Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Παλαμήδι το σπουδαιότερο κάστρο που κρατούσαν οι Έλληνες κατά την Επανάσταση.



Μετά την δεινή θέση που βρέθηκε η φρουρά του Παλαμηδίου αποφάσισαν να παραδοθούν «...έκαμαν Συνέλευσιν, υπόγραψαν την Συνθήκη και την έστειλαν με τα κλειδιά. Ο Αλή-Πασάς και άλλος ένας Πασάς δεν υπόγραψαν διατί εφοβούντο από τον Σουλτάνο...».

Τώρα ότι πράματα αξίας υπήρχαν τα συγκέντρωσαν άνθρωποι του Κολοκοτρώνη σε τζαμιά «...και έστειλα ανθρώπους κ εμάζωναν τα πράγματα τα Τούρκικα εις τα τζαμιά...».

Ταυτόχρονα έγραψε στην Ύδρα και στις Σπέτσες να στείλουν καράβια για μπαρκάρουν τους Τούρκους, το δε Κάστρο το είχε κλείσει για να μη γίνουν καταχρήσεις και πλατσικολόγημα.

Τους Τούρκους, όταν ήρθαν τα καράβια από τα νησιά τους μπάρκαρε για την Σμύρνη, τα καράβια για αυτή την μεταφορά ζήτησαν 110.000 γρόσια  που βρέθηκε από τα λάφυρα που είχαν μαζέψει στα τζαμιά και αυτά ήταν ασημικά και λοιπά είδη αξίας «...έδοσα ασημικά και σκουτικά δια τον ναύλον τους...», τα υπόλοιπα «...το λοιπόν το άρπαξαν οι Έλληνες, χρήματα μετρητά δεν ευρέθηκαν, διότι τα είχαν εξοδεμένα δια ζωοτροφάς εις την πολιορκίαν...».

Και ότι έμεινε μεταφέρθηκε στου Αγά Πασά το σπίτι και βγήκαν σε δημοπρασία και ότι μάζεψαν από αυτή την δημοπρασία «...κάθε επαρχία και τα νησιά επήραν το ανάλογον τους. Έτζι εγλύτωσα και απ αυτήν την έγνοιαν του Αναπλιού.» .

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...