Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

 



Από διαφημιστική καταχώρηση στον Σμυρναίικο τύπο του 1896 πληροφορούμεθα ότι στην οδό Καινούργιου Μαχαλά αρ 66  είχε ιδιωτικό ιατρείο η δεσποινίς Ειρήνη Ναυπλιώτου διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής των Παρισίων η οποία δεχόταν ασθενείς γυναίκες και παιδιά.

Μια άλλη διακεκριμένη μικροβιολόγος ήταν η Χρυσούλα Κωνσταντινίδου το γένος Καρατάσου με καταγωγή από το Αϊδίνιο, πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία και εργάστηκε στον ΕΣ στο Γραίκικο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Χαράλαμπος».







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η είσοδος στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης "Το φως της Ανατολής" το 1921. Η θέση της γυναίκας από την Σμύρνη στην πανεπιστημιακή παιδεία από δεκαετίες εδραιωμένη.




Σαν πρώτες οδοντίατροι αναφέρονται η Άντα Κομνηνού πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Σμαράγδα Χατζηβασιλείου που σπούδασε στο Παρίσι.

Εκεί όμως που συναντά κανείς γυναίκες επιστήμονες είναι στις φιλολογικές επιστήμες με πρωτοπόρο την Πολύμνια Λάσκαρη αλλά και στον τομέα των εκπαιδευτικών, δασκάλες διοριζόντουσαν μέχρι να μπορέσουν να φοιτήσουν σε Πανεπιστημιακές σχολές. 

Η αμοιβή των διδασκαλισσών ήταν μικρότερη από αυτή των ανδρών, ωστόσο συντελούσαν με μεγαλύτερη ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους με χαρακτηριστικό δείγμα την Αικατερίνη Κοντοστάθη – Τουρτούρη που ήταν η τελευταία διευθύντρια του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Σμύρνης. 

Οι γυναίκες αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια των διωγμών ειδικά κατά την περίοδο των διωγμών 1914-1918 όταν οι δάσκαλοι όσοι μεν ήταν Ελληνικής υπηκοότητας απελάθηκαν, όσοι ήταν Μικρασιάτες επιστρατεύτηκαν στα Αμελέ Ταμπουρού (τάγματα εργασίας).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αστική ελληνική οικογένεια της Σμύρνης. Μια αστική τάξη πολύ υψηλών προδιαγραφών.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ




Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ του Δ Αρχιγένη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...