Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΚΑΠΕΤΑΝ ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ


 

Ο Γεώργιος Τόμπρας γεννήθηκε 1/1/1878 στις  Κυδωνίες (Αιβαλί) της Μ Ασίας, σπούδασε φαρμακοποιός στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κια στις 31/3/1897 κατετάγει στον Ελληνικό Στρατό. Τον Ιούνιο του 1900 σαν ανθυποφαρμακοποιός υπηρετούσε στις τάξεις του ΕΣ.

Τον Μάρτιο του 1905 έφυγε από τον ΕΣ για να συμμετάσχει στον Μακεδονικό αγώνα, κατετάγη στο σώμα του υπολοχαγού Κατεχάκη (καπετάν Ρούβα) και έγινε υπαρχηγός.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γεώργιος Τόμπρας.



Πολέμησε σε πολλές συγκρούσεις κατά των Οθωμανών και των Βουλγάρων κομιτατζήδων, τον Νοέμβριο του 1906 επέστρεψε στην Αθήνα, η διοίκηση του Μακεδονικού Αγώνα τον διέταξε να επιστρέψει στην Μακεδονία σαν αρχηγός σώματος με το ψευδώνυμο Καπετάν – Ρουπακιάς και να δράσει στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών. Τον αναφέρει επανηλειμένα η Πηνελόπη Δέλτα στο πασίγνωστο έργο της ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ όπου Βάλτος ήταν η λίμνη των Γιαννιτσών.

Τον Δεκέμβριο του 1906 σε μάχη με κομιτατζήδες στο βουλγαροκρατούμενο χωρίο Αλάρ (Αρχοντικό) της Κοζάνης τραυματιστηκε βαρύτατα και κατόπιν διαταγής πήγε στην Αθήνα για ανάρρωση.

Τον Μάρτιο του 1907 η διοίκηση του Μακεδονικού Αγώνα τον διέταξε να επιστρέψει στην Μακεδονία διότι οι Οθωμανοί και οι Βούλγαροι σημείωσαν κάποιες επιτυχίες, παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών (διότι δεν είχε αποθεραπευτεί) ανέβηκε στην Μακεδονία επικεφαλής 100 ανδρών.

Τον Ιούλιο του 1907 στην περιοχή Καστοριάς εξόντωσε ένα ολόκληρο Βουλγάρικο τμήμα και σκότωσε τον επικεφαλής των κομιτατζήδων όλης της Δυτ Μακεδονίας τον Κρασάκωφ. Αυτό το πλήγμα ήταν η απάντηση στην ύπουλη δολοφονία του Καπετάν Άγρα πριν ένα μήνα.

Η δράση του συνεχίστηκε με το ψευδώνυμο Γεώργιος Τομαράς μέχρι την στιγμή που η διοίκηση του Μακεδονικού Αγώνα τον διέταξε να επιστρέψει στην Αθήνα τον Μάιο του 1909.
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο καπετάν Ρουπακιάς με την ομάδα του.




Στον Α Βαλκανικό πόλεμο πολέμησε υπό τον Κατεχάκη επικεφαλής λόχου και πήρε μέρος στην μάχη του Σαραντάπορου, σε αψιμαχίες έξω από την Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά όπου τραυματόιστηκε σοβαρά.

Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία  λόγω των σοβαρών του τραυμάτων υπηρέτησε σε διοικητικές θέσεις, τιμήθηκε με πλήθος παρασήμων και το 1926 έφτασε στον βαθμό του υποστρατήγου.

Μετά την απομάκρυνση από τον στρατό έζησε λιτά και σεμνά στην Λεωφόρο Μεσογείων 375 και ήταν σεβαστός και αγαπητός από όλους .

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής τίμησε τον ήρωα με την ανάρτηση τιμητικής πινακίδας έξω από το σπίτι του επί της Λ. Μεσογείων.

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ της Ελίνα Μαστέλλου – Γιαννάκενα εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...