Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ


 

 

Στις 20 Δεκεμβρίου 1940 ο πρέσβυς της Γερμανίας (1936-1941)  πρίγκιπας Βίκτωρ φον Έρμπαχ (Viktor Prinz zu Erbach-Schönberg , 26/9/1880 - 27/4/1967 στο Μόναχο) συναντήθηκε με τον Ιωάννη Μεταξά.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Viktor Prinz zu Erbach-Schönberg  πρέσβης του Γ Ράχ στην Ελλάδα από το 1936 έως το 1941.Ο Ι Μεταξάς αναφέρθηκε στην απρόκλητη επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος και μεταξύ των άλλων είπε:

 

«... Δια τον λόγο αυτόν η Ελλάς εσηκώθη σαν ένας άνθρωπος και θα αντισταθώμεν μέχρι τέλους, δηλαδή έως ότου η Ιταλία εκδιωχθή από τα Βαλκάνια...».

 

Ο Γερμανός πρέσβης Βίκτωρ φον Έρμπαχ ρώτησε αν η συμμαχία Ελλάδος – Μ Βρετανίας στρεφόταν κατά του Γ Ράιχ.

 

Ο Ι Μεταξάς δεν μάσησε τα λόγια του, του είπε:

«Αν μας αγγίσετε εις τα Βαλκάνια, βεβαίως!».

Αυτό απηχούσε τις προθέσεις του Ιωάννη Μεταξά απέναντι στην Γερμανία και ουσιαστικά ήταν το δεύτερο ΟΧΙ αυτή την φορά απέναντι στους Γερμανούς.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Ι Μεταξάς έγραφε στο ημερολόγιό του

«Ευτυχώς η επίσκεψις του Γερμανού δεν είχε κακά αποτελέσματα. Στην αρχή -χθες- ενόμισα ότι θα επήρχετο ρήξις. Και ότι οι Γερμανοί θα μας επίεζαν με απειλάς.Ευτυχώς τίποτε από αυτά. Ήμουν έτοιμος για όλα…» .

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ του Μάνου Ν Χατζηδάκη εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ''ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ'' ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ

Ο Ευρυτάν στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης υπήρξε μαχητικός, με ροπή προς την περιπέτεια, φιλόδοξος και φίλαρχος. Ανθεκτικός στις κακουχίες, θ...