Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΣΙΚΕΛΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΠΑΤΟΝ ΜΕ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων, Στρατηγός Dwight D. Eisenhowerκαι ο Βρετανός Στρατάρχης Bernard Montgomery , αναπληρωτής διοικητής του, στην Νορμανδία.






Η αντιπάθεια του στρατηγού Πάτον για τους Άγγλους έφτανε στα όρια (και τα ξεπερνούσε) του ρατσισμού, στην Σικελία ο Πάτον έμοιαζε να θεωρεί τον Μοντγκόμερι πραγματικό αντίπαλο παρά τον Γερμανό διοικητή της Σικελίας Χανς Χούμπε (τον μπαρουτοκαπνισμένο μονόχειρα και βετεράνο του Στάλινγκραντ), ο οποίος διοικούσε αριστοτεχνικά τις επιχειρήσεις και την υποχώρηση προς την Μεσίνα.


Ο Μοντγκόμερι ήταν μια κωμική μορφή, με παλτό και όταν έβρεχε με ομπρέλα στο πεδίο της μάχης, ήταν όμως μεθοδικός ανικανοποίητος και αργός.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ανεξάρτητη πορεία που ακολούθησαν Άγγλοι και Αμερικανοί με τελικό στόχο την Μεσσίνα.





Ο Πάτον σε αυτούς τους αργούς ρυθμούς του Μοντγκόμερι  είχε να παραθέσει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του και την ταχύτητα των κινήσεών του.

Στην Σικελία λοιπόν οι δύο στρατηγοί κατευθυνόντουσαν προς την Μεσίνα, ο Πάτον έκοψε δρόμο και έφτασε πρώτος στην Μεσίνα, μάλιστα παράταξε τις δυνάμεις του και υποδέχτηκε τον αργοπορούντα Μοντγκόμερι.

Από εκείνη την στιγμή η μικρή αντιπαλότητα γιγαντώθηκε, ο Μοντγκόμερι  ανταπέδωσε κατά την επιχείρηση «Επικυρίαρχος» (Overlord) δηλαδή  την συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία, δίνοντάς του ένα πολύ δευτερεύοντα ρόλο υποστήριξης στην όλη επιχείρηση.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι στρατηγοί MONTGOMERY AND PATTON στην Σικελία τον Ιούλιο του 1943.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ του  D Irving εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...