Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜ ΒΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΟΥΣΙΑ


 

Τόσο ο Δημήτρης  Βλαντάς όσο και ο Γεώργιος Βοντίτσος (Γούσιας) ήταν δύο κομμουνιστές χαμηλής μόρφωσης και δυνατοτήτων που κατέλαβαν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία του κομμουνιστικού κίνήματος και στον ΔΣΕ (αντιστρατηγος ο δεύτερος , υποστρατηγος ο πρώτος).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Δημήτρης  Βλαντάς

 

Ο Δ Βλαντάς (Φλεβάρης 1908 Μάραθος Ηρακλείου-) υπήρξε Γραμματέας της ΟΚΝΕ η οποία στην συνέχεια έγινε ΕΠΟΝ, στο βουνό ανέβηκε 22 Φεβρουαρίου 1948, μετά την απομάκρυνση του Μάρκου Βαφειάδη ανέλαβε το υπουργείο Στρατιωτικών της ΠΔΚ και συμμετείχε στην κλειστή τετράδα (Ν Ζαχαριάδης, Β Μπαρτζιώτας, Γούσιας, Δ Βλαντάς) που διηύθηναν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΔΣΕ.

Ο Γεώργιος Βοντίτσος (Γούσιας) είχε ανάλογη διαδρομή.

Οι προστριβές τους ξεκίνησε από πολύ νωρίς, ο Γούσιας ισχυρίζεται ότι στις 7/7/1943 συνελήφθηκε με υπαιτιότητα του Βλαντά και μάλιστα με την απελευθέρωση συνέταξε σχετική έκθεση, με βάση αυτήν ο Βλαντάς είχε συνάψει ερωτική σχέση με την κόρη της σπιτονοικοκυράς του, μια μέρα παρουσιάστηκε στο σπίτι του, απρόσκλητος με βέρα στο δάκτυλο, οι δύο γυναίκες εξαγριώθηκαν και κατέδωσαν τον Γούσια στις αστυνομικές αρχές σαν ύποπτο. Το ζήτημα αυτό ξανασυζητήθηκε στην 7η ολομέλεια ρο 1957.

Ο Δημήτρης  Βλαντάς έγραψε: «.... τον γνώριζα επί χρόνια στο στρατόπεδο – φυλακή της Ακροναυπλίας. Η εντύπωσή μου ήταν ότι συμπεριφερόταν σαν σεμνός και δραστήριος επαναστάτης, αλλά με μέτριες ικανότητες. Διατήρησα την ίδια εντύπωση κατά την σύντομη συνεργασία μας με τον Γούσια κατά την τριπλή φασιστική κατοχή ...».

Στα βιβλία του Γεώργιου Βοντίτσου (Γούσιας) και Δημήτρη  Βλαντά υπάρχουν πλήθος αναφορές με στόχο να πλήξη ο ένας τον άλλο πχ

«... ο Γούσιας δεν λάθεψε ούτε μια φορά. Αυτό είναι θαύμα μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία...».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γεώργιος Βοντίτσος (Γούσιας).



Ο  Δημήτρης  Βλαντάς πίστευε ότι επειδή διορίστηκε καπετάνιος σε μια ταξιαρχία του ΕΛΑΣ της Αθήνας «Εκεί άρχισε να μαθαίνει να διατάζει», και έτσι άρχισε «η πορεία αλλοίωσης».

Ο Δημήτρης  Βλαντάς υποστήριξε ότι ο Γεώργιος Βοντίτσος (Γούσιας) απέτυχε  «Στη Πίνδο το καλοκαίρι 1948, σαν διοικητής της 670 μονάδας, που ο αντίπαλος πέταξε αυτή την μονάδα από τον Σμόλικα στον Ανατολικό Γράμμο από 4ης ως 20ηε Αυγούστου. Αυτό το σάρωμα το πλήρωσε ο Γιαννούλης με τον τουφεκισμό του, για να καλύψει ο Γούσιας τις ευθύνες του. Ο Γούσιας πετσόκοψε τη 10η Μεραρχία του ΔΣΕ στην Έδεσσα – Αριδαία – Νάουσα τον Δεκέμβρη του 1948. Αυτό το πετσόκωμα το πλήρωσε  ο Γεωργιάδης με τον τουφεκισμό του για να καλύψει ο Γούσιας τις ευθύνες του».

Ακόμα ο Δημήτρης  Βλαντάς κατηγορεί τον Γούσια σαν υπεύθυνο της συντριβής της επίθεσης στην Φλώρινα τον Φεβρουάριο του 1949.

Ο Γούσιας αν και ομολογεί την αποτυχία του στην Φλώρινα υποστηρίζει ότ φέρει ευθύνη και ο Δημήτρης  Βλαντάς.

Η διαμάχη συνεχίστηκε και στην πολιτική προσφυγιά, συνεχίζοντας και οι δύο να κατέχουν συμματικές θέσεις, ο Γούσιας έγινε μέλος της τριμελούς Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τώρα στην 6η πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ οι τρεις στρνώτεροι συνεργάτες του Ν Ζαχαριάδης οι Β Μπαρτζιώτας, Γούσιας, Δ Βλαντάς καταδίκασαν τον Ν Ζαχαριάδη, ο δε Βλαντάς γραπτά τον κατήγγειλε: «μπορεί να ήταν και προβοκάτορας», η στάση του δεν τον γλύτωσε από την διαγραφή, αλλά και ο Γούσιας είπε: «Εφόσον τα αδελφά κόμματα διαπιστώνουν λάθη από παλιά για τον Ζαχαριάδη εγώ δεν έχω να διαφωνήσω».

Έτσι ο Ν Ζαχαριάδης είχε εγκαταλειφτεί από όλους και διαγράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1957.

Η συνέχεια για τους Δημήτρη  Βλαντά και του Γεώργιου Βοντίτσου (Γούσιας) είναι τραγική σε προσωπικό πια επίπεδο. Και οι δύο με τις οικογένειές τους εξορίστηκαν στην Ρουμανία στην πόλη Ρομάν και στην συνέχεια στο Ρίμνικο Βίλτσεα εκεί εγκαταστάθηκαν σε ένα μεγάλο σπίτι, η κάθε οικογένεια πήρε δύο δωμάτια και είχαν ένα μεγάλο σαλόνι όπου έτρωγαν, οι σφοδρά μισούμενοι σύντροφοι συνέζησαν από τον Δεκέμβριο του 1956 μέχρι τον Οκτώβριο του 1967 για 11 ολόκληρα χρόνια.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εφημερίδα που δημοσιεύει την συντριβή στην Φλώρινα.

Τον Οκτώβριο του 1967 ο Βλαντάς φεύγει στο Παρίσι σιδηροδρομικά και σε λίγο τον ακολουθεί και η οικογένειά του. Εκεί έρχεται σε επαφή με τον Κων Μητσοτάκη που τον βοήθησε και δούλεψε στα πολυκαταστήματα FNAC, το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα, πέθανε το 1985.

Ο Γούσιας επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το 1974 μαζί με την οικογένειά του, έμενε στην Καλλιθέα, σκοτώθηκε σε αυτοκινηστικό δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 1979.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

HOTDOC τεύχος Απριλίου 2017

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1945-1949 του Δημήτρη  Βλαντά

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΤΤΕΣ, ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ του Γεώργιου Βοντίτσου (Γούσιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...