Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΤΕΜΜΑ»

Το παραπλανητικό σχέδιο για την κατάληψη του Γράμμου.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στρατιώτες του Εθνικού Στρατού.


Κατά το 1948 είχε σχεδιαστεί η επιχείρηση «ΚΟΡΩΝΙΣ» που στόχο είχε την κατάληψη του Γράμμου και η στεγανοποίηση των συνόρων από την πλευρά της Αλβανίας.

Προκειμένου να παραπλανηθεί ο ΔΣΕ καταρτίστηκε και δεύτερο σχέδιο, το σχέδιο «ΣΤΕΜΜΑ» το οποίο κοινοποιήθηκε στις μεγάλες μονάδες του ΕΣ.

Το παραπλανητικό σχέδιο είχε άλλους στόχους και διαφορετικές χρονικές περιόδους ενεργειών. Ο στόχος του ήταν η διάλυση του κράτους του Γράμμου και φραγή των συνόρων με μόνιμη εγκατάσταση δυνάμεων (δηλαδή σε αυτό το σημείο συμφωνούσε πλήρως με το γνήσιο σχέδιο ΚΟΡΩΝΙΣ), αυτό θα γινόταν σε δύο φάσεις (εν αντιθέσει με το γνήσιο που θα γινόταν σε τρεις φασεις).

Το παραπλανητικό δχέδιο ανταποκρινόταν με την συγκέντρωση δυνάμεων του κυρίου σχεδίου και έτσι παρουσίαζε αληθοφάνεια. Η μυστικότητα που τηρήθηκε ήταν απόλυτη, με αποτέλεσμα όταν έλαβαν οι διοικητές των μεγάλων μονάδων του ΕΣ το σχέδιο ΣΤΕΜΜΑ να μπερδευτούν, διότι πίστεψαν ότι το σχέδιο ΚΟΡΩΝΙΣ άλλαξε την τελευταία στιγμή και άρχισαν να ζητούν πληροφορίες από το κέντρο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πυροβολικό του ΔΣΕ.


Το σχέδιο ΣΤΕΜΜΑ κοινολογήθηκε σκόπιμα σε μερικά άτομα, με σκοπό να το διαδώσουν είτε από αφέλεια είτε σκόπιμα.

Έτσι δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα αληθοφάνειας και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παραπλάνησης.

Φυσικά ο στρατός πραγματοποίησε το σχέδιο ΚΟΡΩΝΙΣ  το οποίο κράτησε από 20 Ιουνίου 1948 μέχρι 20 Αυγούστου 1948 και είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη κατάληψη του Γράμμου, αιμοράγηση του ΔΣΕ και την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού χωριών.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στις 14 του Ιούνη 1948 άρχισε στη Βόρεια Πίνδο η μεγάλη μάχη του Γράμμου, που κράτησε σχεδόν εβδομήντα μέρες και τελείωσε στις 20 προς 21 του Αυγούστου με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι.




ΒΙΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΑΝΤΙΣΥΜΜΟΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1945-1949 του Δημητρίου Ζαφειρόπουλου εκδόσεις ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...