Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ


Η αποτυχία της εξέγερσης της Βαρσοβίας τον Οκτώβριο του 1944 ακολούθησε συστηματική λεηλασία της πόλης.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Με οποιοδήποτε μέσο μεταφερόντουσαν πράγματα από την Βαρσοβία.

 

Οι Γερμανοί ήταν ακούραστοι άρπαγες (φυσικά οι σοβιετικοί αποδείχτηκαν όταν απέκτησαν τον ρόλο του «απελευθερωτή» ασυναγώνιστοι, αλλά με αυτή την διάσταση του Κόκκινου στρατού θα ασχοληθώ ξεχωριστά).

Οι Γερμανοί λοιπόν δημιούργησαν ειδική σιδηροδρομική παρακαμπτήριο γραμμή που οδηγούσε στο κέντρο της έρημης Βαρσοβίας, με στόχο την διευκόλυνση της λεηλασίας που ακολούθησε.
Μεταφέρθηκαν βαριά μηχανήματα για να ξηλώσουν όλα τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και να ανασκάψουν όλες τις γραμμές του τραμ.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μεταφορά αντικειμένων από Γερμανούς στρατιώτες.




Οδηγήθηκαν ομάδες εργατών δούλων από στρατόπεδα οι οποίοι έσερναν μέταλλα κάποιας αξίας, στην συνέχεια τα έκοβαν σε επιθυμητά μεγέθη και τα ξεχώριζαν και τα στοίβαζαν σε σωρούς. Αυτό το μέταλλο φορτωνόταν σε βαγόνια και όδευε στα δυτικά.

 

Γερμανοί στρατιώτες χτένιζαν σπίτια και καταστήματα μεταφέροντας είδη αξίας (καθρέπτες, πίνακες,  κηροπήγια, χαλιά, έπιπλα κλπ) , την εργασία αυτή των στρατιωτών επέβλεπαν αξιωματικοί, οι οποίοι κατακρατούσαν όποια αντικείμενα τους άρεσαν.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αυτή είναι η εικόνα της πόλης μόλις τελείωσαν οι Γερμανοί.

Όταν ολοκληρώθηκε και αυτή η φάση, η Βαρσοβία ήταν μια πόλη γυμνή ερηπωμένη και χωρίς πληθυσμό. Τότε ξεκίνησε η τελική κατεδάφιση με διαταγή που δόθηκε στους Brandkommando.

Οι μετέπειτα κυβερνήσεις της Πολωνίας κατήγγειλαν ότι μόνο από την Βαρσοβία έλειπαν 13.512 έργα τέχνης.

 








 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Γερμανοί έκαναν μια ολική καταστροφή της πόλης.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ του Norman Davies.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...