Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Μάρκος Βαφειάδης όταν ήταν ο αρχηγός του ΔΣΕ, οι αντάρτες δεν έμαθαν ποτέ ότι απομακρύνθηκε, μέχρι το τέλος σκοτωνόντουσαν στο όνομα του Μάρκου.


Μετά την μάχη στον Γράμμο το καλοκαίρι του 1948, ο Μάρκος Βαφειάδης απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του σαν αρχηγό του ΔΣΕ και τον έστειλαν στην ΕΣΣΔ για ανάρρωση και ξεκούραση.

Ας δούμε τι είπαν οι σύντροφοί του, που ήταν δίπλα του για αυτόν τον νευρικό κλονισμό που είπαν ότι είχε.

Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας που ήταν πολιτικός επίτροπος στο ΓΑ του ΔΣΕ έγραψε πως ο Μ Βαφειάδης έπαθε νευρικό κλονισμό, μάλιστα σε μια από τις κρίσεις του άρχισε να πυροβολεί εναντίον αξιωματικού του ΔΣΕ.

Ο Δημήτρης Βλαντάς επιβεβαιώνει τον νευρικό κλονισμό και επαναλαμβάνει το γεγονός με τους πυροβολισμούς προς τον αξιωματικό του ΔΣΕ, θεωρεί όμως ότι δεν έπαθε νευρικό κλονισμό, αλλά παρίστανε ότι έπαθε νευρικο κλωνισμό, δηλαδή έπαιξε θέατρο, «για να μη βρεθεί στον ΔΣΕ κατά την ήττα του».

Ο Μάρκος Βαφειάδης στην 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιανουάριο του 1949 δέχεται επί της ουσίας ότι η συμπεριφορά του δημιούργησε πρόβλημα, παραδέχτηκε το επισόδειο με τους πυροβολισμούς, μίλησε για επίσκεψη του σε γιατρό του ΔΣΕ, αλλά έκρινε αδικαιολόγητη την απομάκρυνσή του από την αρχηγεία του ΔΣΕ.

Ο Δημήτρης Βλαντάς στο Ημερολόγιό του γράφει ότι ο Μάρκος Βαφειάδης είπε : «’Εφαγα πια τα ψωμιά μου», δηλαδή σκόλασε σαν ηγετικό κομματικό στέλεχος. Είναι το πιό σωστό απ όλα που είπε...

Ο ίδιος βέβαια κατά καιρούς διέψευσε την εκδοχή που εμφάνισαν για την απομάκρυνση από την ηγεσία του ΔΣΕ και την απέδωσε στην σύγκρουσή του με τον Ν Ζαχαριάδη.
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η περίφημη συνάντηση του Θρασύβουλου Τσακαλώτου με τον Μάρκο Βαφειάδη μετά την προσέγγιση και των δύο με  το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μετά την απομάκρυνση του Μάρκου Βαφειάδη ως εξείς:

Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο: Νίκος Ζαχαριάδης (Γούσιας, Μπαρτσιώτας, Βλαντάς)

Γενικό Αρχηγείο : Μάρκος Βαφειάδης (ανενεργός)

ΚΓΑΝΕ: Κ Καραγιώργης

Ι Μεραρχία : Χ Φλωράκης (Γιώτης)

ΙΙ Μεραρχία : Γ Αλεξάνδρου (Διαμαντής)

ΙΙΙ Μεραρχία : Στεφανος Γκιουζέλης

VΙ Μεραρχία : Γ Ερυθριάδης (Πετρής)

VΙΙ Μεραρχία : Θ Γκένιος (Λασάνης)

VΙΙΙ Μεραρχία : Κ Κολιγιάννης (Αρβανίτης)

ΙΧ Μεραρχία : Δ Παλιαολόγος

Χ Μεραρχία : Σλ Ρόσιος (Υψηλάντης)

ΧΙ Μεραρχία : Ν Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας).

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εξηντα χρονια κομμουνιστής του Βασίλη Μπαρτζιώτα

Εμφύλιος Πόλεμος 1945-1949 του Δημήτρη Βλαντά

Εισηγήσεις, αποφάσεις, λόγοι της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ

Ημερολόγιό του Δημήτρη Βλαντά ΒΗΜΑ 29-4-2007

Περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» τεύχος 2 τόμος 2

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1946-1949 εκδόσεις ΝΕΑ οστορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...