Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΠΙ 4Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ



 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αγορανομικός έλεγχος σε σημεία όπου υπήρχε αγορά, ο καταναλωτής ζύγιζε το εμπόρευμα και ο αστυνόμος της αγορανομίας έβλεπε αν η ποσότητα αντιστοιχούσε με την τιμή.
 
 

Μετά την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 φτιάχνεται για πρώτη φορά ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΑΣ με στόχο την διατήρηση των καταναλωτικών αγαθών σε χαμηλή τιμή, την πάταξη της αισχροκέρδειας και τον περιορισμό των μεσαζόντων.

Η αγορανομία οργανώθηκε και λειτούργησε επ  οφελεία των ασθενέστερων ειδοδηματικών τάξεων.  Από αυτή την διαχείρηση βρέθηκε η Ελλάδα με την δυνατότητα να έχει επάρκεια τροφίμων για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του 40. Αλλά και στην περίοδο των ειρηνικών χρόνων υπήρξε σταθερότητα τιμών πράγμα αδιανόητο για την προ της 4ης Αυγούστου περίοδο αλλά και πολύ περισσότερο για την περίοδο της κατοχής.


Έτσι το υφυπουργείο αγορανομίας εξασφάλισε σε λίγο χρονικό διάστημα την δυνατότητα κατά την διάρκεια του πολέμου 28η Οκτωμβρίου 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941 να μη πεινάσει ο λαός.

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ι ΜΕΤΑΞΑΣ του ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ εκδόσεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...