Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Όπως είναι γνωστό κατά τον Α ΠΠ αντιπαρατέθηκαν ένοπλα οι Κεντρικές δυνάμεις (Γερμανία – Αυστρουγγαρία – Τουρκία – Βουλγαρία) και οι Ανταντ (Αγγλία - Γαλλία – Ρωσία – Ιταλία) και στην συνέχεια συμπαρατάχθηκαν στους δύο αυτούς συνασπισμούς και άλλα κράτη με την δική τους συμμετοχή.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :   Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β προς τον Άγγλο πρέσβη Σεϋμόρ στην Αγία Πετρούπολη το 1878 όπου δήλωνε μεταξύ άλλων:
«Δεν συμφέρει εις την Αυτοκρατορίαν (Ρωσία) να γίνει η Ελλάς ισχυρό κράτος. Ελληνικό Βασίλειο ισχυρό θα αποτελούσε σιδηρούν μοχλόν επί των μεσημβρινών πυλών της Ρωσίας. Η προέκτασις των ελληνικών ορίων, αν όχι μέχρι του Ευξείνου τουλάχιστον μέχρι του Ελλησπόντου, αφαιρεί από την Ρωσίαν την ναυτικήν επικράτησιν και επ' αυτού ακόμη του Ευξείνου, και κατακλείει εντός της Μαύρης Θαλάσσης πάσαν προς την μεσημβρίαν τάσιν της Ρωσίας».



Λίγα χρόνια όμως πριν ξεσπάσει ο Α ΠΠ οι στρατιώτες της Αγγλίας δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι μπορούσαν να συμπολεμήσουν με Γάλλους ή Ρώσους στρατιώτες, ήταν τόσο έντονες οι διαφορές των εθνών αυτών που η όποια συνεργασία έφτανε στα όρια της φαντασίας.

Την παράθεση των κάποιων γεγονότων  που θα παραθέσω σκοπό έχουν να υπάρξει κάποιος προβληματισμός σε σχέση με το σήμερα που ζούμε περίοδο προετοιμασίας ενός ακόμη μεγάλου πολέμου, πόσο απίθανη είναι να προσδιοριστεί ποιοι θα συμπολεμήσουν με ποιους.

Την περίοδο 1880 – 1890 ήταν μια περίοδο που αποτελεί έκπληξη που δεν έγινε πόλεμος Αγγλίας εναντίον Ρωσίας ή Αγγλίας κατά Γαλλίας. Οι αντιθέσεις των τριών αυτών κρατών ήταν τέτοιες που προϋπόθετε η επίλυσή τους πόλεμο. Η αντίθεση της Αγγλίας με την Ρωσία άρχιζαν από την Κωνσταντινούπολη και έφτανε στην Καμπούλ. Η αντίθεση της Αγγλίας πάλι με την Γαλλία ξεκινούσε από το Σουδάν και έφτανε στο Σιάμ.

Έτσι οι τριβές αυτές δημιούργησαν συνασπισμούς μέσα σε 100 χρόνια, δηλαδή από το 1815 μέχρι το 1917, που κάτω από το φως της σημερινής γνώσης φαίνονται εξωπραγματικοί, ενδεικτικά:

Την περίοδο 1793-1815 η Γαλλία αντιμετώπιζε συνασπισμό Αγγλίας-Ρωσίας-Πρωσίας-Αυστρίας.

Στην συνέχεια υπήρχαν διάφορες επανατοποθετήσεις έτσι το 1879-86 η Αγγλία με την Τουρκία αντιμετώπιζε τις επιδιώξεις της Γαλλία καθώς και της Ρωσίας με ταυτόχρονη συμμαχία Γερμανίας – Αυστρίας - Ιταλίας.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Λόρδος Ρομπερτ Σέσιλ.



Το 1897-86 υπήρξε συμμαχία Ρωσίας-Γερμανίας-Αυστρίας και το 1887-9 συμμαχία Αγγλίας-Ιταλίας-Αυστρίας και ταυτόχρονη συμμαχία Ρωσίας-Γερμανίας και άλλης συμμαχίας Γερμανίας-Αυστρίας.

Το 1890-98 δημιουργήθηκε συμμαχία Γαλλίας-Ρωσίας και συμμαχία Γερμανίας-Αυστρίας-Ιταλίας.

Το 1902-4 έγινε συμμαχία Αγγλίας-Ιαπωνίας, συμμαχία Γαλλίας-Ρωσίας και συμμαχία Γερμανίας-Αυστρίας-Ιταλίας.

Μόλις το 1905 έχουμε μια συμμαχία Αγγλίας-Γαλλίας και το 1906 συμμαχία Γαλλίας-Ρωσίας-Ιταλίας.

