Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ



           
            «Προς γαρ το τελευταίο εβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται… Διό  και σφόδρα δει των λοιπών ημάς… φροντίσαι ίνα ταυτ επανορθωσάμενοι την επί τοις πεπραγμένοις αδοξίαν αποτριψώμεθα»
Δημοσθένης (Ολυνθιακός Α 11)

            Ο στόχος αυτής έρευνας έχει  να κάνει με τον τρόπο που άσκησαν πολιτική επέμβασης οι ΗΠΑ σε δύο διαφορετικά κράτη, σε διαφορετικές εποχές και υπό διαφορετικές συγκυρίες, το αξιοπρόσεκτο είναι η ομοιότητα που παρουσιάζουν οι δύο αυτές περιπτώσεις, και ο στόχος είναι ο «εξαμερικανισμός» και των δύο κρατών, στην Ελλάδα ο στόχος αυτός πραγματοποιήθηκε ενώ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν η πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη, το «πείραμα Ιράκ» θα απασχολήσει τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή για δεκαετίες, η «εξαγωγή» λοιπόν του Δυτικού πρότυπου στην Μέση Ανατολή μπορεί να πραγματοποιηθεί ή να οδηγήσει σε ένα «πόλεμο των πολιτισμών». 





ΦΩΡΟΓΡΑΦΙΑ : Η UNRRA ήταν ένα μέσο διείσδυσης των ΗΠΑ, μέσω του ΟΗΕ, στις χωρες της Ευρώπης.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΡΑΚ



            Η εθνοικοδόμηση (Nation building) είναι μια πολιτική που γίνεται σε  κρατικές οντότητες που είναι αποτυχημένα κράτη (failed states) τέτοια κράτη θεωρούνται σήμερα η Σερβία,, η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες. Στην έννοια failed states κυριαρχεί η ιδέα της Αμερικανικής ασφάλειας και των λοιπών ανεπτυγμένων χωρών και φυσικά υπάρχει η επιθυμία «να σταθούν ξανά στα πόδια τους», προς τον σκοπό αυτό εφαρμόζεται η Nation building.

Στην περίοδο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε η λέξη Nation building* και χρησιμοποιήθηκε η υπηρεσία του ΟΗΕ που λεγόταν UNRRA και η παγκόσμια τράπεζα που ονομαζόταν IBRD (εδώ πρέπει να προσέξουμε το γράμμα R όπου το βλέπουμε σημαίνει   reconstruction = ανασυγκρότηση), IBRD χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1991 μετά έχουμε την ΕBRD και εδώ έχουμε να κάνουμε με ανασυγκρότηση καθεστώτων μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Και στις δύο χώρες έχουμε εμπλοκή των ΗΠΑ με  την διαφορά ότι στην Ελλάδα εμπλέκονται ενώ έχουν  συντριβεί οι υποδομές    από την Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρική κατοχή, ενώ στο Ιράκ οι υποδομές έχουν καταστραφεί από την ίδια την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Και ο αντίπαλος είναι διαφορετικός, στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχει το «αντίπαλο δέος» της ΕΣΣΔ, ενώ στο Ιράκ αντίπαλος είναι η «ασύμμετρη απειλή».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βρετανός σκιτσογράφος David Low απεικονίζει τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζει η Αρωγή βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών προς τις χώρες που επλήγησαν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε «πόλεμο δι αντιπροσώπων» (war by proxyδηλαδή με αντάρτες που υποστηρίζονταν στην Ελλάδα  από τον διεθνή κομμουνισμό και στο Ιράκ από τον διεθνή ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Και στις δύο περιπτώσεις ο πληθυσμός έχει οδηγηθεί σε απόγνωση (ναζιστική κατοχή και καθεστώς Σαντάμ) πριν την παρέμβαση των ΗΠΑ.
Έχουμε την ομοιότητα στην «απομπααθοποίησης»   (debaathification) σε αναλογία με την μεταπολεμική «αποναζιστικοποίηση» (denazification).


* Nation building (εθνοικοδόμηση) σημαίνει ανατροπή και οικοδόμηση ενώ ανοικοδόμηση προϋποθέτει δημοκρατική μετεξέλιξη.




ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ




            «…. Η αποστολή βοηθείας από τις ΗΠΑ και η παρουσία και μόνο μιας Αμερικανικής Αποστολής θα ήταν δυνατόν να αρκέσουν για να την σώσουν από τον κομμουνιστικό έλεγχο. Όμως το πρόγραμμα της ΑΜΑG προχωράει πέρα από αυτό τον πρώτο  μείζονα στόχο: είναι ένα ενεργό πρόγραμμα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης που τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς, αυξημένη παραγωγικότητα, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι μια περισσότερο αυτάρκης οικονομία και μια αναζωογονημένη ελληνική δημοκρατία….»

ΑΜΑG 15/6/1948

            Η Ελλάδα λοιπόν εκούσα – άκουσα είχε αποφασιστεί να ενταχθεί στο «Δυτικό Στρατόπεδο» και μετά την αδυναμία της Αγγλίας και την απόσυρσή της το 1947 περιήλθε στην κυριαρχία των ΗΠΑ, στην Ελλάδα (και την Τουρκία) εφαρμόστηκε και το Σχέδιο Μάρσαλ (σχέδιο ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων οικονομιών 15 χωρών) και το Δόγμα Τρούμαν  (στόχος του ήταν η παρεμπόδιση της χώρας να περάσει στην σοβιετική επιρροή).

