Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΟΙ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΣΑΠΙΕΝΤΣΑ


Το 1499 ο σουλτάνος Βαγιαζήτ άρχισε εχθροπραξίες κατά των Ενετών, έπιασε τον αντιπρόσωπο της δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου στην Κωνσταντινούπολη και κάποιους από τους υπηκόους της και τους φυλάκισε.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :   O Βαζιαζήτ Β' Βελή σε προχωρημένη ηλικία.



 
Έστειλε τον Βεηλέρμπεη της Ρούμελης Μουσταφά πασά με στρατό και ταυτόχρονα ξεκίνησε αρμάδα από 300 πολεμικά υπό την αρχηγία του Νταούντ πασά  να κυριεύσουν την Ναύπακτο.
 
 Ο Οθωμανικός στόλος ενωμένος αλλά λιγότερο έμπειρος υπό τις διαταγές του Νταούντ πασά  και με αποφασισμένους αρχηγούς όπως ο Κιαμάλ μπέης και ο Μουράκ μπέης.

            Οι  Ενετοί  διεκδικούσε τον Κορινθιακό κόλπο με 150 πλοία υπό τον στόλαρχο Αντόνιο Γκριμάνι, σε βοήθειά του έφτασε από την Κέρκυρα ο ναύαρχος Αντρέα Λορεντάνο με 15 πλοία, ο Λορεντάνο θεωρείτο ο ικανότερος ναύαρχος που διέθετε η Δημοκρατία, ο Γκριμάνι είδε με φθόνο την άφιξή του και έτσι ο Ενετικός στόλος παρατάχτηκε χωρίς ομόνοια για να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στόλο. Εμπροσθοφυλακή είχαν Αλμπάνο Αλμέριο και οι δύο Ενετοί ναύαρχοι ο κάθε ένας διοικούσε τα πλοία του.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα "Μικρά Δαρδανέλλια" (Ρίο -Αντίριο), χαλκογραφία 17ου αιώνα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. 

 

ΠΡΩΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ

 

            Οι δύο στόλοι συγκρούστηκαν στις 28 Ιουνίου 1499 κοντά στο νησί Σαπιέντσα. Ο Αλμέριο είδε το μεγάλο πλοίο του Μουράκ μπέη ξεκομμένο από τον υπόλοιπο στόλο και του επιτέθηκε, προς βοήθειά του έσπευσε ο Λορεντάνο, οι δύο ναύαρχοι έριξαν τις άρπαγες τους ταυτόχρονα στο εχθρικό πλοίο και τα καταστρώματα ήρθαν στα χέρια, ο Μουράκ μπέης βλέποντας ότι κινδύνευε να αιχμαλωτιστεί έβαλε φωτιά στο πλοίο του, η φωτιά μεταδόθηκε γρήγορα στα πανιά και τα ξάρτια του πλοίου και ταυτόχρονα πέρασε και στα εχθρικά πλοία και τα τρία πλοία έγιναν μια πύρινη μάζα, οι ξακουστότεροι ναυτικοί των δύο στόλων Λορεντάνο, Αλμέριο, Μουράκ και Καρά Χασάν χάθηκαν μέσα στις φλόγες μαζί με τα πληρώματα τους.  
 
Ο κακεντρεχής Γκριμάνι αν και μπορούσε να σπεύσει σε βοήθεια όχι μόνο έμεινε αμέτοχος αλλά και γύρισε στην Κέρκυρα αφήνοντάς τον κόλπο της Ναυπάκτου στα χέρια των τούρκων, μετά το πέρας της καταστροφής επέστρεψε με 22 γαλικά και 2 ροδίτικά πλοία και αρκέστηκε στον κανονιοβολισμό από μακριά του τουρκικού στόλου.
 
Στις 28 Αυγούστου 1499 ο φρούραρχος της Ναυπάκτου αβοήθητος υποχρεώθηκε να παραδώσει το κάστρο, ο δε Βαγιαζήτ για να ασφαλίσει την είσοδο του κόλπου έδωσε εντολή στον Σινάν πασά να φτιάξει δύο φρούρια στο Ρίο και το Αντίρριο





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Antonio Grimani (28/12/1434 – 7/5/1523).



            Ο Γκριμάνι για να δικαιολογήσει την άθλια συμπεριφορά του έκανε κάποιες  επιθετικές  επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά οι οποίες αποκρούστηκαν από τους τούρκους.
 
 Η Δημοκρατία που πληροφορήθηκε τα γεγονότα, του αφαίρεσε την στολαρχία. Όμως πια είχε χάσει το σημαντικότερο οχυρό της στην Ρούμελη. Υπό αυτές τις συνθήκες ζήτησε ειρήνη και απελευθέρωση των φυλακισμένων στην Κωνσταντινούπολη και ο Βαγιαζήτ ζήτησε σαν αντάλλαγμα τα φρούρια της Μεθώνης, Κορώνης και του Ναυπλίου.
 
 Ταυτόχρονα με 200 πλοία και στρατό ξεκίνησε για την Πελοπόννησο στις 17/4/1500. μετά από κάποιες αποτυχημένες ενέργειες των τούρκων οι Ενετοί επιχείρησαν πάλι στην νήσο Σαπιέντσα.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Οθωμανοβενετικός πόλεμος του 1499–1503.
 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ

 

            Ο Βαγιαζήτ στρατοπέδευσε στο νησάκι της Σαπιέντσα, ζήτησε εκεί να πάνε 100 γαλέρες. Η ναυμαχία που έγινε ήταν πολύ αιματηρή, η νίκη έκλινε προς τους Ενετούς, τα οθωμανικά πλοία υποχωρούσαν, όμως την στιγμή αυτή άλλαξε η φορά του ανέμου και τα ενετικά πλοία αδυνατούσαν να κινηθούν εξαιτίας του αντίθετου ανέμου, ο οποίος ευνοούσε την κίνηση των τούρκικων πλοίων, έτσι η ναυμαχία επαναλήφτηκε με το ίδιο πείσμα και την ίδια μανία, στην δεύτερη αυτή φάση οι Ενετοί έχασαν μια γαλέρα και μια την πήραν οι τούρκοι η δε ναυαρχίδα τους έπαθε σοβαρές βλάβες, έτσι ο άνεμος άλλαξε τις τύχες της μάχης και τώρα ο στόλος της Δημοκρατίας έσπευδε να σωθεί στην Ζάκυνθο.

 







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η νήσος Σαπιένζα βρίσκεται απέναντι από την Μεθώνη.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του ΚΩΝ. ΣΑΘΑ τόμος Ι εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...