Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΓΙΓΑΝΤΟΑΦΙΣΣΑ


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γιγαντοαφίσσα του Στ. Αλμαλιώτη για την ταινία Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας.
 

Με την αύξηση των Ελληνικών ταινιών και των θεατρικών αιθουσών δημιουργήθηκε  ηνανάγκη να υπάρξουν  γιαγαντοαφίσσες. Στον χώρο αυτό κυριάρχησαν οι Έλληνες καλλιτέχνες της Ανατολής, το προσφυγικό στοιχείο κάλυψε αυτόν τον τομέα.

Βασικοί εκπρόσωποι στον χώρο της γιγαντοαφίσσας είναι οι πιό κάτω:

Στέφανος Αλμαλιώτης (1910-1987) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σπούδασε στην Σχολή καλών Τεχνών και θεωρείται ο πρτοπόρος στον χώρο της γιγαντοαφίσας με διεθνή αναγνώριση. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νίκος Ανδρεάκος (1910-1994) γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην ΑΣΚΤ.

Ανδρέας Βαζόπουλος (1910-1998) συνεργάτης του Στέφανου Αλμαλιώτη.

Γιώργος Βακιρτζής (1923-1988) γεννήθηκε στην Λέσβο σπούδασε στην ΑΣΚΤ και στο Παρίσι δούλεψε με τον Στέφανο Αλμαλιώτη ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στην «Σκούρας φιλμ» και συνεργάστηκε με την «Φίνος φιλμ». Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γιγαντοαφίσσα του Γ Βακιρτζή.



Κώστας Γρηγοριάδης γεννήθηκε στην Αρτάκη της Μ Ασίας το 1913 σπούδασε στην ΑΣΚΤ.

Γιώργος Κουζούνης (1913-1952)

Νικόλαος Νικολαίδης (1913-1983) γεννήθηκε στην Κούταλη της Προποντίδας, σπούδασε στην ΑΣΚΤ.

Μανόλης Παναγιωτόπουλος (1907-1990)

Χαράλαμπος Σεράσης (1914-1995) γεννήθηκε στο Κουμπάν του Καυκάσου συνεργάστηκε με τον Στέφανο Αλμαλιώτη και τον Γ Βακιρτζή.

Κώστας Τεχριζόγλου (1916-1982) γεννήθηκε στο Αιδίνι της Μ Ασίας, εργάστηκε στη Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και με τον  Στέφανο Αλμαλιώτη, ήταν μόνιμος συνεργάτης της εταιρείας «Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης».

Γεράσιμος Τουλιάτος γεννήθηκε στην Βεσσαραβία της Ρουμανίας το 1919 δούλεψε με το Εθνικό Θέατρο και συνεργάστηκε με τον Στέφανο Αλμαλιώτη.

Βαγγέλης Φαεινός (1918-1985) γεννήθηκε στην μαγνησία της Μ Ασίας σπούδασε στην ΑΣΚΤ.

 

Είναι φανερό ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες της γιγαντοαφίσσας ήταν καλλιτέχνες που σπούδασαν στο ΑΣΚΤ και κυρίως έμαθαν την γιγαντοαφίσσα από τον Στέφανο Αλμαλιώτη.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γιγαντοαφίσσα του Σπύρου Βασιλείου.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΛΑΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ επτά ημέρες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ μουσείο Αλ Σούτσου – Εθνική Πινακοθήκη – συλλογή HELLAFI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...