Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΚΟΛΛΥΒΑ ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ




Ο πλήθυσμός μηχανεύτηκε πλήθος τρόπους για να μπορέσει να εξασφαλίσει τροφή κατά την γερμανική κατοχή, ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος περιγράφεται στο βιβλίο «Σαλταδόροι του Βύρωνα».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στις 28 Φεβρουαρίου 1943 έγινε στην Αθήνα η κηδεία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά, που μετατράπηκε σε μεγάλη λαϊκή αντικατοχική εκδήλωση.

«Αρκετές φορές, συνήθως τα Σάββατα, πηγαίναμε στο Α Νεκροταφείο για τίποτα κόλυβα. Να τα κάνει ο Θεός κόλλυβα, που λέει ο λόγος. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς κουφέτα. Σκέτο στάρι βρασμένο, με λίγο μαιντανό πάνω.

Την στήσαμε έξω από την πόρτα και όταν βλέπαμε καμμιά μαυροφορεμένη να κρατάει πιάτο την πλησιάζαμε με απλωμένο χέρι και «Θεός σχωρες τονε και ζωή σε λόγου σας» μας έδινε μ ένα κουταλάκι του γλυκού μια χαψιά κόλλυβα .

Τα καταπίναμε και περιμέναμε μέχρι να φανούν κι άλλες κρατώντας πιάτο! Ξαναρχίζαμε το ίδιο τροπάρι «Θεός σχωρες τονε και ζωή σε λόγου σας».

Έτσι και πετυχαίναμε πέντε έξι από δαύτες, μισογεμίζαμε το ψωμοσάκουλο και φεύγαμε.

Μια φορά πήγαμε εκεί για κόλλυβα - δεν θυμάμαι αν ήταν Σάββατο ή άλλη μέρα – είδαμε έξω από την πύλη του νεκροταφείου ένα απόσπασμα οπλισμένους Γερμανούς και τα χάσαμε. Δεν πλησιάσαμε γιατί σκεφτήκαμε ότι θα θάβουνε κάποιο δικό τους . Κι έτσι , χωρίς να πούμε  - αλίμονο μας τώρα – «Θεός σχωρες τονε και ζωή στα κατσικομούλαρά σας», στρίψαμε αριστερά, προς την οδό Μουσούρη, κι από εκεί αρχίσαμε να την κάνουμε σιγά σιγάγια τον συνοικισμό μας, τον Βύρωνα.

Δεν είχαμε προχωρήσει πάνω από εκατό μέτρα, όταν ακούσαμε ξαφνικά μέσα από το νεκροταφείο, χιλιάδες ανθρώπους να ψέλνει τον εθνικό μας ύμνο. – Τι γίνεται εδώ ρε Φόντα ; με ρωτάει ο Μενέλαος. Είναι δυνατόν να κηδεύουνε Γερμανό και να ψέλνουν τον εθνικό μας ύμνο; - Μπα, κάτι άλλο θα συμβαίνει του είπα και προχωρήσαμε σκεφτικοί. Φτάσαμε μέχρι την Γούβα κι ο εθνικός μας ύμνος ακουγόντας ακόμα».

Προφανώς το περιστατικό έγινε 28/2/1943 (Κυριακή) την ημέρα που κηδεύτηκε ο Παλαμάς .

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πενθούντες υπήρχαν κατά την Γερμανική κατοχή τα κόλλυβα όμως κι αυτά ήταν λίγα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ του Ξ Φιλέρη εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...