Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


 

Ο Φωτάκος χώρισε τους Τούρκους της φρουράς Ναυπλίου  σε τρεις κατηγορίες :

Α. Γερούς και δυνατούς

Β. Άρρωστους και αδύνατους

Γ. Αναίσθητους (μισοπαιθαμένους).




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Παλαμίδι.



Για τους τελευταίους γράφει τα πιο κάτω συγκλονιστικά:

«Ούτοι οι τελευταίοι εσύροντο κατά γης σκάπτοντες εις τα κατώγεια των σπιτιών, εις τα φουσκιά (κοπριές)  των ερηπείων και εις άλλους κόπρους και ακαθαρσίες της πόλεως, ηύρισκαν σκωλήκια μεγάλα, τα οποία έτρωγον…».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ναύπλιο – Η Πύλη της Ξηράς (εσωτερική πλευρά), Karl von Heideck 1837.

Για τους άλλους γράφει:

«…Αι άλλαι τάξεις ήσαν ολίγον δυνατότεραι. Αυτοί εμπουσούλισαν και εννοούσαν κάπως καλύτερα από τους πρώτους. Αλλά και αυτοί από την πείναν έτρωγαν νεκρούς, ετράβαγαν τα ψαχνά κρέατα με τα δόντια των με πολλήν όρεξιν και με πολλήν επιμέλειαν εκαταγίνοντο να χορτάσουν. Όταν τους φωνάζαμε άκουαν εγύριζαν, μας έβλεπαν και έπειτα πάλιν εξακολουθούν να τρώγουν των νεκρών Τούρκων κρέατα….».

Δεν έτρωγαν μόνο Τούρκους αλλά και Έλληνες, στην βρύση του αγίου Σπυρίδωνος, έσφαξαν Έλληνα αιχμάλωτο τον οποίο και έφαγαν. Έτσι άρχισαν οι Έλληνες να παίρνουν μέτρα για να μη τους φάνε οι Τούρκοι, μάλιστα τους απείλησαν ότι αν συνεχίσουν τον κανιβαλισμό θα τους σκοτώσουν όλους, με αυτή την απειλή, σταμάτησε η ανθρωποφαγία.

Ο Φωτάκος είχε μια συνομιλία με αρχηγό Αλβανών, ο οποίος είπε τα εξείς κυνικά:

«Καθώς έμαθα, γλυκύτερον φαγητόν εις τον κόσμον δεν είναι άλλο από το ανθρώπινον κρέας  και μάλιστα τα ψαχνά, όταν τα κάμνη κανείς κεφτέδες και ντολμάδες, τους οποίους τυλίσσουν με την πέτσαν του φύλλου της φραγγοσυκιάς, το οποίον προηγουμένως βράζουν εις νερόν θαλασσινόν και εκβάλλουν την πέτσαν, και ότι τα μυαλά τα ανθρώπινα γίνονται τηγανητά με βούτυρον ακόμη γλυκύτερα και επειδή δεν έχουν βούτυρον, ούτε λάδι, μεταχειρίζονται το ανθρώπινο λίπος δια το τηγάνισμα».

 




 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η πλατεία Πλατάνου ( Συντάγματος) με το Σεράι του Μορά Πασά και το Βουλευτικό, σχέδιο σε μολύβι, L. Lange, 1834.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 του Σ Ι Καργάκου εκδόσεις Realmews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...