Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΤΑΦΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


 

 

Η Ανάσταση είναι η ημέρα της νίκης επί του θανάτου, συμβολικά λοιπόν κηδεία κατά την ημέρα της Αναστάσεως δεν είναι κάτι που θα γινόταν αποδεκτό. Παρ όλα αυτά αναφέρονται δύο τέτοιες κηδείες και μάλιστα από αυτοκρατορικά και θρησκευτικά πρόσωπα πριν το σχίσμα των εκκλησιών.

 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Λεπτομέρεια από ψηφιδωτή παράσταση του 9ου αι. που απεικονίζει τον Λέοντα ΣΤ' να αποτίει φόρο τιμής στον Χριστό (Κωνσταντινούπολη, Αγία Σοφία).

Στον κόσμο της Δύσης έχουμε κηδεία την ημέρα του Πάσχα του πατέρα Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων. Ο Αμβρόσιος πέθανε το Μ Σάββατο του 397 μΧ. Την Κυριακή του Πάσχα, η σορός του μεταφέρθηκε στην Αμβροσιανή Βασιλική και η Πασχαλινή νεκρώσιμος πομπή συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.

 

Στην Ανατολή τώρα η Τρίτη γυναίκα του αυτοκράτορα Λέοντα Στ του Σοφού η Ευδοκία, μια κολονή από το θέμα του Οψικίου (περιοχή της Ανατολής εκεί που είναι τα μοναστήρια του όρους Όλυμπος), γέννησε το Μεγάλο Σάββατο του 901μΧ παιδί που ονομάστηκε Βασίλειος, η Ευδοκία και ο μικρός Βασίλειος πέθαναν μαζί το ίδιο βράδυ, το αναστάσιμο Πάσχα βρήκε το Κωνσταντινουπολίτικο παλάτι μέσα στο πένθος, χάθηκε και η Αυγούστα και ο διάδοχος του Βυζαντινού θρόνου.

Το ζήτημα αυτό ο Λέων Στ ο σοφός το θεώρησε «ζήτημα ολόκληρης της αυτοκρατορίας». Αντιρρήσεις είχε ο πνευματικός του σύγκελλος Ευθύμιος που προειδοποίησε τον Αυτοκράτορα. Ο Λέων ζήτησε να παραστεί στην κηδεία που θα γινόταν το Πάσχα στην Βασιλική των Αγίων Αποστόλων. Ήδη ο Αυτοκράτωρ  άκουσε την άρνηση ταφής από ένα ιερέα του ναού του Αγίου Λαζάρου (ναό που είχε κτίσει ο ίδιος και ήθελε εκείνα κάνει την ταφή).



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χάλκινο νόμισμα με τη μορφή του Λέοντος ΣΤ΄



Ο σύγκελλος Ευθύμιος με ευχές για παρηγοριά και επικρίσεις ότι ο Αυτοκράτωρ ήταν «ο μοναδικός υπαίτιος των συμφορών του» και εξόρκιζε να μη μολύνει με θλίψη και πένθιμους θρήνους την ημέρα της Ανάστασης, ο Λέων Στ απάντησε : «Αναγνωρίζω στον εαυτό μου των υπεύθυνο όσων συνέβησαν. Το παραδέχομαι και σε αυχαριστώ».

Παρά τις εκκλήσεις της Εκκλησίας η ταφή της Αυγούστας και του διαδόχου έγινε την ημέρα του Πάσχα, δεν γνωρίζουμε τι στάση κράτησε ο Πατριάρχης Αντώνιος ο Μυστικός, ο οποίος θεωρείται ετεροθαλής αδελφός του Λέοντα Στ  και πριν γίνει Πατριάρχης ήταν γραμματέας του (ο Αντώνιος Καυλέας πέθανε δύο μήνες πριν).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ του Πάολο Τσεζαρέτι εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...