Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΚΟΥΤΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΕΣ


Στο ΚΚΕ του μεσοπολέμου τις κομματικές εξελίξεις τις καθόρισαν οι Κουτβίδες και οι Χατζήδες.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Κομουνιστικό Πανεπιστήμιο των Ανατολικών Λαών της Μόσχας (TAS)  με τα αρχικά КУТВ στην Μόσχα.
 


«Κουτβίδες» ονόμάζονταν τα κομματικά στελέχη που που είχαν σπουδάσει στο  Κομουνιστικό Πανεπιστήμιο των Ανατολικών Λαών της Μόσχας (TAS)  με τα αρχικά КУТВ ήταν εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κομιντέρν που έδρευε  στη Μόσχα από το 1921 στο 1938.

Στόχοι της КУТВ (Коммунистический университет трудящихся Востока ) ήταν:

Να εκπαιδεύσει σοβιετικούς, εκ των οποίων παρασκευάζοντο υπαλλήλοι για τις σοβιετικές δημοκρατίες.

 Να εκπαιδεύσει  αλλοδαπούς  πολίτες  που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στις χώρες τους, την οργάνωση των εξεγέρσεων και επαναστάσεων.

Η КУТВ είχε τοπικά παραρτήματα στο Μπακού (πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν), στην πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, όπως και στην Τασκένδη (πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν). Το Πανεπιστήμιο εξέδιδε το περιοδικό Επαναστατική Ανατολή (Революционный Восток-Ριβαλιουτσιόννυϊ Βαστόκ).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Νίκος Ζαχαριάδης το 1945.




Σήμερα ο όρος «Κουτβής»  χρησιμοποιείται τόσο από «ανανεωτικούς» μαρξιστές κατά των παλαιάς κοπής συντρόφων τους, όσο και από αντικομουνιστές ως συνώνυμο του κατσαπλιά.

 

«Χατζήδες» ονομάστηκαν αυτοί που είχαν επισκεφτεί την Μόσχα για να συμμετέχουν σε κάποια συνέδρια ή για κάποιους άλλους κομματικούς λόγους, η ονομασία προήλθε από το το Μουσολμανικό και Χριστιανικό έθιμο που είχαν οι μεν Μουσουλμάνοι να επισκέφτονται την Μέκκα, οι δε Χριστιανοί τους Αγίους τόπους που έζησε ο Χριστός.

Οι Κουτβίδες και οι Χατζήδες είχαν καλύτερη εκπαίδευση και ασκούσαν μεγαλύτερη επιρροή μιας και είχαν «σπουδάσει» τον κομμουνισμό και είχαν επαφές με την «σοσιαλιστική πατρίδα», ήταν αφοσιωμένοι και ικανοί δημεργέτες και φυσικά κυριάρχησαν στους μηχανισμούς του ΚΚΕ, ένας από τους πρώτους σπουδαστές της КУТВ ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης άλλοι «σπουδαστές ήταν οι: Ανδρόνικος Χαϊτάς, Κώστας Ευτυχιάδης,  Πέτρος Ρούσος,  Γιάννης Ιωαννίδης,  Χρύσα Χατζηβασιλείου,  Κώστας Θέος,  Στέλιος Σκλάβαινας,  Βασίλης Νεφελούδης,  Γιάννης Ζέβγος,  Μιχάλης Τυρίμος,  Ορφέας Οικονομίδης,  Δημήτρης Παπαρήγας και πολλοί άλλοι.

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ο Γιάννης Ιωανίδης στο γραφείο του. ένα κείμενο του Γ Ιωαννίδη "Γι'αυτό υπέρτατο καθήκον, κεντρικό σύνθημα των ΚΚ όλων των χωρών, είναι η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης με όλα τα μέσα βοήθειας, του Κόκκινου Στρατού στον τιτάνιο αγώνα ενάντια στις ενωμένες δυνάμεις της παγκόσμιας αντίδρασης".

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...