Μια τέτοια πορεία (σε γενικές γραμμές, διότι υπάρχει πλήθος άλλες ακόμα συμφωνίες και συμμαχίες που παρεμβλήθηκαν) δείχνει το μέγεθος των συγκρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των Ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το 1885 επί πρωθυπουργίας στην Αγγλία του Γκλάντστοουν αποφεύχθηκε σύγκρουση, γενικότερη σύγκρουση, με την Ρωσία μετά την ρωσική νίκη κατά των Αφγανικών δυνάμεων στο Πένζντεχ. Και η κατάσταση έφτασε σε κορύφωση όταν η Αγγλία εμπόδισε τον Βούλγαρο τσάρο Αλέξανδρο (που ήταν εξάρτημα των Ρώσων) να ενοποιήσει την Ανατολική Ρωμυλία. Αλλά και το 1894 η Αυστρία αντέδρασε με τα σχέδια της Ρωσίας στα Δαρδανέλια και δήλωναν ότι στο ζήτημα αυτό δεν θα έκαναν πίσω ακόμα και αν υπήρχε κίνδυνος πολέμου Αγγλίας με την Ρωσία.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η τραγική καταστροφή των Ιταλών στην μάχη ADΟWA.


Η Αγγλική κατοχή της Αιγύπτου το 1882 οδήγησε σε μακροχρόνιο αδιέξοδο, από το 1882 μέχρι το 1922 η Αγγλία υποχρεώθηκε να υποσχεθεί 66 φορές ότι θα έθετε τέλος στην κατοχή της Αιγύπτου, πράγμα που πραγματοποίησαν μετά το τέλος του Β ΠΠ (το 1945).

Στην περίοδο 1880-1890 οι Γάλλοι αντέδρασαν έντονα για την κατοχή της Αιγύπτου και η εκστρατεία των Γάλων στην Ινδοκίνα που κατακερμάτισε την περιοχή σε προτεκτοράτα (Τονκίνου, Ανάμ, Κοχιγκίνας, Λάος κλπ). Το 1893 οι Γάλλοι κυριάρχησαν στο Σιάμ μετά από ναυτική αντιπαράθεση στο Μεκόνγκ ποταμό.

Το 1894 οι Γάλλοι εξ άλλου ήθελαν έλεγχο στον Άνω Νείλο στην περιοχή Φασόντα που έθετε σε κίνδυνο την Βρετανική κυριαρχία στην Αίγυπτο, έτσι ο Ρόζμπερι μίσθωσε στους Βέλγους την περιοχή νότια της Φασόντα με αντάλλαγμα το Δυτικό Κονγκό, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας απέτυχαν, και όταν οι Γάλλοι έστειλαν μια αποστολή «εξερευνητική» με τον Μαρσάντ, οι Άγγλοι μίλησαν για «εχθρική πράξη». Η ήττα των Ιταλών από του αβησσυνιακούς στην Άδουα έδωσε την αφορμή στην Αγγλία να καταλάβει το Σουδάν, ο Τεοφίλ Ντελκασέ κατέλαβε την Φασόντα και έτσι ένας πόλεμος Αγγλίας Γαλλίας φαινόταν βέβαιος.  Ο έλεγχος όμως της Αιγύπτου κρίθηκε στο Μαρόκο, λύθηκε δηλαδή με μια αποικιακή ανταλλαγή πάρε Αίγυπτο και δώσε μου Μαρόκο και εδώ μπαίνει η παράμετρος Κάιζερ που ήθελε λιμάνια στον Ατλαντικό και δεν ήθελε κάτι τέτοιο η Αγγλία, έτσι ο Α ΠΠ ξεκίνησε στη πραγματικότητα στο Μαρόκο.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Συνθήκη Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινούπολης.


Φυσικά η Ρωσία δεν υποστήριξε ποτέ την Γαλλία για τα ζητήματα στην Αφρική και το Παρίσι δεν υποστήριξε την Πετρούπολη στο ζήτημα των Στενών του Βοσπόρου. Παρ όλα αυτά από το 1890 υπήρξε συμμαχία Γαλλίας – Ρωσίας διότι είχαν κοινούς εχθρούς την Γερμανία και την Αγγλία, εξ άλλου η Γαλλία ήταν εξαγωγές κεφαλαίων και η Ρωσία διψούσε για δάνεια, μιας και η Ρωσία ήταν η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία (η Ρωσία ήταν και όχι η Γερμανία), αυτό όμως είναι ένα κεφάλαιο που θα άξιζε κανείς να ασχοληθεί.

 

   

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Niall Ferguson εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ

Βλέπε : ΜΑΧΗ ADOWA Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ( http://pluton22.blogspot.gr/2014/12/adowa.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...