Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΤΡΕΙ ΣΙΝΙΑΦΣΚΙ ΚΑΙ ΓΙΟΥΛΙ ΝΤΑΝΙΕΛ



Τον Οκτώβριο του 1964 (μετά την πτώση του Ν  Χρουστσιόφ ) δύο νέοι συγγραφείς οι Αντρέι Σινιάφσκι και Γιούλι Ντανιέλ συνελήφθησαν από το σοβιετικό καθεστώς της ΕΣΣΔ. Οι δύο αυτό συγγραφείς  είχαν βγάλει κρυφά μυθιστορήματα τους με το ψευδώνυμα Άμπραμ Τερτζ και Νικολάι Άρζακ αντίστοιχα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Andrei Siniavski (Μόσχα  8/10/1925–  Παρίσι 25/2/1997).



Ο Αντρέι Σινιάφσκι (Α. Τερτζ) δημοσίευσε και ένα δοκίμιο «Σοσιαλιστικός ρεαλισμός» για την σύγχρονη για την σύγχρονη σοβιετική λογοτεχνία. Η ΕΣΣΔ ισχυρίστηκε ότι διέπραξαν το έγκλημα της αντισοβιετικής δραστηριότητας και οι Αντρέι Σινιάφσκι και Γιούλι Ντανιέλ καταδικάστηκαν σε εγκλεισμό σε στρατόπεδα εργασίας, επτά χρόνια ο Αντρέι Σινιάφσκι και  πέντε χρόνια ο Γιούλι Ντανιέλ.

Η δίκη των Αντρέι Σινιάφσκι και Γιούλι Ντανιέλ έγινε κεκλισμένων των θυρών, κάποιοι όμως που τους επιτράπηκε να την παρακολουθήσουν κατέγραψαν μυστικά τα πρακτικά της δίκης και φυσικά δημοσιεύτηκαν αυτά τα πρακτικά ένα χρόνο μετά στα αγγλικά και στα ρώσικα.

Η διεθνή κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε και έγιναν πολλά διαβήματα για την απελευθέρωσή τους, μια τέτοια υπόθεση δεν είχε προηγούμενο στην ΕΣΣΔ, μέχρι και στην περίοδο του σταλινισμού κατασκευαζόντουσαν αποδείξεις για να στηριχθεί το κατηγορητήριο, δηλαδή οι κατηγορούντο για πράξεις και όχι για σκέψεις και δημοσιεύσεις.

Η υπόθεση αυτή των Αντρέι Σινιάφσκι και Γιούλι Ντανιέλ αποτέλεσε το κίνημα των αντιφρονούντων κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ΕΣΣΔ.  Η υπόθεση αυτή διέλυσε τις ψευδεσθήσεις της εποχής του Ν Χρουστσόφ.


 



Ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή του ο Αντρέι Σινιάφσκι μετανάστευσε στην Γαλλία και έγινε καθηγητής ρωσικής λογοτεχνίας στην Σορβόνη. Ο   Γιούλι Ντανιέλ παρέμεινε στην ΕΣΣΔ και πέθανε το 1988 λίγο πριν την ανατροπή του σοβιετικού καθεστώτος.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ του Tony Judt εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...