Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο οπλαρχηγός Ιωάννης Καραβήτης.


Η καταδίωξη ανταρτών από τακτικό στρατό δημιουργεί πολλές φορές μια ανακατωσούρα στις τάξεις τόσο του στρατού όσο και των ανταρτών, σε μια τέτοια εκκαθαριστική επιχείρηση από αλβανικό τάγμα κυνηγών 1.100 ανδρών (το νούμερο φαίνεται διογκωμένο)  κατά των μακεδονομάχων του Ι Καραβίτη (ήταν περίπου 22)  στις 2 Οκτωβρίου 1906, ξέμεινε πίσω από τις γραμμές των  τουρκοαλβανών ο καπετάνιος της ανταρτοομάδας , ο Ι Καραβίτης προσπαθεί να περάσει ξανά στις γραμμές των ανταρτών και στην προσπάθειά του αυτή αναμιγνύεται με του τουρκοαρβανούς, που επιτίθενται στην ανταρτοομάδα του.



Για να μη γίνει αντιληπτός από τους τουρκοαλβανούς περνά  το κρητικό του μαντίλι γύρω από τον λαιμό ώστε να κρύβει την γενειάδα του (οι στρατιώτες ξυρίζονται).


Σερνάμενος μέσα στην τάξη του εχθρού διακρίνει πίσω από ένα βράχο έναν που έχει ταμπουρωθεί γονυπετής και πυροβολά τους αντάρτες, ο καπετάνιος τον πυροβολά στην πλάτη και τον ξαπλώνει στο έδαφος, το γεγονός αυτό προκαλεί την εντύπωση του διπλανού του, ο οποίος αρχίζει να φωνάζει ότι χτυπήθηκε από πίσω.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι οπλαρχηγοί Καραβίτης, Βολάνης, Μακρής.


Φυσικά δημιουργείται αναταραχή στις γραμμές των τουρκαλβανών και τότε στην γλώσσα τους ο διοικητής τους μεταβιβάζει μια συνθηματική λέξη την οποία ο ένας μεταδίδει στον άλλον ( σ όλη αυτή την διαδικασία και πριν φτάσει η στιγμή του  Καραβίτη, μπρούμυτα προσπαθεί να προφέρει σωστά την λέξη, αλλά είναι αδύνατον).

Εκείνη την στιγμή ακούγεται μια φωνή «Που είσαι Καραβίτη, μη φοβάσαι κι εφτάσαμε». Η φωνή ερχόταν από το τμήμα του Βολάνη που έσπευδε να βοηθήσει το διωκόμενο τμήμα του Καραβίτη.

Ωστόσο η αλυσίδα της συνθηματικής λέξης έχει φτάσει στον στρατιώτη που στεκόταν δεξιά του, ο οποίος έχει στρέψει το κεφάλι του και περιμένει την σειρά του να προφέρει την συνθηματική λέξη, ο δε στρατιώτης που είναι αριστερά του κοιτάζει προς το μέρος του Καραβίτη και περιμένει να ακούσει την λέξη και να την μεταφέρει στους άλλους.


Ο Καραβίτης όμως είναι αδύνατον να πει την συνθηματική λέξη και έτσι πετιέται σαν ελατήριο πυροβολεί  τον αριστερό στρατιώτη και στην συνέχεια τον δεξιό και δίνει ένα σάλτο προς τα πίσω και μέσα στην σύγχυση απομακρύνεται 50 μέτρα. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να απεμπλακεί από τον κλοιό των τουρκαλβανών, οι οποίοι μέσα στο έντονα δασωμένο με φτέρες τοπίο εγκαταλείπουν την προσπάθεια της καταδίωξης.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τούρκοι στρατιώτες στην εποχή του Μακεδονικού αγώνα.



Η συνέχεια της επιχείρησης δεν έχει τόση σημασία, όσο να κατανοήσουμε υπό ποίες συνθήκες πολεμούσαν Βούλγαρους κομιτατζήδες και τουρκαλβανούς οι μακεδονομάχοι.


 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ τόμος Β του Ι Καραβίτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...