Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΕ ΝΟΡΒΗΓΟΥΣ

 

Παραθέτω αυτή την ιστορία κυρίως για να δείξω πόσο διαφορετικού τύπου αντίποινα εφάρμοσαν οι Γερμανοί στα κράτη του βορά, μια αντιδιαστολή με τις βαρβαρότητες που έκαναν στον νότο και την ανατολή.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βασιλιάς Haakon και διάδοχος του θρόνου Olav αναζήτησαν  καταφύγιο στην Μεγάλη Βρετανία μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς τον  Απρίλιο - Μάιο  του 1940.






Η Νορβηγία ήταν ένα από τα κράτη που κατακτήθηκαν από τους ΝΑΖΙ, από το 1940 με αστραπιαίο πόλεμο καταλήφθηκε αυτή η χώρα που με τις ακτές της σχεδόν απομόνωνε (ναυτικά) την Αγγλία από την ανατολική Ευρώπη και έδινε την δυνατότητα ελέγχου των βορειανατολικών θαλασσών στην Γερμανία.

Οι Άγγλοι φιλοξένησαν την βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας και όποτε χρειαζόταν επενέβαιναν με κομάντος στην χώρα. Σε μια από αυτές τις επιδρομές στις νορβηγικές ακτές πήραν μαζί τους 200 εθελοντές για στράτευση και κάποιους ΝΑΖΙ και δωσίλογους Νορβηγούς.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γερμανοί στρατιώτες στην Νορβηγία.



Μετά από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το ράδιο του Βερολίνου, ότι οι Γερμανοί σε αντίποινα θα έπαιρναν 20 Νορβηγούς ομήρους  και θα επέλεγαν κατά το δυνατόν να είναι φίλοι του εξόριστου βασιλιά της Νορβηγίας. Μια εξ αυτών ήταν η κυρία Ζάλβεζεν η οποία συνδεόταν με φιλία με την βασιλική οικογένεια. Συντομα αφέθηκε ελεύθερη για να την ξανασυλλάβουν  μετά 8 μήνες, την φυλάκισαν για 11 μήνες, στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην φυλακή Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου για 5 μέρες και στην συνέχεια την έστειλαν στο Ράφενσμπρικ. Η κυρία Ζάλβεζεν διηγήθηκε την εξής τρομερή ταλαιπωρία που της έκαναν οι ΝΑΖΙ:

Την οδήγησαν μαζί με άλλους σ ένα δωμάτιο που οι Γερμανοί το έλεγαν «μπάνιο» με κάτι τρύπες στο ταβάνι όπου έσταζε νερό, ας δούμε την ταλαιπωρία της όπως την περιγράφει η ίδια:



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η καθημερινότητα της γερμανικής κατοχής, ούτε στα καλύτερα όνειρά τους δεν θα φανταζόντουσαν τέτοια συμπεριφορά οι Έλληνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.



«Έπρεπε να περιμένουμε γυμνές δύο ώρες για να έρθει νερό… λαχταρούσαμε ένα μπάνιο, αλλά ήμασταν 4 σε κάθε ντους και το νερό έτρεξε μόνο για περίπου τέσσερα λεπτά. Είχαμε ένα κομματάκι σαπούνι … λίγο μεγαλύτερο από χαρτομάντιλο…Τότε έγινε κάτι που για μας ήταν το μεγαλύτερο σοκ στο Ράφενσμπρικ.
 
Μπήκαν δύο ένστολοι άνδρες. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ο ένας ήταν γιατρός και ο άλλος οδοντίατρος. Μας έβαλαν να στοιχηθούμε σε σειρές και να παρελάσουμε μπροστά τους γυμνές απλώς για να εξετάσουν τα δόντια και τα χέρια μας. Φοβάμαι πως ντραπήκαμε….».

Μια τέτοια συμπεριφορά οι κρατούμενοι (άντρες και γυναίκες) στην Μέρλιν και στο Χαϊδάρι θα την θεωρούσαν φιλοξενία σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στη Νορβηγία δεν υπήρχε πόλεμος κατά τον ίδιο τρόπο όπως  σε άλλες χώρες. Νορβηγία κατελήφθη και δεν βομβαρδίστηκε. Γερμανοί εγκαταστάθηκαν εδώ και χρησιμοποιούν την  Νορβηγία ως βάση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΖΙΣΜΟΥ του LORD RUSSELL OF LIVERPOOL εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...