Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΛΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Ο Εμφύλιος υπήρξε καθολικό φαινόμενο στην Ελλάδα, ένα τμήμα της κατάφερε να σταθεί υπεράνω των παθών και να αποτελέσει ίσως μοναδικό παράδειγμα άρνησης να συμμετέχει στην εμφύλια παράνοια και αυτή ήταν η Ζάκυνθος.

 
            Έγινε λοιπόν μια σύσκεψη στις 3/12/1947 στο Δημαρχείο Ζακύνθου μεταξύ διαφόρων κομμάτων και με την παρουσία των προέδρων των επαγγελματικών σωματείων και εργατικών Συλλόγων και διαπιστώθηκε το πνεύμα μετριοπάθειας και συμφιλιώσεως που υπήρχε πλατιά ανάμεσα στους κατοίκους, εκδηλώθηκε η άποψη να κρατηθεί μακριά από τον Εμφύλιο πόλεμο το νησί της Ζακύνθου.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Λευκαδίτες πολιτικοί κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Ζακύνθου το 1947. Διακρίνεται στην πρώτη σειρά δεξιά, καθιστός ο Σταθιός (Πηγή: Πανταζής Ν. Παπαδάτος).


            Οι αρχές επί της οποίας στηρίχθηκε αυτή η απόφαση ήταν η ισοπολιτεία, η δικαιοσύνη και η λήθη του παρελθόντος. Επί αυτών των αρχών στηρίχθηκε η συμφιλίωση ανεξαρτήτως παρατάξεων.

            Η σύσκεψη δημιούργησε μια επιτροπή για την καλλιέργεια των πιο πάνω αρχών και με στόχο την πρόληψη και καταστολή κάθε φαινομένου βίας και αυθαιρεσίας από τον οποιονδήποτε και το αυτό συνιστούσαν και  στους κατοίκους των χωριών.

            Οι εκπρόσωποι της Αριστεράς υποσχέθηκαν ότι εφ όσον τηρηθούν οι αρχές της συσκέψεως και επικρατήσει το πνεύμα  της επιτροπής δεν θα επεκταθεί η ανταρσία στην Ζάκυνθο, αν επεκταθεί θα γίνει από ανθρώπους που δεν θα έχουν σχέση με την Ζακυνθινή Αριστερά και ότι αυτοί θα έμεναν αμέτοχοι σε αυτές τις προσπάθειες εισαγωγής αντάρτικου.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τέτοιες οξύτητες δεν γνώρισε η Ζάκυνθος.


Θα ήταν σκόπιμο να μνημονεύσουμε τα ονόματα των ανθρώπων που στην σύσκεψη αυτή προσέφεραν θετικά για να παρθούν οι πιο πάνω αποφάσεις, έτσι στην Εκτελεστική Επιτροπή ορίστηκαν:

Ο Δ Ποταμίτης εκπρόσωπος του Κόμματος των Χιτών.

Ο Λ Ζήβας εκπρόσωπος της Αριστεράς.

Πρόεδρος ήταν ο Σ Παπαδάτος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ζάκυνθος πριν τους μεγάλους σεισμούς του 1953.


 

            Στην  συνέλευση συμμετείχαν

Οι Μ Μιχαλίτσης και Ι Κολαίτης εκπρόσωποι του Λαικού Κόμματος.

Οι Π Γρώππας (γιατρός) και Δ Προβής (δικηγόρος) εκπρόσωποι του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Ο Ι Μάργαρης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Δ Ποταμίτης του Εθνικού Κόμματος Χιτών.

Ο Ζήβας εκπροσωπούσε τον Συνασπισμό ΕΑΜ, ΑΚΕ.

Ο Διον  Μυλωνάς Μόττας για το ΚΚΕ.

            Παρευρίσκοντο στην συνέλευση οι Πρόεδροι Επαγγελματικών και Εργατικών Συλλόγων της Ζακύνθου :

Των Δικηγόρων Σ Παπαδάτος

Των Ιατρών Μζ  Μουζάκης

Των εμπόρων Ν Φιλιώτης

Των Γεωργικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Κ Βερύκιος

Της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζακύνθου Σ Λάππας.

 

 


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στην Ζάκυνθο ο ΕΛΑΣ είχε ένοπλα τμήματα κατά την κατοχή, μνημείο από την τελευταία μάχη στην περιοχή Φλόκα του Γαιτανίου.
 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1946-1949 εκδόσεις ΝΕΑ ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...