Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΤΟΥΣΗ


Ο Νικόλαος Ματούσης, του Ματθαίου. Γεννήθηκε το 1899 στη Σαμαρίνα και τέλειωσε το Γυμνάσιο Τρικάλων και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δικηγόρησε στη Λάρισα. Υπήρξε από τα πρώτα μέλη του ΚΚΕ και το 1925 έγινε μέλος της Κ.Ε. του, αλλά σύντομα διαγράφηκε. Στη συνέχεια υπήρξε συνεργάτης του Ιω. Σοφιανόπουλου και του Απ. Παγκούτσου με το Αγροτικό Κόμμα.

Τον Αλκιβιάδη Διαμάντη γνώρισε στα μέσα της δεκαετίας 1920 στη Λάρισα και από τότε συνδέθηκαν. Με την έναρξη της Κατοχής, ξαναβρέθηκε με τον Διαμάντη και αποφάσισαν να προωθήσουν την ιδέα του «πριγκιπάτου της Πίνδου», που θα εκτεινόταν σε όσες περιοχές ζούσαν Κουτσόβλαχοι, στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Με βασικούς συνεργάτες τους Δημοσθ. Τσούτρα και Κων. Τάχα ίδρυσε στη Λάρισα τη «Ρωμαϊκή Λεγεώνα» για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος θα γινόταν ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, ο Βασίλειος Ραποτίκας θα γινόταν αρχηγός του στρατού και θα υπήρχε κοινοβούλιο στα Τρίκαλα, ενώ η έδρα της κυβέρνησης θα ήταν στη Λάρισα. Επίσημη γλώσσα θα ήταν η κουτσοβλαχική, με απαγόρευση χρήσης της ελληνικής και με επαναφορά των παλαιών βλάχικων ονομασιών στα τοπωνύμια (π.χ. Σάντα Μαρία η Σαμαρίνα, Αμίντσιου το Μέτσοβο, Νέβεσκα το Νυμφαίο κ.ο.κ.).

Τον Μάρτιο 1942 υπογράφηκε το περίφημο μανιφέστο, αλλά τρεις μήνες αργότερα το σχέδιο άρχισε να καταρρέει, με την εξαφάνιση του Διαμάντη και αρκετά αργότερα του ίδιου του Ματούση, που κατέφυγε στην Αθήνα.

Ο Ματούσης είχε επιδιώξει με την εύνοια των Ιταλών, όχι όμως και των Γερμανών που προέβαλαν βέτο, να γίνει κατοχικός πρωθυπουργός ή έστω υπουργός. Για να ενισχύσει την επιδίωξή του αυτή, αφού πλέον είχε εγκαταλειφθεί πλήρως η ιδέα του κουτσοβλαχικού κρατιδίου, ίδρυσε με τους Σπύρο Χατζηκυριάκο, Φιλήμονα Πατίτσα και Εμμανουήλ Κορωναίο τη γερμανόφιλη οργάνωση Οργάνωση Πρωτοπόρων Νέας Ευρώπης.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Νικόλαος Ματούσης, ο "πρωθυπουργός" του  υπό εκκόλαψη κρατιδίου της Πίνδου, στο Βουκουρέστι, όπου κατέφυγε για να διασωθεί προς το τέλος της Κατοχής.



Το Μάρτιο του 1942, ο Αλκιβιάδης  Διαμάντης ως αρχηγός των Βλάχων της Κάτω Βαλκανικής κυκλοφόρησε προκήρυξη που υπέγραφαν και εκπρόσωποι Βλάχων βαλκανικών χωρών. Ακολούθησε η σύγκληση Συνεδρίου στο Μέτσοβο και η κήρυξη ιδρύσεως του νέου κράτους: «Πριγκιπάτο της Πίνδου». Ένας από τους βασικούς συνεργάτες του ήταν ο δηκηγόρος  Νικόλαος Μουτούσης, ο άνθρωπος αυτός πρόδωσε στους Ιταλούς 19 Έλληνες αξιωματικούς που οι Ιταλοί τους μετέφεραν ομήρους στην Ιταλία.  
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λάρισα, Νοέμβριος του 1944. Αναμνηστική φωτογραφία αμέσως μετά την επιστροφή τους από στρατόπεδο συγκεντρώσεως στην Ιταλία επειδή είχαν πρωτοστατήσει στην μαζική εθνική αντίσταση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού κατά της Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Πρόκειται για τους βλαχόφωνους: Νικόλαο Ι. Ράπτη, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, Στέργιο Κωνσταντίνου και καθιστός ο Χαρίλαος Τζήμας.
 

Μετά το 1943 και την συνθηκογόγηση της Ιταλίας οι λεγεωνάριοι του  «Πριγκιπάτου της Πίνδου» διαλύθηκαν οι δε Αλκιβιάδης  Διαμάντης και Νικόλαος Μουτούσης διέφυγαν το τέλος τους όμως δεν ήταν καλό.

Το 1946 το «Ειδικόν δικαστήριον Δοσιλόγων Εφετείου Λαρίσης» με Εισαγγελέα τον Κων/νο Κόλλια (τον πρώτο πρωθυπουργό της 21ης Απριλίου), δίκασαν λεγεωνάριους μεταξύ αυτών και τους Αλκιβιάδη  Διαμάντη και Νικόλαο Ματούση  που ερήμην τους καταδίκασε σε πολυετείς φυλακήσεις.
Ο βασικός οργανωτής των Λεγεωναρίων, ο  Β. Ραποτίκα, ο οποίος στις 8 Φεβρουαρίου 1943 είχε παρελάσει στην Λάρισα με την ομάδα Λεγεωναρίων, σέρνοντας στο χώμα την Ελληνική Σημαία. Όταν κατέφυγε στο σπίτι του λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από τις γυναίκες του χωριού του.

Μετά την επικράτηση του Κομμουνισμού στην Ρουμανία τους δίκασαν και οι κομμουνιστές και τον μεν  Αλκιβιάδη  Διαμάντη  τον καταδίκασαν σε θάνατο  και «πέθανε» στην φυλακή και τον  Νικόλαο Ματούση  τον φυλάκισαν 20 χρόνια σε ένα δησάκι στον Δούναβη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε την έκδοσή του στην Ελλάδα το 1964 και τον ξαναδίκασαν και αθωώθηκε διότι τα αδικήματά του είχαν παραγραφεί! Στην συνέχεια με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κων/νου Τσάτσου το 1976 απηλάγη!
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο καπετάν Μπελής του ΕΛΑΣ,  Στάλθηκε από τον Άρη με αποστολή την εκμηδένιση της Λεγεώνας.    Όταν ουσιαστικά ολοκλήρωσε την αποστολή του έστειλε συμβολικά το μαύρο καλπάκι ενός από τους τελευταίους Λεγεωνάριους στον Άρη, ο οποίος το φόρεσε και αυτή ήταν η αρχή των «Μαυροσκούφηδων», των επίλεκτων ελασιτών που συνόδευαν τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ.   Και ο Νάκος Μπελής  τέτοιο καλπάκι τρόπαιο φοραει.
 

Την πραγματική τιμωρία όμως του την έκανε ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς που ήταν περιφερειακός διοικητής Θεσσαλίας το 1972 στην Λάρισα. Αυτός ο προδότης ζήτησε ακρόαση από τον Λαδά, ο Λαδάς τον δέχτηκε όρθιος και τον έφτυσε στο πρόσωπο και στην συνέχεια ζήτησε να τον πετάξουν έξω από το κτήριο.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ του Κ Πλεύρη εκδόσεις ΗΛΕΚΤΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ

https://pluton22.blogspot.com/2018/12/5.html

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...