Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ



Οι Γερμανοί έμειναν στην Κρήτη μέχρι και μετά  την πτώση του Βερολίνου, στα Χανιά, στην Κρήτη δεν είχαμε πολιτικές ένοπλες αντιπαλότητες κατά την κατοχή, πραγματοποιήθηκε μάλιστα εθνική ενότητα το 1945 στο Ηράκλειο, οι αρχηγοί των ανταρτών προσήλθαν στα γραφεία της Στρατιωτικής Διοίκησης, τότε συνέβει το πιό κάτω περιστατικό.
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο καπετάν Μπουτζαλής (Μικρασιάτης στην καταγωγή), πολεμιστής από το 1912 έως το 1945, ανάμεσα στους Λη Φέρμορ και Μοςς, λίγες μέρες πριν την απαγωγή του Στρατηγού Κραϊπε. Από τους πρώτους αντάρτες πήρε μέρος σε πολλές μυστικές αποστολές καθώς και στη μάχη της Βιάννου.



Ο αντάρτης της ΕΟΚ  Α Μπουτζαλής έκανε δολοφονική επίθεση κατά του αρχηγού του ΕΛΑΣ Ι Ποδιά. έριξε ξαφνικά με το αυτόματό του μια ριπή εναντίον του, δεν τον σκότωσε αλλά τον τραυμάτισε στο δεξί χέρι, αμέσως οι αντάρτες άρχισαν να πυροβολούν ο ένας τον άλλο  και γίνηκε χαμός στην πόλη.

Οι ψύχραιμοι επενέβησαν και σταμάτησαν τις συγκρούσεις, συγκροτήθηκε αμέσως ανταρτοδικείο των δύο οργανώσεων ΕΟΚ και ΕΛΑΣ που καταδίκασε τον Α Μπουτζαλής σε θάνατο, ο λόγος που πυροβόλησε δεν ήταν πολιτικός διότι δεν είχε μεσολαβήσει στην Κρήτη κατοχικός εμφύλιος, αλλά οι λόγοι ήταν οικογενειακοί.


Ο Α Μπουτζαλής εκτελέστηκε την ίδια νύχτα στο νεκροταφείο του Ηρακλείου.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ Ν Γρηγοριάδη εκδόσεις Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...