Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΩΦ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γκεόργκι Δημητρόφ μαζί με τον  Στάλιν σχεδίασαν τα πασλαβιστικά τους σχέδια.
 

Τα Δεκεμβριανά έχουν τελειώσει με την ήττα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, οι επαφές του ΚΚΕ - Βουλγαρία - ΕΣΣΔ είναι διαρκείς τόσο κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών όσο και μετά, οι ηγέτες του ΚΚΕ (Ιωαννίδης ή Denisov και Ρούσος ή Spiros κυρίως) ζητούν βοήθεια από την Βουλγαρία για να συνεχίσουν τον εμφύλιο, οι συζητήσεις γίνονται με τον Kostov και αυτός στην συνέχεια ενημερώνει τον  Dimitrov ή παππούς, οι Βούλγαροι λόγω της αξονικής στάσης του είναι σε δυσκολία να τους δώσουν αυτή την βοήθεια και τους παραπέμπουν για βοήθεια στον Τίτο. Τα κεντρικά κρατικά αρχεία της Βουλγαρίας είναι γεμάτα από αυτές τις επαφές Dimitrov, Kostov και ΚΚΕ.

 

Παραθέτω ένα ραδιοτηλεγράφημα της 22-6-1945 του Dimitrov προς τον Kostov για την στάση που πρέπει να κρατήσει το ΚΚΕ στις εδαφικές απαιτήσεις της Ελλάδος.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι φυσικά πολύ δύσκολη. Όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συμπόρευση τους (του ΚΚΕ) με τους Έλληνες σοβινιστές σε σχέση με την Βουλγαρία.

Αν τους είναι δύσκολο κοφτά και ξεκάθαρα να ταχθούν εναντίον των επιθετικών σχεδίων των τελευταίων, μπορούν και οφείλουν να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό ότι η ευημερία του δεν βρίσκεται στην <διόρθωση> των συνόρων της Ελλάδας, αλλά στον εκδημοκρατισμό της Ελλάδας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ιδιαίτερα με την Βουλγαρία και την Γιουγκοσλαβία.

Εμπόδιο αποτελεί ακριβώς η αυθαιρεσία των Ελλήνων σοβινιστών και των ιμπεριαλιστών προστατών τους.

Με πρώτη ευκαιρία χρησιμοποιήστε σκληρή γλώσσα στους Έλληνες συντρόφους για το θέμα αυτό.».

 

Ολοφάνερα ο Dimitrov χρησιμοποιεί το ΚΚΕ για να περάσει τα συμφέροντα της Βουλγαρίας εις βάρος της Ελλάδος, και κυρίως να μη εγείρει η Ελλάδα εδαφικές απαιτήσεις εις βάρος της αξονικής Βουλγαρίας που εν πάσει περιπτώσει εισέβαλε αναίτια την Ελλάδα .
Και τι έκανε το ΚΚΕ φαίνεται στο ραδιοτηλεγράφημα της 22-6-1945 του Kostov προς τον Dimitrov  της 24-7-1945

« Ο Ζαχαριάδης παρακαλεί να στείλετε στην Ελλάδα τη γυναίκα του και το παιδί του.
Για το εθνικό ζήτημα (ΣΣ φυσικά της Βουλγαρίας) το ΚΚΕ ρίχνει το σύνθημα της διατήρησης των συνόρων του 1939-1940. Ούτε σπιθαμή ξένης γης δεν θέλουν, αλλά και ούτε σπιθαμή δικής τους γης δε δίνουν.

Τα ζητήματα της Δωδεκανήσου, της Κύπρου, της Βορείου Ηπείρου κλπ πρέπει να λυθούν με ειρηνικό τρόπο, με δημοψήφισμα.

Στοιχεία για ενημέρωσή σας θα σας στείλουμε συμπληρωματικά.».

Τέτοια υποταγή....

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

CDA, CPA, F 1 Ορ 7, Arh, Ed. 377

CDA, CPA, F 1 Ορ 7, Arh, Ed. 416

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...