Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΝΤΟΙΧΙΟ



 













ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το θέμα αυτό, μας θυμίζει τις επικρίσεις για ονολατρεία από τους "εθνικούς" ενάντια στους Ιουδαίους.




Στα ανάκτορα του Παλατίνου λόφου της Ρώμης, σε οίκημα στρατωνισμού της ανακτορικής φρουράς και κατα άλλους χώρος που μαθήτευαν έφηβοι ευγενών οικογενειών (paedagigium) (το πιθανότερο όμως είναι να πρόκειται περί στρατώνα), βρέθηκε το φθινόπωρο του 1856 από τον αρχαιολόγο Garrucci γελοιογραφικό εντοίχιο ακιδογράφημα που χρονολογείται στο 200 μΧ (στην εποχή του Αντωνίνου Πίου 137-161 μΧ ή του Μακρίνου 217-218 μΧ) και παρουσιάζει ιπποκέφαλο (αυτιά μικρά) εσταυρωμένο με την επιγραφή «ΑΛΕΞΑΜΕΝΟC CΕΒΕΤΕ ΘΕΟΝ» δηλαδή: «Ο Αλεξάμενος σλεβεται Θεόν».

Πάνω αριστερά υπάρχει ένα «Υ» και σε διπλανό θάλαμο υπάρχει η επιγραφή   «ALEXAMENOS FIDELIS» δηλαδή: «Αλεξάμενος πιστός». Οι επιγραφές βρίσκονται στο Εθνικό μουσείο της Ρώμης.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Παλατινός λόφος συνδέεται στενά με τη Ρωμαϊκή μυθολογία. Εδώ Πιστεύεται ότι οι μυθικοί ιδρυτές της Ρώμης, οι δίδυμοι Ρωμύλος και Ρέμος ανατράφηκαν από μία λύκαινα στο σπήλαιο Lupercal.


Το όνομα Αλεξάμενος εμφανίζεται  σε πολλούς στίχους του Ομήρου και θεωρείται κυρίως Μακεδονικό όνομα.

Το εντοίχιο αυτό είναι βάρβαρο αστείο που συνηθίζεται και σε έφηβους μαθητές αλλά και στρατιώτες... η σκιαγράφηση του Χριστού σαν σταυρωμένο άλογο θέλει να δείξει ότι γεννήθηκε άτιμα (σε σταύλο) και πέθανε άτιμα σε σταυρό.

Στο κακόγουστο «αστείο» ο χριστιανός Αλεξάμενος απάντησε με την επιγραφή «ALEXAMENOS FIDELIS» αλλά και με το «Υ».

Το «Υ» είναι σύμβολο των δύο οδών της αρετής και της κακίας από τον μύθο του Προδίκου προς τον έφηβο Ηρακλή, είναι ένα σύμβολο που ενώ ξεκινά από κάτω με μια κάθετη γραμμή κάπου διχάζετε με δύο αποκλείνουσες γραμμές προς αντίθετη φορά, είναι σα να λέει ο Μακεδών Χριστιανός μαζί πηγαίναμε και κάποια στιγμή ο κάθένας πήρε τον δρόμο του «τον δρόμο μου και τον δρόμο σου».

Με το «FIDELIS» ο Αλεξάμενος αποτολμά δημόσια ομολογία πίστεως σε μια εποχή που οι εχθροί του Χριστιανισμού δεν μπορούν να τους θανατώσουν, ούτε να προκαλέσουν απόλυση από την ανακτορική φρουρά.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Εθνικό μουσείο της Ρώμης φιλοξενεί συλλογές από γλυπτά της κλασικής περιόδου, ψηφιδωτά και έργα τέχνης της Αρχαιότητας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΞΩΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Του Κωνσταντίνου Σιαμάκη Δρ Θ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...