Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ


Υπάρχει στο βιβλίο του Κώστα Γκριτζώνα ΠΕ της Ι Μεραρχίας του ΔΣΕ ένας διάλογος που συγκλονίζει και δείχνει το μέγεθος της συμφοράς που βρήκε την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση.

 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η διοίκηση του συγκροτήματος "΄Σινιάτσικο" την ημέρα επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ. Στην μέση η Κατίνα Βουνοτρυπίδου.

«.....Μια μαχήτρια λοιπόν, η Σουλτάνα από ένα χωριό του Έβρου, σε μια μάχη, γνώρισε τη φωνή του άντρα της, που ήταν φαντάρος. Άρχισε κι αυτή τότε να φωνάζει:

-Δημήτρη! Ε Δημήτρη!

Ο Δημήτρης, όμως δεν άκουγε απ το θόρυβο που έκαναν τα πυρά. Η Σουλτάνα πήγε πιό κοντά προς τα οχυρά και ταμπουρώθηκε πίσω από ένα κοτέτσι κι άρχισε ξανά τις φωνές. Κάποτε ο Δημήτρης άκουσε τη φωνή της και τη γνώρισε.

-Σουλτάνα, εσύ είσαι μαρή;

-Εγώ, εγώ, Δημήτρη!

-Πότε βγήκες, μαρή στο βουνό, εγώ σπίτι σ άφησα!

-Α, βγήκα!  Με πήραν, τι βγήκα!

-Αμ τα παιδιά, που τ άφησες, ρε Σουλτάνα;

-Ξέρω κι εγώ τι έγιναν! Να με πήραν εμένα, κι αυτά ΄΄ονα τους.

-Δε με λες, ο γιώργης που είχε να μας δίνει εκείνα τα λεφτά σε τα έδωσε;

-Όχι, όχι! Εσύ άσε τα λεφτά, άμε πάρε καμιά άδεια και πήγαινε να τα συμμάσεις κατά κει. Τα ζώα τι κάνουνε; Ποιός τα σύμμασε ντιπ δεν ξέρω.

Καλά εσάς δε σας δίνουνε άδειες;

Τι, χάζεψες; Σε μας δεν έχει τέτοια πράγματα.

Το διάλογο τον διακόψανε ομαδικά πυρά που αρχίσανε οι φαντάροι και η Σουλτάνα δεν μπορούσε πια ν ακούσει τον άντρα της. Θέλησε να προχωρήσει ακόμα λίγο προς τα μπρος όμως άκουσε την φωνή του διμοιρίτηπου την μάλωνε για να μην προχωρήσει περισσότερο και σκοτωθεί.

Όμως η Σουλτάνα, θέλοντας να πλησιάσει πιό κοντά στον άντρα της, πήγε κι άλλο προς τα μπρος, κι εκεί την πήρε μια ριπή και την τραυμάτισε σοβαρά στην κοιλιά.

Και στην σύμπτυξη του τμήματος η Σουλτάνα δεν άντεξε και υπέκυψε στο τραύμα της................».

 
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έλληνες στρατιώτες του Τακτικού Στρατού πραγματοποιούν ελέγχους σε αγρότες.
 
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ του Κώστα Γκριτζώνα εκδόσεις ΦΙΛΙΣΤΩΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...