            Τον Ιανουάριο του 1947 ήρθε στην Ελλάδα ο  Paul A Porter προκειμένου να φτιάξει μετά από έρευνα μια έκθεση για τα προβλήματα της χώρας, ήρθε λοιπόν  σε επαφή με το κατεστημένο (ακροδεξιοί καιροσκόποι που ήθελαν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους) αλλά κυρίως στράφηκε προς τα «νέα πολιτικά τζάκια» και τις «νέες οικονομικές δυνάμεις» αυτούς θεώρησε τους πιο κατάλληλους για να δρομολογήσουν υγιέστερη οικονομική ανάπτυξη. Αλλά συνομιλεί και με αμερικανικούς κυρίως παράγοντες.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αρχές του 1947 η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει τον ρόλο που είχε αναλάβει, δηλαδή τον ρόλο της ενίσχυσης της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.

            Οι «νέες οικονομικές δυνάμεις» κατά τον  Paul A Porter ήταν οι:
Νικόλαος Βλάγκαλης (γόνος βιομηχάνων)
Αλέξανδρος Βλάγκαλης (διευθυντής μεγάλων εταιρειών όπως ΣΑΠ οι μελλοντικοί ΕΗΣ-ΗΣΑΠ, η Πάουερ η μελλοντική ΗΕΑΠ-ΔΕΗ κλπ).

Αντώνης Μπενάκης (ιδρυτικό μέλος του Βασιλικού Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος ).
Χριστόφορος Καρόλου (γιος της Ιουλίας Καρόλου που ήταν γραμματέας της βασίλισσας Όλγας και  αντιπρόσωπος 20 περίπου αμερικανικών εταιρειών, μετά έγινε πρόεδρος του ΣΕΒ).
Τώρα ο Νικόλαος Βλάγκαλης και ο Χριστόφορος Καρόλου ήταν φίλοι και είχαν παντρευτεί τις κόρες (την Πέννυ και την Μαίρη)   του Κωνσταντίνου Χ Στεφάνου που ήταν Ελληνοαμερικάνικος βιομήχανος τσιγάρων με έδρα την Φιλαδέλφεια  (Stephano Brothers).


            Τα «νέα πολιτικά τζάκια»  είναι οι:
Σοφοκλής Βενιζέλος
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Σπ Μαρκεζίνης και άλλοι οι οποίοι ήταν συντηρητικοί πολιτικοί όπως εξ άλλου και στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οι επιλογές ήταν ανάλογες (Ιγιάντ Αλάουι, Χαμίντ Καρζάι, Αχμέντ Τσαλαμπί, Αμπτουλάχ Αμπτουλάχ).


            Η αλλαγή καθεστώτος φυσικά απαιτεί ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Μετά έρχεται στην χώρα μια αποστολή οικονομολόγων AMAG που ενεργεί σαν κυβέρνηση.
            Αποστέλλεται ένας στρατηγός επικεφαλής της JASMAGG o  James Van Fleet που αναλαμβάνει να ανασυγκροτήσει τον Ελληνικό Στρατό και να νικήσει τον ΔΣΕ, η πολιτική ηγεσία αποδέχεται την επέμβασή του με την φράση «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας».


            Η AMAG θα αντικατασταθεί από την  ECA και θα αναλάβει αυτός που ξεκίνησε την έρευνα δηλαδή ο Paul A Porter


 
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΡΑΚ


            «Οι Ιρακινοί με την βοήθεια της Συμμαχίας και πολλών συμπρατουσών χωρών, ανοικοδομούν τη χώρα τους και προσφέρουν ελευθερία, νέες ευκαιρίες και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στον λαό. Τα προβλήματα ασφαλείας παραμένουν μια μεγάλη πρόκληση για τον ιρακινό λαό και για την ανάπτυξη σε διάφορα τμήματα της χώρας. Εντούτοις σε πολλούς κρίσιμους τομείς έχει  επιτευχθεί πραγματική πρόοδος».

Department of State Bureau of Public Affairs Washington DC 18 Οκτωβρίου 2004

            Το 2003-2005 εγκαθίσταται ο στρατηγός Jay Gardner γενικός διοικητής τον αντικαθιστά ένας πολιτικός ανθύπατος ο Paul Bremer σαν επικεφαλής της Συμμαχικής Προσωρινής Αρχής και στην συνέχεια αναλαμβάνει ένας διπλωμάτης ο John Negroponte ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον αφγανικής καταγωγής πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν  Zalmay Khalilzad.

            Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις σε μεγάλο βαθμό καταργούνται, φυσικά καταργείται κυρίως η «Ρεπουμπλικανική Φρουρά». Θα ανασυσταθούν μετά την αποτυχία της «απομπααθοποίησης». Οι διαπραγματεύσεις με τους εγχώριους τοπικούς άρχοντες ανατίθεται στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Lakhdar Brahimi (αυτός μπορεί να θεωρηθεί στην περίπτωση της Ελλάδος ο  Paul A Porter).



 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο συνταγματάρχης Doug Strand με τον  Ζαλμάι Χαλιλζάντ, τότε πρέσβη στο Ιράκ,  όταν ήταν στο Ιράκ, εργάστηκαν για να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα (που κατέστρεψαν οι Αμερικάνοι κατά την εισβολή τους), το κράτος δικαίου, την διεξαγωγή εκλογών, και άλλα θέματα.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκδόσεις ΒΗΜΑ μαρτυρίες  (από την τεκμηρίωση του Σπύρου Βρετού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...