Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΣΧΕΔΙΟ «ΛΙΜΝΕΣ»



            Συχνά τέθηκε το ερώτημα πόσο έχει σχέση το σχέδιο «Λίμνες» με τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης του Bled,  είναι βέβαιο πια ότι στην Συνδιάσκεψη δεν πάρθηκε απόφαση για την ελληνική Μακεδονία και Θράκη, λόγω μη συμφωνίας του Τίτο με τον Δημητρώφ, οι διεκδικήσεις της Βουλγαρίας για Θράκη και Γιουγκοσλαβίας για Μακεδονία δεν έπαψαν να υφίστανται.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το εθνόσημο του ΔΣΕ.





            Το σχέδιο "Λίμνες" πρόβλεπε τους στόχους του ΔΣΕ κατά τον ελληνικό εμφύλιο, το υπογράφουν οι Μάρκος, Στρίγγος, Παπαγιάννης, Κίκιτσας, Ερυθριάδης, Κανακαρίδης, Λασάνης την 10/9/1947. Το σχέδιο αυτό κρατήθηκε μυστικό,  εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έγινε 12/9/1947 και εξέταζε σε σχέση με το σχέδιο «Λίμνες»  την δημιουργία της Ελεύθερης Ελλάδας δηλαδή «η δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση Μακεδονίας Θράκης με κέντρο τη Θεσσαλονίκη».  



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ



            Ωρίμασαν (κατά τους συγγραφείς του σχεδίου) οι συνθήκες για την δημιουργία ελεύθερης περιοχής Μακεδονίας και την απελευθέρωση όλης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο την Θεσσαλονίκη.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Θεσσαλονίκη το 1950. Το τραμ στην γωνία Τσιμισκή και Διαγωνίου. Το σχέδιο "Λίμνες " του ΔΣΕ, απέβλεπε από το 1948  να καταληφθεί η πόλη, φυσικά η σχεδιάση αυτή βασιζόταν σε φαντασιώσεις.

ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ



Σε όλη την χώρα :

Στρατός: 100.000 άνδρες επιχειρησιακοί 40.000

Χωρ/ακή: 30.000 άνδρες επιχειρησιακοί 15.000

Πολ/ακή: 40.000 άνδρες  επιχειρησιακοί 5.000

Σύνολο : 170.000 άνδρες επιχειρησιακοί 60.000



Περιοχή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας:

Συνολικά 59.000 άνδρες επιχειρησιακοί 23.000

Η αριθμητική δύναμη του εχθρού στην Θεσσαλονίκη είναι άγνωστη.

Περιοχή Μακεδονίας – Ηπείρου – Θράκης μαζί:

Συνολικά 88.000 άνδρες επιχειρησιακοί 32.000.

 
 

ΜΕΣΑ



Οπλισμός πεζικού:

Σε κάθε τάγμα αναλογούν 45 οπλοπολυβόλα Μπριάν και 45 πολυβόλα Τόμσον, 2-4 βαριοί όλμοι (από τους οποίους 2 αμερικάνικοι), 2 πολυβόλα Μπίκκερς, 3 πολυβόλα Φίατ κατά λόχο.

Πολλά πυρομαχικά.

Πυροβολικό :

4 πυροβόλα κατά Ταξιαρχία.

Μηχανοκίνητες δυνάμεις:

Από ένα σύνταγμα τεθωρακισμένων και ελαφρών τανκς σε κάθε μεραρχία.

Μέσα επικοινωνίας:

Από έναν πομπό ασυρμάτου σε κάθε τάγμα και ραδιοτηλέφωνα σε λόχους και διμοιρίες . Επίσης οπτικά εργαλεία.



Πολλά μεταφορικά μέσα.

Πολύ μηχανικό υλικό.

Επιμελητεία καλά οργανωμένη που διαθέτει όλες τις απαραίτητες εφεδρείες.



 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Αριθμητική δύναμη :

Συνολικά στη χώρα 24.000 άνδρες επιχειρησιακοί 18.000



Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία συνολικά 10.500 άνδρες επιχειρησιακοί 8.000



Περιοχή Μακεδονίας – Ηπείρου – Θράκης συγκεντρωτικά 15.000 άνδρες επιχειρησιακοί 11.000

Σε κάθε περίπτωση η αναλογία είναι 1:3 προς όφελος του εχθρού.



