Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΓΕΦΥΡΑ ΦΕΤΙΟΓΛΟΥ


Το πρωί της 30ης Αυγούστου 1921 άρχισε η υποχώρηση του Ελληνικού στρατού από τον Σαγγάριο προς την γραμμή Εσκή Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ, από 30 έως 31 Αυγούστου 1921 όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν περάσει τον Σαγγάριο.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αποχώρηση του Ελληνικού στρατού από τον Σαγγάριο.



 
Η υποχώρηση έγινε με υποδειγματικό τρόπο, όλες οι γέφυρες που κατασκεύασαν οι Έλληνες για να διαβούν τον Σαγγάριο προκειμένου να καταλάβουν την Άγκυρα είτε διαλύθηκαν και μεταφέρθηκαν από το μηχανικό ή καταστράφηκαν, όλες εκτός της γέφυρας Φετίογλου.
Με την διάβαση του Ελληνικού στρατού η τουρκική μεραρχία «Μουρεττέπ» που βρισκόταν 45 χιλιόμετρα νότια κατευθύνθηκε προς την γέφυρα και αιφνιδίασε το 1ο Τάγμα Μηχανικού, το οποίο συμπτύχθηκε στο Ουζούμπεη (είναι το χωριό που στις 15 Αυγούστου αποκρούστηκε από ένα τάγμα, η επίθεση της μεραρχίας του Φαχρεντίνκαι στο οποίο είχε εγκατασταθεί το Ελληνικό στρατηγείο  και αεροπορικός σταθμός αλλά όχι και αεροδρόμιο).
Έτσι ενώ τα τρία Σώματα στρατού έπιασαν θέσεις μετά την διάβαση του Σαγγαρίου, οι τούρκοι δια της γέφυρας Φετίογλου δημιούργησαν προγεφύρωμα στο Σιβρί Χισάρ, μονάδες της Ι Μεραρχίας και συγκεκριμένα το 5ο Σύνταγμα Πεζικού ανακατάλαβε το ΣιβρίΧισάρ και το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων καταδίωξε την μεραρχία Μουρεττέπη οποία πήγε στην γέφυρα Φετίογλου και εκεί προστατευόμενη από το τουρκικό πυροβολικό, έμεινε υπό τον έλεγχο των Τούρκων.

Από την γέφυρας Φετίογλου πέρασαν σιγά σιγά οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες όταν ο Ελληνικός στρατός υποχωρούσε στην γραμμή ΕσκήΣεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τούρκοι στρατιώτες σε στιγμές χαλάρωσης.



 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΌΣ ΑΓΩΝΑΣ 1919-1922 εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ  του Κ Χατζηαντωνίου έκδοση Β

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ εκδόσεις ΠΕΛΛΑ τόμος Β

ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣ Μ ΑΣΙΑΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 1919-1922 Αθήνα 1967 εκδόσεις ΔΙΣ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ  του Σαράντου Ι Καργάκου τόμος 3 εκδόσεις REALNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...