Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ



 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εκλογές 1956, η ΕΡΕ κυριάρχησε.

Το 1947 το ΚΚΕ τέθηκε κτός νόμου και μετά το τέλος της ανταρσίας 1946-1949 και αν είχαν δημιουργηθεί  αριστερά κόμματα, κυριότερο των οποίων ήταν η ΕΔΑ, η αριστερά στην πολιτική ζωή αντιμετωπιζόταν σαν λεπρή, ήταν εντελώς απονονωμένη και δεν συμμετείχε στο πολιτικό παιχνίδι αν και είχε εκλεγμένους βουλευτές.

Μετά τον θάνατο του Αλ Παπάγου, ο νέος πολιτικός παράγοντας της δεξιάς ο Κων Καραμανλής στις 3 ιανουαρίου του 1956 δημιουργήσε την ΕΡΕ η οποία παρουσίασε μια καθοριστική δυναμική. Αντιρρήσεις στην δημιουργία της ΕΡΕ εξέφρσε ο Στ Στεφανόπουλος, ο οποίος ακολουθούμενος από 12 βουλευτές δημιούργησε το «Λαικό Κοινωνικό Κόμμα».

Η ΕΔΑ συνεργάστηκε με το μικρό αριστερό κόμμα του Γ Καρτάλη και δημιουργήθηκε ο αριστερός συνασπισμός ΕΚΑ (Εθνική Κίνηση Αλλαγής). Την ίδια εποχή το ΚΚΕ σπαρασσόταν από τα γεγονότα της Τασκένδης (Φθινόπωρο του 1955) και την αντικατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη από τον Απόστολο Γκρόζο.

 

Το κέντρο ήταν πολύ αδύναμο για να πάιξει κυβερνητικό ρόλο γι αυτό ο Γ Παπανδρέου μίλησε για σχηματισμό κοινού μετώπου με την ΕΔΑ, χωρίς τις ψήφους των αριστερών ήταν αδύνατη η διεκδίκηση της εξουσίας από το Κέντρο. Αντίθετος σε αυτές τις σκέψεις ήταν ο αρχηγός της ΦΙΔΕ  Σ Βενιζέλος, στις 16/1/1956 δήλωσε:

«Δι εμέ θέμα συμπράξεως μετά της ΕΔΑ δεν υπάρχει».

Στις 17/1/1956 το πρωί έγινε συνάντηση στο Καστρί των αρχηγών του Κέντρου Γ Παπανδρέου, Σ Βενιζέλου, Παπαπολίτη, Μπαλτατζή με θέμα την συνεργασία με την ΕΔΑ.

Η θέση του Σ Βενιζέλου παρέμεινε:

«... είμεθα Δημοκρατικόν Κέντρον και θα παραμείνομεν.».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Οι Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Παπανδρέου, Σοφοκλής Βενιζέλος, Παναγιώτης Κανελόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Στέφανος Στεφανόπoυλος. οι ηγέτες του Κεντρώου Πολιτικού Συνασπισμού δεν δέχτηκαν όλοι την συνεργασία με την ΕΔΑ.



Το ίδιο βράδυ η σύσκεψη επαναλήφτηκε και σ αυτήν προσήλθαν και οι αντιπρόσωποι της ΕΔΑ Η Ηλιού και Μπριλάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης στις 10.30 ο Γ Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Κύριοι, υπογράψαμεν συμφωνίανπροεκλογικής συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρατικού Κέντρου και της ΕΚΑ.»

«Δηλαδή συνεπήχθη Λαικόν Μέτωπον;»

«Προκειται περί προεκλογικής συνεργασίας μόνον.»

«Βαπτίστε την όπως θέλετε. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα Πανδημοκρατικόν Μέτωπον.».

Αυτό το γεγονός έβγαλε από την απομόνωση την αριστερά. Τι συνέβει σε 12 ώρες και άλλαξε γνώμη ακόμα και ο Σ Βενιζέλος;

Λίγο πριν αναχωρήσει για την βραδυνή σύσκεψη ο Σ Βενιζέλος δέχτηκε επίσκεψη του αυλάρχη Δημ Λεβίδη....

Την άρση της απομόνωσης της η αριστεράς την αποφάσισε το παλάτι απ ότι φαίνεται.

Αυτοί που αρνήθηκαν την όποια συνεργασία ήταν ο Σπ Μαρκεζίνης και ο Στ Στεφανόπουλος, ο δε Κων Ρέντης αποχώρησε στις 20/1/1956 διότι όπως υποστήριξε υπήρχαν μυστικές συμφωνίες με το ΚΚΕ.

Στις 20/1/1956 δημοσίευσαν το ιδρυτικό της Δημοκρατικής Ένωσης υπό την αρχηγία του Γ Παπανδρέου! Ναι η αριστερά αποδεχόταν μετά 12 χρόνια τον ηγέτη των Δεκεμβριανών ως αρχηγό.



 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Δημοκρατικής Ένωσης πήρε πλειοψηφία 48,15% και η ΕΡΕ 47,38% το εκλογικό σύστημα έδωσε  πλειοψηφία εδρών στην ΕΡΕ.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941-1974 του Σόλωνα Νεοκ Γρηγοριάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...