Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

ΕΥΖΩΝΟΙ 1941


 

Θέλω να τιμήσω μια άγνωστη πτυχή της αντίστασης του Ελληνικού λαού, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ του Κιλκίς.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αγγλική εφημερίδα του 1941 που επισημαίνει την συνεργασία των Βουλγάρων με τους Γερμανούς. Μετά τον πόλεμο αυτά ξεχάστηκαν, η πολιτική των συμμάχων ξέχασε αυτή την συστράτευση.
Παρασκευή 25 Απριλίου 1941. (Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής)

Την Κυριακή 20η Απριλίου 1941, ομάδα ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό και υψώνει τη βουλγαρική σημαία.

Οι ηρωικοί κάτοικοι των Ευζώνων, με πρωτεργάτες τους Γιώργο Αθανασιάδη και Χρήστο Χιονίδη την κατεβάζουν.

Η πράξη αυτή εξοργίζει τους Βούλγαρους οι οποίοι πίστευαν ότι ο υποδουλωμένος πλέον λαός, θα δεχθεί μοιρολατρικά τις δικές τους επιβουλές.Η απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων απέτυχε.

Ανήμερα της Παρασκευής 25 Απριλίου, μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό.


Μετά από πολύωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με κατοίκους του χωριού και πατριώτες από γειτονικά χωριά που έσπευσαν να βοηθήσουν, ακολουθεί πλιάτσικο, λεηλασίες και βιαιοπραγίες σε βάρος των αμάχων.
Συνελήφθησαν αρκετοί άμαχοι και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωσή τους έγινε από το κλιμάκιο της γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη, η οποία ειδοποιήθηκε από τον δεκαπεντάχρονο τότε Σωκράτη Ακριτίδη κάτοικο Μ.Δάσους, ο οποίος μετέβη στην Αξιούπολη με ποδήλατο.
Από τους ενόπλους κρατήθηκαν δώδεκα όμηροι οι οποίοι βασανίστηκαν επί τρεις μήνες φρικτά στις φυλακές της Γευγελής, με αποτέλεσμα ο Μιλτιάδης Κουρτίδης να υποκύψει από τα βαριά τραύματά του λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκισή τους.Στη μάχη σκοτώθηκαν οι Ευζωνίτες Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης, ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματίες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Βούλγαροι διέθεσαν όλες τις υποδομές τους για να πραγματοποιήσουν οι Γερμανοί επίθεση κατά της χώρας μας.

Οι Εύζωνοι τότε στάθηκαν, χωρίς υπερβολές, ως οι νέες Θερμοπύλες του έθνους και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.

………………………………….

Αναστάσιος Καζαντζίδης

Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος

Οι ίδιοι αυτοί φασίστες Βούλγαροι, μετά την ήττα των ΝΑΖΙ βαφτίστηκαν αντιναζί και κομμουνιστές.


 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ''ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ'' ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ

Ο Ευρυτάν στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης υπήρξε μαχητικός, με ροπή προς την περιπέτεια, φιλόδοξος και φίλαρχος. Ανθεκτικός στις κακουχίες, θ...