ΜΕΣΑ



Οπλισμός πεζικού:

Τουφέκια, αυτόματα οπλοπολυβόλα διαφόρων τύπων με πολλές ατέλειες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη και με σοβαρές ατέλειες σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Θράκη αναλογούν 1-2 όλμοι και από 1 όλμος σε Θεσσαλία, Ρούμελη και Πελοπόννησο.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Προπαγανδιστική φωτογραφία μεταφοράς τραυματία, η ύπαρξη επιδέσμων ήταν κάτι σπάνιο για τον ΔΣΕ, ακόμα και σε τμήματα που ήταν πολύ κοντά στην μεθόριο. Για επίδεση έκοβαν κουρτίνες, τις κάναν κομματάκια, κόβανε σεντόνια, κόβανε γάζες τυρογάζες που φτιάχναν τα τυριά, ό,τι βρίσκονταν (…) Προς το τέλος λύθηκε το πρόβλημα, ο κύριος τροφοδότης του υλικού αυτού ήταν οι Ανατολικές χώρες.





Πυροβολικό:

Συνολικά 5 πυροβόλα.



Εκρηκτική ύλη:

Ασήμαντη ποσότητα σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη. Σε Θεσσαλία, Ρούμελη και Πελοπόννησο τίποτα.



Μηχανοκίνητα τμήματα δεν υπάρχουν.


Μέσα επικοινωνίας:



Από έναν ασύρματο σε κάθε τοπικό επιτελείο. Δεν υπάρχουν στα τάγματα.



Μεταφορικά μέσα:

Εντελώς ανεπαρκή για τις υπάρχουσες ανάγκες.



Επιμελητεία:

Άσκημα οργανωμένη, πολύ φτωχές οι πηγές ανεφοδιασμού, αν συγκριθούν με τις υπάρχουσες ανάγκες.


 

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ



Οι δυνάμεις του ΔΣΕ πρέπει να αυξηθούν με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να τριπλασιαστούν μέχρι την άνοιξη του 1948….  Να σχηματιστεί εκστρατευτικό σώμα που θα αναλάβει την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.



ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ



Α. Να οργανωθούν τμημάτων τακτικού στρατού που σταδιακά θα επεκταθούν σε όλο τον ΔΣΕ, αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 1948.


Β. Να συγκεντρωθεί και να μεταφερθεί το απαραίτητο υλικό για τον εξοπλισμό των δυνάμεων του ΔΣΕ που θα φτάσει τις 60.000 άνδρες.


Γ. Να επιλεγεί και να εκπαιδευτεί το απαραίτητο προσωπικό του τεχνικού για κάθε είδους όπλα και ιδιαίτερα για τα τμήματα του μηχανικού και της επικοινωνίας (ασυρματιστές, σαμποτέρ, ολμοβολητές, ναρκαλιευτές κλπ).


Δ. Να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή γεφυρών και οχυρών(λαστιχένιες βάρκες, συρματοπλέγματα, συνεργεία, τσιμέντο κλπ).

Ε. Να βρεθούν γρήγορα μεταφορικά μέσα.

Ζ. Να οργανωθεί επιμελητεία και να εξασφαλιστούν πηγές την κάλυψη όλων των αναγκών του ΔΣΕ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασ. Παύλος σε επιθεώρηση οπλιτών στο κέντρο εκπαίδευσης στην Αλεξ/πολη το 1947.




ΑΜΕΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ



            Να παγιωθεί η κυριαρχία του ΔΣΕ επί της οδού Καλαμπάκα-Μέτσοβο-Ιωάννινα με στόχο την αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας. Και να διασπαστεί ο εχθρικός στρατός



ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ



            Κυριαρχία επί της οδικής αρτηρίας

Λάρισα -  Ελασσόνα - Κοζάνη

Και

Λάρισα – Τέμπη – Κατερίνη

Με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ενότητας μεταξύ των ορεινών περιοχών Χάσια – Πιέρια – Όλυμπος – Κίσσαβος.

