Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟΠΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1945-1949



 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εκτελεστικό απόσπασμα(αρχείο Ν. Μιχιώτη)

Στα ΦΕΚ της περιόδου μπορούμε να βρούμε 371 εκτελέσεις κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 1945 μέχρι τον Οκτώβριο του  1949. Βέβαια εκτελέσεις γινόντουσαν διαρκώς και παντού και από τις δύο πλευρές από την αρχή του εμφυλίου που ξεκίνησε το 1943.

Ένα τυπικό ΦΕΚ εκτελέσεως περιέχει τόπο εκτέλεσης, πλήρες όνομα του κατάδικου, την νομοθεσία βάση της οποίας βγήκε η απόφαση, τα ονόματα των ατόμων που παρακολούθησαν την εκτέλεση (Εισαγγελέας, Δήμαρχος, ιερέας, Γραμματέας Εισαγγελίας κλπ)  την απόφαση του ιατρού που γνωματεύει τον θάνατο ... γενικώς όλα τα στοιχεία της εκτέλεσης.

Παραθέτω ένα τέτοιο ΦΕΚ για να φανεί πως ήταν όλα τα ανάλογα ΦΕΚ που αναφέρονται σε εκτελέσεις.

ΦΕΚ 83/ 1-12-1948

Εν Αιγίνη σήμερον την 17ην του Μηνός Νοεμβρίου (1948) χιλιοστού εννεακοσιοστού τεσσαρακοστού ογδόου έτουςημέραν Τετάρτην  και ώραν 7.30.

Ημείς, ο παρά τοις εν Πειραιεί Πλημ/δίκοις Αντιεισαγγελεύς Ευθύμιος Μαρκάκης ορισθέντες υπό του Εισαγγελέως των εν Πειραιεί Πλημ/δικών όπως παραστώμεν κατά την εκτέλεσιν της υπ αριθ 22 και από 8ης Μαρτίου 1947 αποφάσεως του Δικαδτηρίου των εν Αθήναις Συνέδρων, δι ης κατεδικάσρθη εις την ποινήν του θανάτου ο κηρυχθείς ένοχος φόνων Γεώργιος Μαυροιδάκος του Παναγιώτου, γεννηθείς εν Νύμφη Λακωνίας και κατοικών εν Πειραιεί ετών 34 γεωργός και Χριστιανός Ορθόδοξος, ήδη κρατούμενος εις τας ενταύθα φυλακάς Αιγίνης παραλαβόντες και τον δικαστικόν Γραμματέα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς Παναγιώτην Φωκάν μετάβημεν εις τον τόπον εκτελέσεως «Τούρλος» (Β Οχυρόν) της κοινότητος Μεσαγρού Αιγίνης ένθα παρίστατο ο ιερεύς των φυλακών Αιγίνης Κωνσταντίνος Κανακάκης, ο ιατρός των φυλακών Γεώργιος Ξυδέας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσαγρού Αιγίνης Δημήτριος Μπόγρης.

Προσήχθη ο εις θάνατον καταδικαστείς Γεώργιος Μαυροιδάκος του Παναγιώτου, περί της ταυτότητος του οποίου εβεβαιώθημεν υπό του Αρχιμανδρίτου Κωνσταντίνου Κανάκη και του επί επικεφαλής  του στρατιωτικού αποσπάσματος Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Μπακοδήμου, αλλά και εξ του ιδίου καταδίκου, όστις  ερωτηθείς εδήλωσεν ότι ουδέν έχει να είπη.

Μεθ ο, τοποθετηθέντος του καταδίκου έναντι του εκτελεστικού αποσπάσματος ανεγνώσθη υπό του Γραμματέως εις επήκοον πάντων των παρισταμένων η ρηθείσα υπ αριθ 22/47 απόφασις του Δικαστηρίου των εν Αθήναις Συνέδρων και εξετελέσθη υπό του εκτελεστικού αποσπάσματος δια τυφεκισμού, θανατωθέντος του καταδίκου και διαπιστωθέντος του θανάτου του υπό του ιατρού.

 

Ο ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΣ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΕΥΘ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

Ο ΔΙΚ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΠΑΝ ΦΩΚΑΣ.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χαριστική βολή στους εκτελεσμένους.
(αρχείο Ν. Μιχιώτη)

Αυτό λοιπόν είναι ένα ΦΕΚ και περίπου έτσι είναι όλα όσα εκδόθηκαν για εκτελέσεις. Από το ΦΕΚ φαίνονται στοιχεία που είναι χρήσιμα για τον ερευνητή. Ενδεικτικά σας παρουσιάζω δύο ΦΕΚ που μου έκαναν εντύπωση :

 

Α ΦΕΚ 36 εκτέλεση στην Κεφαλονιά στις 19/5/1949 οι εκτελεσμένοι είναι :

1.     Ιωάννης Νικολάου Γαβαλάς ετών 31 έγγαμος σωφέρ

2.     Γεώργιος Νικολάου Γαβαλάς ετών 30 έγγαμος ξυλουργός

Β ΦΕΚ 39 εκτέλεση στην Αίγινα  στις 27/5/1949 οι εκτελεσμένοι είναι :

1.     Σπυρίδων Πανταζής ή Πανταζόπουλος του Ανδρέου ετών 34 κουρεύς έγγαμος γεννηθείς εν Αγία Μαρίνη και κατοικών εν Λαμία.

2.     Ιωάννης Πανταζής ή Πανταζόπουλος του Ανδρέου ετών 43 γεωργός έγγαμος γεννηθείς και κατοικών εν Αγία Μαρίνη.

Προφανώς είναι δύο ζευγάρια εκτελεσμένων που ήταν αδέλφια.

 

 


 

Στην παρούσα εργασία επισημαίνονται οι τόποι που έγιναν οι εκτελέσεις:

 

 

Αίγινα τόπος εκτελέσεως θέση «Τούρλος» (Β Οχυρόν) της κοινότητος Μεσαγρού.

Αθήνα τόπος εκτελέσεως θέση «Γουδή» και όπισθεν του Σανατορίου «Σωτηρία».

Κέρκυρα τόπος εκτελέσεως νησίδα «Λαζαρέτο».

Κεφαλονια τόπος εκτελέσεως θέση «Νερόμυλοι» Αγίων Θεοδώρων, Φανάρι περιφερείας της πόλεως Αργοστολίου.

Και

Κεφαλονια τόπος εκτελέσεως θέση «Δρέπανος» της περιφερείας της πόλεως Αργοστολίου.

Θεσσαλονίκη τόπος εκτελέσεως όπισθεν των Φυλακών  Επταπυργίου και κατά την ΝΑ πλευράν αυτών.

Ναύπλιο τόπος εκτελέσεως ανατολική πλευρά του ενταύθα νεκροταφείου.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μπροστά σ’ αυτόν τον τοίχο γίνονταν οι εκτελέσεις στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΕΚ 83 της  1-12-1948

ΦΕΚ 36 της 19/5/1949

ΦΕΚ 39 της  27/5/1949

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...