Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΔΣΕ


Η ιδεολογική κατάρτηση των στελεχών και των οπλιτών του ΔΣΕ ανατέθηκε από την αρχή στον Πολιτικό Επίτροπο (ΠΕ).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κώστας Πουρναράς (Μπόσης) πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ στις κορφές του Γράμμου.




Ο Ν Ζαχαριάδης την 15/1/1948 είπε: «.... η πολιτική δουλειά μέσα στον ΔΣΕ είναι να διαφωτίζει, να προσανατολίζει και να καθοδηγεί σωστά κάθε φορά τον μαχητή μας, έτσι που να προωθεί την λαικοδημοκρατική ιδεολογική κατάρτηση κια τον εξοπλισμό του, να διατηρεί ακμαίο το ηθικό του, να ναι σε όλα αξιόμαχος και έτοιμος πάντα να εκπληρώνει μέχρι τέλους την αποστολή του».

Ο αξιωματικός του ΠΕ δημιουργήθηκε το 1948 και καθορίστηκε ο ρόλος του με την διαταγή 3του ΓΑ.

Είναι ο άμεσος βοηθός του στρατιωτικού διοικητή για όλα τα θέματα (οργανωτικά, στρατιωτικά, επιχειρησιακά) είναι άμεσος υπεύθυνος για την διαφώτιση, το ηθικό των μαχητών, την επιμελητεία, τον εξοπλισμό την υγειονομική φροντίδα.

Με δύο λόγια είναι το νούμερο ένα κάθε αντάρτικης ομάδας. Ο θεσμός του  ΠΕ είναι αντιγραφή του σοβιετικού και γιουγκοσλάβικου μοντέλου και στηρίχτηκε στις οδηγίες που είχε δώσει επί αυτού ο Ι Στάλιν το 1919 «Ο ΠΕ  του συντάγματος είναι ο πολιτικός και ηθικός καθοδηγητής του συντάγματός του, ο πρώτος υπέρμαχος των υλικών και πνευματικών συμφερόντων του. Αν ο διοικητής του συντάγματος είναι η κεφαλή, ο ΠΕ  είναι ο πατέρας και η ψυχή του συντάγματος».

Οι ΠΕ ήταν η σοβαρότερη δύναμη του ΔΣΕ και υπήρχαν από το Γενικό Αρχηγείο μέχρι τις διμοιρίες από τις κομματικές οργανώσεις της πόλης μέχρι και της υπαίθρου.

Η αριθμητική  ανάπτυξη των ΠΕ υπήρξε θεαματική από 18 ΠΕ που υπήρχαν το 1947 το 1948 υπήρχαν 700 αξιωματικοί και πολλές εκατοντάδες υπαξιωματικοί.




 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Νίκος Ζαχαριάδης μιλώντας σε στελέχη του ΔΣΕ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΑΝΤΙΣΥΜΜΟΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1945-1949 του Δημήτριου Ζαφειρόπουλου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...