Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙΖΕΡ ΚΑΙ Ε ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Η Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας γεννήθηκε το 1870 ως Σοφία Δωροθέα Αλίκη.


Τον Μάρτιο του 1912 και ενώ την Ελλάδα απασχολούσε το Κρητικό ζήτημα και η εκπάιδευση του στρατού της από Γάλλους εκπαιδευτές και του ναυτικού από Άγγλους, για να συμμετέχει στον επικείμενο Α Βαλκανικό πόλεμο, η πριγκίπισσα Σοφία (σύζυγος του διαδόχου Κωνσταντίνου κια αδελφή του Κάιζερ) χωρίς να ενημερώσει τον εκλεγμένο πρωθυπουργό έφυγε για την Κέρκυρα προκειμένου να συναντήσει τον αδελφό της Γουλιέλμο Κάιζερ που έκανε εκεί διακοπές, μόλις το έμαθε ο Ε Βενιζέλος όπως αναφέρει ο υπασπιστής Ι μεταξάς στο ημερολόγιο του «... εταράχθη τρομερά, το αίμα ήλθεν εις την  κεφαλήν του, οι οφθαλμοί του αγρίεψαν και η ομιλία του εκόπη».

 

Την επομένη η βενιζελική εφημερίδα «Πατρίδα» δημοσίευσε αιχμηρό άρθρο για την στάση της πριγκίπισσας και την παρατηρούσε για την συμπεριφορά της. Το άρθρο σχολιάστηκε από τον διεθνή τύπο.

Την ίδια εποχή ο Γεώργιος Α βρισκόταν στην Κέρκυρα για συνομιλίες με τον κάιζερ χωρίς την παρουσία του Ε Βενιζέλου. Ο Γεώργιος Α αντιλαμβανόμενος την οργή του πρωθυπουργού έστειλε τηλεγράφημα που τον προσκαλούσε στην Κέρκυρα, μαζί με προσωπική πρόσκληση του κάιζερ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ε Βενιζέλος "έκτισε" τις νίκες των Βαλκανικών πολέμων.


Ο Ε Βενιζέλος τους άφησε και τους τρεις να περιμένουν αγωνιόντας αν θα δεχτεί την πρόσκληση και μετά ταξίδεψε προς Κέρκυρα. Ο Κάιζερ ήθελε να συμφιλιώσει τον πρωθυπουργό με την αδελφή του και έκανε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, σε πρόγευμα κάθισε ανάμεσα τους και κατάφερε να σπάσει τον πάγο. Είχε μάλιστα τρεις συναντήσεις με τον Ε Βενιζέλο και δεν μίλησε καθόλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος που ενδιέφεραν ιδιαίτερα την Γερμανία, ούτε για την βελτίωση τις σχέσης των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας, αστειεύτηκε με το Κρητικό ζήτημα και είπε:

Κάιζερ: Αφού δεν ειμπορείτε να προσαρτήσετε σεις την Κρήτη, καλόν θα ήτο να σας προσαρτήση η Κρήτη...

Ε Βενιζέλος: Ιδού Μεγαλειότατε που έγινεν η αρχή, διότι εγώ ο πρωθυπουργός, είμαι Κρητικός.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ι. Μεταξά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ τόμος Β του Νικ Εμμ Παπαδάκη εκδόσεις Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...