Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΒΥΘΙΣΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ



 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο καπετάνιος Καρλ-Άντολφ Σλιτ (Karl-Adolf Schlitt).

Ο καπετάνιος Καρλ-Άντολφ Σλιτ (Karl-Adolf Schlitt), έμεινε στην ιστορία, ως ο άνθρωπος που βύθισε ένα ολόκληρο υποβρύχιο, επειδή δεν τράβηξε σωστά  το καζανάκι της τουαλέτας του υποβρυχίου του.

Τα υποβρύχια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν εξοπλισμένα με ειδικές τουαλέτες, υψηλής πίεσης. Η χρήση τους ήταν τόσο περίπλοκη, που υπήρχαν ειδικοί ναύτες, εκπαιδευμένοι αποκλειστικά για να «τραβάνε καζανάκι». Δουλειά τους ήταν να περιμένουν έξω απ’ το μπάνιο και να αναλαμβάνουν δράση μετά από κάθε επίσκεψη.

 

Στις 14 Απριλίου του 1945, το γερμανικό υποβρύχιο U-1206 βρισκόταν στη Βόρεια Θάλασσα, 16 χιλιόμετρα από το Πίτερχεντ (Peterhead) της Σκωτίας, όταν ο καπετάνιος του, Καρλ-Άντολφ Σλιτ, θέλησε να πάει στην τουαλέτα.

 

Στην έκθεση του ο Schlitt για το περιστατικό, ισχυρίζεται ότι χάλασε το σύστημα. Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, ήταν ότι απλώς ντράπηκε να ζητήσει απ’ τον υπεύθυνο «τουαλέτας» να τον βοηθήσει κι αποφάσισε να «καθαρίσει» μόνος του. Τράβηξε τις βαλβίδες με λάθος σειρά και η τουαλέτα πλημμύρισε από θαλασσινό νερό και… ακαθαρσίες.

 
 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το υποβρύχιο Submarine U-1206.


Ο καπετάνιος φώναξε τον ειδικό και η βλάβη επιδιορθώθηκε, αλλά ήταν πολύ αργά. Τα νερά είχαν περάσει στο δωμάτιο από κάτω, όπου στεγαζόταν η μπαταρία του υποβρυχίου. Όταν το νερό ήρθε σε επαφή με το οξύ της μπαταρίας, απελευθερώθηκε ποσότητα του πολύ τοξικού αερίου χλωρίου. Το υποβρύχιο αναγκάστηκε να ανέβει στην επιφάνεια, για να πάρει κυριολεκτικά αέρα.

 

 

Τότε, το εντόπισαν τα βρετανικά αεροσκάφη και ξεκίνησαν αμέσως να το βομβαρδίζουν. Το γάζωσαν και ο Καπετάνιος Σλιτ διέταξε τους ναύτες να εγκαταλείψουν το υποβρύχιο. Πέθαναν 4 Γερμανοί ναύτες και όλοι οι υπόλοιποι, 46 άτομα, αιχμαλωτίστηκαν. Ήταν μια απ’ τις ευκολότερες νίκες των Βρετανών, αφού τη κύρια  δουλειά την είχε κάνει το καζανάκι του Γερμανικού υποβρυχίου….

 

Το ενεργητικό του υποβρυχίου U-1206   είναι το πιό κάτω:

Γερμανικό υποβρύχιο   Αναχώρηση   Άφιξη    

 1.   U-1206   28, Μαρτίου 1945   Κίελο   30 Μάρ, 1945   Horten    3 ημέρες  

 2.   U-1206   2 Απριλίου του 1945   Horten   3 Απρ 1945   Κρίστιανσαντ    2 ημέρες  

 3.   U-1206   6η Απριλίου, 1945   Κρίστιανσαντ   14 Απρίλη του 1945   Βυθισμένος   Patrol 1,   9 ημέρες  

 

Πλοία που έχουν πληγεί από τον Karl-Adolf Schlitt

Δεν βρέθηκαν εγγραφές.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Για το γεγονός γράφτηκαν πολλά φαιδρά σχόλια.


Το 1970, εργαζόμενοι για τον υποβρύχιο αγωγό πετρελαίου βρέθηκαν με το U-1206    που ήταν στο βυθό της θάλασσας στα 230 πόδια. Και ξαναβγήκε η φαιδρή αυτή υπόθεση. Θα πρέπει να πούμε ότι η βύθιση έγινε λίγο πρίν την άνευ όρων παράδοση του Γ Ράιχ και η απώλεια του    U-1206   δεν συνέβαλε σχεδόν καθόλου στην πορεία του πολέμου, απλά πρόσφερε μια ακόμα αφορμή για καγχασμούς από την πλευρά των νικητών, οι ηττημένοι δεν έμαθαν ποτέ το περιστατικό, εξ άλλου είχαν σπουδαιότερες σκοτούρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...