Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ


 
Από το 1816 ως την έναρξη της Επανάστασης  ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έζησε ως στη Ζάκυνθο ασχολούμενος με το ζωεμπόριο.

 

O «γέρος» ζούσε φτωχικά σε ένα σπίτι πίσω από το αρχοντικό του Αλέξανδρου Ρώμα.

Στο σωματείο των κρεοπωλών της Ζακύνθου, στο οποίο προμήθευε ο Κολοκοτρώνης τα ζώα που έφερνε από την Πελοπόννησο, υπήρχε και κάποιος με ισχυρή θέση, που ονομαζόταν Διόγος. Για τον  λόγο της θέσης του και των γνωριμιών του, τον είχαν μυήσει στην Φιλική Εταιρεία.

Ο Διόγος συναλλασόταν με τον Θ Κολοκοτρώνη και μάλιστα του  χρωστούσε αρκετά χρήματα. Ο Μοραΐτης ζωέμπορος και πρώην κλέφτης, τον διευκόλυνε τον Διόγο συνεχώς. Εκείνος όμως δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, όχι μόνο δεν εξοφλούσε τα παλαιά χρέη, αλλά δημιουργούσε συνεχώς νέα.

 



Έτσι ο Κολοκοτρώνης του διέκοψε την πίστωση, μέχρι να τα κτοποιήσει τις οφειλές του.

Ο Διόγος για να εκβιάσει τους Φιλικούς άρχισε να λέει κάποιες  αόριστες απειλές με σαφείς όμως υπαινιγμούς. Ο Κολοκοτρώνης ήρθε σε διαμάχη για αυτές τις απειλές και  ο Διόγος πια δεν περιορίστηκε σε υπονοούμενα, αλλά επιβιβάσθηκε σε ένα πλοίο και πήγε στην Ήπειρο. Η Φιλική Εταιρεία ταράχτηκε και άρχισε να τον παρακολουθεί με Ηπειρώτες Φιλικούς. Έτσι, μέσα ακόμα στο ίδιο πλοίο που τον μετέφερε στην επικράτεια του Αλή Πασά  ταξίδεψε και ένας κατάσκοπος της Φιλικής, αλλά και στην Ήπειρο όπου υπήρχαν πολλοί Φιλικοί κινητοποιήθηκαν.

Ο Διόγος παρουσιάσθηκε στον Αλή πασά και του αποκάλυψε τα πάντα σχετικά με την επαναστατική συνωμοσία. Του παρέδωσε τις συμβολικές λέξεις και φράσεις των Φιλικών, καθώς και τα συνθηματικά νοήματα. Ακόμη, πρόδωσε τον Αλέξιο Βλαχόπουλο, έμπιστο αξιωματικό του Αλή, ως πράκτορα της Φιλικής Εταιρείας. Η Φιλική Εταιρεία αντέδρασε ταχύτατα.

 

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ειδοποιήθηκαν όλοι οι μυημένοι στην Ήπειρο να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Η Aυλή του Αλή πασά ήταν γεμάτη εταίρους. Αυτοί φρόντισαν να επηρεάσουν τον Αλή πασά παρουσιάζοντας τη συνωμοσία ως μύθευμα του Διόγου για να αποσπάσει χρηματική αμοιβή.

 

Ο Αλή πασάς υποψιασμένος και επιφυλακτικός, κάλεσε τον Βλαχόπουλο και με τρόπο τού φανέρωσε τα συνθηματικά της Εταιρείας για να δει τις αντιδράσεις του.

Ο Ηπειρώτης αξιωματικός, έχοντας ήδη προειδοποιηθεί, και παρέμεινε ψύχραιμος. Παρά την πολύωρη ανάκριση, πότε σε φιλικό και πότε απειλιτικό τρόπο, δεν αποκάλυψε το παραμικρό.

Ο ραδιούργος πασάς ήθελε να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από αυτήν την υπόθεση. Έστειλε λοιπόν επιστολή στον σουλτάνο, με την οποία του εξέθετε όσα είχε μάθει από τον Διόγο.

Εκείνη την εποχή είχε πέσει στη δυσμένεια της Υψηλής Πύλης, ήλπιζε ότι  με την ανακάλυψη και την εξάρθρωση της συνωμοσίας που εξυφαινόταν στους κόλπους της Αυτοκρατορίας, θα κέρδιζε την εκτίμηση της κεντρικής διοίκησης.



 

Όμως, οι παντοδύναμοι σύμβουλοι του θρόνου, Χαλέτ Εφέντης και Πασόμπεης, οι οποίοι μισούσαν τον ανυπότακτο πασά, τον διέψευσαν και τον απαξίωσαν. «Τερτίπια της αλεπούς για να γλυτώσει τον κατατρεγμό», είπαν, καθησυχάζοντας τον σουλτάνο.

 

Όσο για τον Διόγο, Η Φιλική Εταιρεία φρόντισε να έχει  τη τύχη κάθε προδότη. Βρέθηκε κατακρεουργημένος σε κάποιο σκοτεινό σοκάκι των Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...