Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΚ



Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου  εκδόθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του ΔΣΕ  με την υπογραφή του Χαρίλαου Φλωράκη που ήταν υποστράτηγος του ΔΣΕ στην 1η Μεραρχία, προσωπικά πιστεύω ότι πέρα από την φαινομενική αλήθεια που δίνει η "ενημέρωση" προς την Μεραρχία του, του υποστράτηγου Φλωράκη (Γιώτη), υπάρχουν και  πραγματικότητες που μπορούμε να ανακαλύψουμε μετά από 67 περίπου χρόνια, βλέποντας το πράγμα πιο ψύχραιμα και όχι υπό την φόρτισης της εποχής που γράφτηκε.

Μια δύο σκέψεις θα ήταν: 
Η προσπάθεια απομυθοποίησης των ΛΟΚ στα μάτια των ανταρτών που διοικούσε.
Η προσπάθεια να μεταφέρει στους αντάρτες την ψευδαίσθηση ότι σε κάθε μάχη που θα έκαναν με Λοκατζήδες να είχαν την πεποίθηση ότι δεν ήταν πραγματικά ΛΟΚ αλλά μασκαρεμένα ΛΟΚ... ίσως και άλλες σκοπιμότητες να εξυπηρετούσε.

Ας την δούμε αυτή την "ενημέρωση" όπως είχε σταλεί και ας βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Χαρίλαος Φλωράκης (καπετάν Γιώτης) στο Βουνό.




ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 

1η ΜΕΡΑΡΧΙΑ

ΑΡΙΘ ΠΡΩΤ 513

 

Ι. Τελευταία ο εχθρός ορισμένες Μονάδες του στρατού του τους ντύνει με στολές ΛΟΚ μπότες γούνες κλπ και τις παρουσιάζει όλες σαν ΛΟΚ εξακριβωμένα το έκανε μέχρι τώρα στα 117,616,619 της 61 Ταξιαρχίας.

Ακόμα παρατηρήθηκε στις διάφορες μάχες των τμημάτων μας ο εχθρός να φωνάζει «Εδώ Εθνικός Στρατός ΛΟΚ». Αυτό συνέβηκε στη μάχη του Δενδρίτη με το ελαφρό Τάγμα Μπραίμη.

ΙΙ. Την καρναβαλίστικη αυτή μεταμφίεση την κάνει ο εχθρός στην προσπάθειά του να ξεσηκώσει το πεσμένο ηθικό του στρατού του, πάει με τις ειδικές στολές, γούνες κλπ να τους φκιάξει παλληκάρια, καλλιεργώντας μέσα τους ότι έτσι είναι ΛΟΚ ότι οι αντάρτες φοβούνται τα ΛΟΚ κλπ από την μια μεριά και από την άλλη να τους παρουσιάσει σε μας κάτι το ιδιαίτερο ότι δεν είναι ο παλιός στρατός με το πεσμένο ηθικό αλλά κάτι το καινούργιο.

ΙΙΙ. Είναι γεγονός ότι οι Μονάδες ΛΟΚ, όχι οι ψεύτικες αλλά οι παλιές, έκαμαν ξεχωριστή εκπαίδευση, την όλη ταχτική τους τη στηρίζουν στον αιφνιδιασμό, στην κίνηση την νύχτα, στην παραπλάνηση, στην διείσδυση, νώτα, πλεύρα κλπ. Είναι επίσης γεγονός ότι όπου μέχρι σήμερα οι επίλεκτες αυτές δυνάμεις του εχθρού αντιπαρατάχτηκαν στα τμήματα του ΔΣ τσακίστηκαν. Υψώματα Ανατολής καλοκαίρι 1947, Μάχη Πλατάνου, Αη Βλάση, Παρνασσού, Δερελάκι, Βλαμόβουνο, Σινιάτσικο κλπ. Τις μόνες επιτυχίες που είχανε εκεί όπου κατόρθωσαν να αιφνιδιάσουν τμήματά μας είτε από εγκληματική αδιαφορία των δικών μας στα μέτρα ασφαλείας είτε από λειψή διάταξη, έλλειψη επιτήρησης σε πιθανά δρομολόγια, χαράδρες, έλλειψη περιπόλων, επανάπαυση ιδιαίτερα την νύχτα κλπ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αντάρτες σε πορεία.


IV. Όλες οι διοικήσεις πρέπει:

1.     Να κατατοπιστούν όλα τα στελέχη και μαχητές για το καινούργιο μασκάρεμα που κάνει ο Φασισμός στο στρατό του, γιατί το κάνει και τι επιδιώκει.

2.     Να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας και επαγρύπνησης σε οποιαδήποτε στιγμή όπου και αν βρίσκεται, στάση, πορεία, λιμέρι, μέρα και νύχτα, ιδιαίτερα να χρησιμοποιούν συχνούς περιπόλους και σε βάθος για να αποφύγει τυχόν αιφνιδιασμό, έλεγχο σε δύσβατα δρομολόγια χαράδρες, μέρη χιονισμένα που νομίζουμε αδιάβατα μέτρα παραπλάνησης στόχων, φωτιές.

V.  Επί τη ευκαιρία μεταβιβάζουμε αιφνιδιασμός τμήματός μας είτε ομάδας θα αντιμετωπιστεί με τα πιο σκληρά μέτρα.

ΣΔ Ιης Μεραρχίας 5/3/49

ΓΙΩΤΗΣ

Υποστράτηγος

Παραβλήθηκε

Για την ακρίβεια

Το 1ο Γραφείο.

 

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΛΟΚ (Λόχοι Ορεινών Καταδρομών) σε πορεία.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του ΔΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...