Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΡΟΥΜΠΙΚ



            Κατά την περίοδο της «λευκής τρομοκρατίας» 1945-1947 οργανώθηκε με μυστικότητα το στρατόπεδο Ρουμπίκ στην ΒΑ Αλβανία εκεί φιλοξενήθηκαν στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

 

            Το Ρουμπίκ είναι ένα αλβανικό  χωριουδάκι σε μια χαράδρα μέσα σε δύο βουνά, εκεί οι ιταλοί κατά την διάρκεια που κατείχαν την Αλβανία έφτιαξαν μεταλλουργικό εργοστάσιο για να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα μετάλλων της περιοχής, φυσικά είχαν φροντίσει να  τροφοδοτήσουν το εργοστάσιο με ρεύμα και  είχαν δημιουργήσει διπλή γραμμή εναερίων βαγονέτων, νότια του Ρουμπίκ υπήρχε καθολικό γυναικείο μοναστήρι.



            Στα σπίτια του εργοστασίου εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες που είχαν διαφύγει από τις διώξεις, οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν με στρατιωτικό τρόπο σε τμήματα με θαλαμάρχες με πρόεδρο και αντιπρόεδρο, δεν ασχολούντο με χειρονακτική δραστηριότητα, αλλά με μαθήματα λενινισμού, συζητήσεις, συγγραφή αναμνήσεων, στρατιωτικές ασκήσεις όλων των φάσεων μέχρι και ασκήσεων με πραγματικά πυρά με όπλα που τους προμήθευε ο αλβανικός στρατός, εκδρομές, μαθήματα οδήγησης, ψάρεμα (και με εκρηκτικά παρά τις αλβανικές παρατηρήσεις), κολύμπι  κλπ.


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Ρούμπικ σήμερα.



            Οι αλβανοί είχαν προμηθεύσει όπλα και για αυτοάμυνα, διότι στην περιοχή υπήρχαν Μπαλίστες. Το φαγητό που έτρωγαν ήταν ότι και ο αλβανικός στρατός και υστερούσε και ποσοτικά και ποιοτικά, έτσι πολλοί επιδόθηκαν στην συλλογή χελωνών για να συμπληρωθεί το συσσίτιο.


            Το στρατόπεδο είχε εκτός του επισιτιστικού προβλήματος και άλλες σοβαρότερες ελλείψεις, όπως η έλλειψη αποχωρητηρίων με αποτέλεσμα η δυσεντερία αλλά τους τροφίμους ταλαιπωρούσε η ελονοσία. Το διοικητικό συμβούλιο με δυσκολία εξασφάλιζε λίγο γάλα για τους αρρώστους, κάποια στιγμή οργανώθηκε αναρρωτήριο και οικοδομήθηκαν σκεπασμένα αποχωρητήρια.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δυνάμεις των Balli Kombëtar.


            Από το στρατόπεδο του Ρουμπίκ οι περισσότεροι μετέβαιναν στο Μπουλκές και κάποιοι στην Ελλάδα με αποστολές.
  
            Από εκεί πέρασαν οι:
Μήτσος Κυρατζόπουλος, Γ Αναγνωστάκης, Δ Κίρλας, Κ Ράφτης, Κ Κυριάννης, Γεράσιμος Μαλτέζος, Π Στρατηγόπουλος, ο παπα-Σωκράτης, Μήτσος Δημητρίου, Τάκης Σαρρής και άλλοι.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-          ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ του Χρ Δ Καινούργιου εκδόσεις ΒΗΜΑ μαρτυρίες  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...