Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ



Ένα διαχρονικό πρόβλημα η Ελληνική διχόνοια φάνηκε και κατά την περίοδο της εκστρατείας του Μ Αλεξάνδρου στην Ασία, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι κάτι που δείχνει το μέγεθος της προσωπικότητας του Αλεξάνδρου.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μάχη της Ισσού. Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.


Το 333πχ έγινε η μάχη της Ισσού μεταξύ των Ελλήνων και του στρατού του Δαρείου (ο οποίος το εκλεκτότερο τμήμα του ήταν οι Έλληνες μισθοφόροι), ο Δαρείος μαζί του κουβαλούσε την οικογένειά του και μερικές χιλιάδες τάλαντα, όλα αυτά έπεσαν στα χέρια του νικητή της Μάχης.


Τα υλικά λάφυρα και οι αιχμάλωτοι συγκεντρώθηκαν στην Δαμασκό, προς μεγάλη έκπληξη του Αλεξάνδρου πληροφορήθηκε ότι μεταξύ των αιχμαλώτων υπήρχαν και Έλληνες πρέσβεις που είχαν πάει στην αυλή του Δαρείου για να αποσπάσουν χρήματα.


Διέταξε αμέσως να του φέρουν μπροστά του τους Έλληνες πρέσβεις, και αυτοί ήταν τέσσερεις:
Δύο Θηβαίοι ο Θεσσαλικός και ο Διονυσόδωρος (παλαιοί Ολυμπιονίκες).
Ένας    Αθηναίος ο Ιφικράτης, γιος του μεγάλου στρατηγού.
Ένας Σπαρτιάτης ο Ευθυκλής.


Τους δύο Θηβαίους ο Αλέξανδρος τους άφησε αμέσως ελεύθερους λέγοντας ότι δίκαια τον μισούν διότι τους κατέστρεψε την πόλη.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΑ) Charles Le Brun 1673 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΥΒΡΟΥ.


Την ίδια μεγαλοψυχία έδειξε και στον Ιφικράτη διότι εκτιμούσε τις στρατιωτικές καινοτομίες του πατέρα του, αλλά και τις ευεργεσίες του προς την Μακεδονία. Τον έκανε λοιπόν μέλος της ακολουθίας του (όταν αργότερα πέθανε ο Ιφικράτης από ασθένεια, φρόντισε να αποσταλούν τα οστά του στους οικείους του στην Αθήνα).

Τον Ευθυκλή όμως τον έβαλε σε περιορισμό, διότι τον ίδιο καιρό η Σπάρτη πάλευε να φτιάξει συνασπισμό κατά της Μακεδονίας, ακόμα και οι 8.000 μισθοφόροι Έλληνες που πολέμησαν στην μάχη της Ισσού είχαν ήδη καταφύγει στην Σπάρτη και είχαν ενταχθεί στον σπαρτιατικό στρατό.

Όταν όμως εδραίωσε ο Αλέξανδρος την θέση του στην Ασία, άφησε ελεύθερο τον Ευθυκλή.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μακεδόνες πολεμιστές.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ τόμος Β ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ εκδόσεις REALNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...