Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΡΓΟΝΑ


 

 

Ο μύθος της γοργόνας είναι ένας αγαπημένος μύθος των Ελλήνων, που καλύπτει όλο το φάσμα σε όλους τους τομείς, γλυπτική, διακοσμητική, ζωργαφική, αγιογραφία, πεζογραφία, ποίηση αλλά και την προφορική παράδοση του λαού μας.

Έκπληξη όμως είναι η ύπαρξη του μύθου της γοργόνας σε δύο μη ναυτικούς λαούς με έντονα τα στοιχεία των Ελληνικών επιδράσεων, στους Βούλγαρους και τους Αρμένιους.
 
 
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μεγαλέξανδρος και γοργόνα
 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ

Η Βουλγαρική έκδοση του μύθου της γοργόνας προήλθε από διασκευή του Ψευδοκαλλισθένη που αναφέρεται ότι όταν ο Αλέξανδρος κατέβηκε στον πυθμένα της θάλασσας, η αδελφή του φοβήθηκε να μη πνιγεί και έτρεξε και έπεσε στην θάλασσα για να τον σώσει και προσευχήθηκε στους θεούς να τον βοηθήσουν και σαν ανταπόδωση να μείνει η ίδια για πάντα στην θάλασσα. Έτσι και έγινε, οι θεοί την έκαναν ψάρι και γυρίζει τις θάλασσες, και όσοι την έβλεπαν την ρωτούσαν αν ζητά τον Μέγα Αλέξανδροτην καλούσαν στο καράβι τους, αυτή κολυμπούσε για πολύ ώρα γύρω από το καράβι, μήπως και δει να είναι στο σκάφος ο αδελφός της και μετά έφευγε.

 

ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ

Η Αρμενική εκδοχή μιλά για αδελφή θυγατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τιμωρήθηκε να γίνει «ιχθυόπους» για την απώλεια του «αθάνατου νερού» κάθε φορά λοιπόν που ο Ισκεντέρ (Αλέξανδρος) πήγαινε στον πόλεμο έπινε το «αθάνατο νερό» που έβγαινε από τον σπόρο του σκόρδου. Κάποτε διέταξε την κόρη του να φέρει το μπουκάλι με το «αθάνατο νερό», εκείνη από περιέργεια το δοκίμασε πίνοντάς το όλο, ο Ισκεντέρ θύμωσε και την καταδίωξε και αυτή έντρομη έπεσε στην θάλασσα και έγινε μισή ψάρι. Έκτοτε φροντίζει να είναι πάντα όμορφη (χτενίζει τα μαλιά της σε παραθαλάσια βράχια ) και προσπαθεί να φέρει κάποιον κοντά της, όταν όμως κάποιος της λέει ότι ο Ισκεντέρ έρχεται εκείνη σπεύδει να φύγει, αυτό το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί και το «αθάνατο νερό».

 


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο μύθος της γοργόνας πέρασε και σε λαούς μη ναυτικούς όπως οι Βούλγαροι και οι Αρμένιοι.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ εκδόσεις ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...