Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Την στοιχειώδη εκπαίδευση την είχε αναλάβει στο Βυζάντιο ο κλήρος, οι δάσκαλοι ως επί το πλείστον ήταν ιερείς ή  καλόγεροι, σχολεία δε ήταν ο περίβολος των εκκλησιών ή ο νάρθηκας. 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η βασική αρχή της διδασκαλίας ήταν "Ο μη δαρείς ου εκπαιδεύεται", έτσι ο ξυλοδαρμός αποτελούσε βασική αρχή διδασκαλίας.



Όπως γράφει ο καθηγητής Κουκουλές «…τα μοναστήρια, ήταν κέντρα μεγάλης πνευματικής εργασίας … οι μοναχοί καλλιεργούσαν τα ελληνικά γράμματα …», ο Μητροπολίτης Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτης ονομάζει τα μοναστήρια της εποχής του «φιλοσοφικά φροντιστήρια», ο δε Παπαρρηγόπουλος  «τα ασφαλέστερα καταγώγια των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών».

Σπουδαία θέση είχε η ωδική, χωρίς βέβαια με τα πνευματικά να παραβλέπεται και η σωματική άσκηση (γυμναστική), ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς συνιστά στον «Παιδαγωγικόν» να καλλιεργείται και η ωραιότης του σώματος. Το ίδιο ζητά από τους δασκάλους και ο Γρηγόριος.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στο Βυζάντιο υπήρχαν ιδιωτικά και εκκλησιαστικά σχολεία, στα πρώτα οι γονείς πλήρωναν σε χρήμα ή σε είδος, ενώ τα δεύτερα ήταν δωρεάν η φοίτηση.


 
Οι μαθητές έπαιρναν γνώσεις μέσα από τριετή βασική εκπαίδευση και περιελάμβανε συνήθως γραμματική (γραφή – ανάγνωση) αλλά και μέσα από την εκμάθηση του Ομήρου, του Πινδάρου κλπ  την αρχαία Ελληνική φιλολογία  αλλά και τα έπη του Γρηγορίου του Θεολόγου την χριστιανική φιλολογία, αλλά οι μαθητές γνώριζαν τον Ξενοφώντα, τον Θουκυδίδη, τον Πλούταρχο και άλλους και δι αυτών γνώριζαν την Ελληνική ιστορία.


 Γενικά μέσα από την βασική εκπαίδευση οι ρασοφόροι της εποχής έδιναν εγκύκλια παιδεία που περιελάμβανε όλους τους τομείς της γνώσεις (σε βασική μόρφωση βέβαια).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εκπαίδευση στα Βυζαντινά χρόνια, ήταν ο συνδετικός κρίκος του αρχαίου με το νεότερο Ελληνισμό.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ του ΑΡΧΙΜ ΗΛΙΑ ΠΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ εκδόσεις ΖΩΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...