Σταθερή κυριαρχία του ΔΣΕ επί του υψιπέδου της Κοζάνης μέχρι τον Αξιό. Το κέντρο βάρους βρίσκεται στο φαράγγι Έδεσσα-Άρνισσα και Καστανιά. Σκοπός είναι η απομόνωση της Δ Μακεδονίας από ανατολάς προς δυσμάς. Έγκαιρη ενίσχυση της κεντρικής Μακεδονίας από την δυτική και ανατολική Μακεδονία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στη σπάνια αυτή φωτογραφία ο Λ. Ταμουρίδης και η Κωσταντίνα Ευθυμίου στον Εμφύλιο (Βίτσι 1948). Δύο μέρες μετά τη λήψη της φωτογραφίας, η Ευθυμίου σκοτώθηκε και ο Ταμουρίδης τραυματίστηκε σοβαρά….





ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ



            Να αναληφθεί αποφασιστική επίθεση με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερης περιοχής στη ζώνη Κόνιτσα – Μέτσοβο – Γρεβενά – Τσοτύλι – Νεστόρι.



ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ



ΗΠΕΙΡΟΣ : Σταθερή ενίσχυση των δυνάμεων στις ζώνες Παγώνι και Λάκα – Σούλι. Εξασφάλιση του ελέγχου επί της αρτηρίας Άρτα – Πρέβεζα – Ιωάννινα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ : Εκδίωξη του εχθρού από τον κεντρικό ορεινό όγκο της Πίνδου (Κόζακας – Άγραφα).

ΡΟΥΜΕΛΗ : Κυριαρχία του ΔΣΕ επί της οδού Λαμία – Καρπενήσι με σκοπό την εδαφική ενότητα μεταξύ Θεσσαλίας  και Ρούμελης. Ενίσχυση του ελέγχου επί του κεντρικού άξονα Αθήνα – Λαμία με σκοπό την ακινητοποίηση κατά μήκος αυτής της αρτηρίας όσο το δυνατόν περισσότερο στρατιωτικών δυνάμεων του εχθρού Μετακίνηση προς την κατεύθυνση του όρους Πάρνηθα (κοντά στην Αθήνα, ανάπτυξη επιχειρήσεων στην Εύβοια και αποκατάσταση άμεσης επαφής με την Πελοπόννησο για την μεταφορά υλικού στην χερσόνησο.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ : Η αριθμητική σύναμη του ΔΣΕ να ανέλθει στις 10.000. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΔΣΕ στην Α Μακεδονία και να στρατοπεδεύσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η κυριαρχία μας επί του οροπεδίου Ζίρνοβο. Αποκοπή της Θράκης , με συνεχή συγκέντρωση σοβαρών συνάμεων του ΔΣ στο βουνό Χαιντού.

 


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ



            Σχηματισμός τμημάτων αντιαεροπορικού πυροβολικού, αντιεροπορικού βαριού πυροβολικού. Κατασκευή καταδιωκτικής αεροπορίας. Έγκαιρη κατασκευή σε βασικά μέρη επάκτιων πυροβολείων. Ειδικά μέσα για την απομάκρυνση θαλασσίων ναρκών από αέρος και θαλάσσης . Περιπολικά καράβια.





ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ



            Το σχέδιο «Λίμνες» σύντομα  στην πράξη έδειξε την ανεδαφικότητα των στόχων του αλλά και το «ζύγισμα» φίλιων και εχθρικών δυνάμεων. Η έκβαση της μάχης της Κόνιτσας έδειξε την ανισορροπία ισχύος ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα και την ανεδαφικότητα των στόχων που έθεσε το ΚΚΕ με το «σχέδιο Λίμνες», η αδυναμία να διασφαλίσει ο ΔΣΕ εδαφική επικράτεια άφησε μετέωρη την ΠΔΚ και εκμηδένισε τις πιθανότητες να επιτύχει η όποια διεθνής της αναγνώριση.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ανάπαυση μαχήτριας του ΔΣΕ, η επιμελητεία ήταν μια πολυτέλεια που σπάνιζε στον ΔΣΕ.










ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          AJ-SKJ-CK, KMOV- Greka K-11, 1944-1975

-          ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ των Β Κόντη και Σπ Σφέτα εκδόσεις ΒΗΜΑ μαρτυρίες

-          ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εκδόσεις ΝΕΑ

-          ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Αθήνα Θεμέλιο ΑΣΚΙ 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...