Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


 

            Θα πίστευε κανείς ότι την πρώτη βουλευτίνα θα την έβγαζαν οι προοδευτικοί και όμως όχι την πρώτη βουλευτίνα την εξέλεξαν οι συντηρητικοί και μάλιστα η σκληρή πτέρυγα της μετεμφυλιακής δεξιάς.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ελένη Παπαχρήστου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε το 1896 στον Βόλο, όπου και περάτωσε τα γυμνασιακά μαθήματα. Το 1915 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της και σπούδασε φωνητική μουσική. Το 1950 έλαβε το πτυχίο της Νομικής και άρχισε να δικηγορεί μετά του συζύγου της Δημητρίου Σκούρα.
 

            Οι εκλογές της 16/11/1952 βγήκε παντοδύναμος ο «Ελληνικός Συναγερμός» (ΕΣ) του Αλ Παπάγου.

            Στις 18/1/1953 γίνηκαν οι πρώτες αναπληρωματικές εκλογές στην Θεσσαλονίκη, για την αντικατάσταση του βουλευτή του ΕΣ Μπαλονίκα που πέθανε (την εποχή αυτή η αναπλήρωση βουλευτικής έδρας γινόταν όχι με αντικατάσταση από τους επιλαχόντες, αλλά με επανεκλογή), εκλογικό σύστημα ήταν το πλειοψηφικό, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται από το 1953, έτσι ο Αλ Παπάγος, ο στρατηγός (βασιλικός, εμπνευστής της παλινόρθωσης του Γεωργίου του Β το 1935, στρατηγός στο έπος του 1940, και ο αρχιστράτηγος νικητής στον εμφύλιο) δηλαδή ο πλέον αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της άκρας δεξιάς, αποφάσισε ότι το κόμμα του θα κατέβαζε σαν υποψήφια την Ελένη Σκούρα, η ΕΔΑ κατέβασε τον Ι Πασαλίδη και το Κέντρο κατέβασε γυναίκα υποψήφιο με «κοινωνική» δράση την Ελένη Ζάννα.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ανέπτυξε πλουσιότατη κοινωφελή και πατριωτική δράση, ιδίως κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Κατοχή, ως πρόεδρος της Στέγης της Φαλαγγιτίσσης και της Φανέλλας του Στρατιώτου. Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και φυλακίσθηκε μετά του συζύγου της και του αδελφού της Απόστολου Παπαχρήστου.


 ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

            Το εκλογικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών παρουσίασαν την πιο κάτω εικόνα:

 

Ελένη Σκούρα (ΕΣ)  47.112 ψήφοι 33,62%

Ι. Πασαλίδης (ΕΔΑ) 43.034 ψήφοι 30,64%

Ελ Ζάννα ( Κέντρο) 24.046 ψήφοι 24,14% (γιαγιά του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά)

 

Το υπόλοιπο 11,60% το πήραν ο υποψήφιος Αηδονάς του Συναγερμού  που κατέβηκε σαν ανεξάρτητος και τον διέγραψε ο Πλαστήρας, ανεξάρτητος κατέβηκε και ο Κεντρώος Ανωγειανάκης κλπ υποψήφιοι.

            Έτσι στις 31/1/1953 βγαίνει από την Μακεδονία η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, ορκίζεται και εκφωνεί τον παρθενικό της λόγο στο κοινοβούλιο, την ημέρα εκείνη παρουσιάστηκε το γλωσσολογικό  πρόβλημα πώς να την αποκαλέσει ο Πρόεδρος της Βουλής, καθιερώθηκε ο όρος «κυρία βουλευτής» (Πρακτικά της Βουλής 31/1/1953).

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στις 31/1/1953 η Ελένη Σκούρα ορκίζεται και εκφωνεί τον παρθενικό της κοινοβουλευτικό λόγο. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μακρόπουλος, την προσφωνεί «κυρία βουλευτίδα», με αποτέλεσμα να προκληθεί συζήτηση, αν ο όρος αυτός θα καθιερωθεί για τις γυναίκες μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σ Λιναρδάτου τόμος ΙΙ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...