Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ





            Οι ρίζες της Κυπριακής βιβλιοδεσίας ξεκινούν στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι Κύπριοι ασχολήθηκαν με την διόρθωση και συντήρηση των βιβλίων, οι περισσότεροι ήταν σαμαράδες που κόλλαγαν απλά τις σελίδες και έβαζαν δέρμα στην ράχη για να μη φθείρονται.






            Ο πρώτος κύπριος βιβλιοδέτης είναι ο Χρ Γ Ρώσσιος που εργάστηκε στα 1890 και ήταν άριστος τεχνίτης, άλλος βιβλιοδέτης ήταν ο Χρ Ι Κυρμίτσης που δούλεψε στα 1920 και είχε για πελάτη του και τον Δήμαρχο Λευκωσίας Δέβρή . Στην Λεμεσό παρουσιάστηκε την ίδια εποχή ο Μιχαηλίδης  που είχε ένα μικρό βιβλιοδετείο στην πόλη με  ικανούς χρυσοτύπες.

            Στην δεκαετία του 1950 εμφανίζονται πολλοί που ασχολούνται ταυτόχρονα με την βιβλιοδεσία και με την υποδηματοποιία ή την βαλιτσοποιία.

            Στην Λευκωσία οι Στ Κομνηνός, Τάκης Κωστέας, Διομήδης Κύρου, Κυριάκος Ιεροδιακόνου, Κώστας Θεοδώρου, Μιχαλάκης Ζεβλάρης κα

            Στην Αμμόχωστο ο Αν Λούτσιος και ο Αρμένης Λεον Τιλκιάν με το γιο του Ανδρονίκ.

            Ο πρώτος πραγματικός τεχνίτης ήταν ο Γερμανός Βάλτερ Κράους  που βρέθηκε τυχαία στο νησί και αποκλείστηκε λόγω του Β ΠΠ , εργάστηκε δε  για την βιβλιοθήκη του παγκυπρίου Γυμνασίου και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το πρώτο του βιβλιοδετείο το 1946 το έκανε στην Λεμεσό και με ανειδίκευτους τεχνίτες τους Λέλλο Κωνσταντινίδη και Ανδρέα Ψωμά, ο πρώτος έχει σήμερα βιβλιοδετείο στην Λεμεσό και ο δεύτερος εργάζεται στην Αγγλία. Τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Κράους  ήταν η ψαρόκολλα για το κόλλημα που την κατασκεύαζε από νισεστέ και στύψη.

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 8 με 9 βιβλιοδετεία  που απασχολούν 40 υπαλλήλους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...