Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΧΑΝΣΑΝ





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ναυμαχία των νησιών Χανσάν.


Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

 
 

            Η Κορέα για πολλούς αιώνες ζούσε ειρηνικά, έτσι η οργανωμένη εισβολή που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1592 μχ από την Ιαπωνία στην Κορεατική χερσόνησο την βρήκε απροετοίμαστη.

            160.000 καλά εξοπλισμένοι Ιάπωνες αποβιβάστηκαν και είχαν μια σειρά στρατιωτικών επιτυχιών, η τύχη αυτής της εκστρατείας κρίθηκε στην θάλασσα, στην οποία ακόμα δεν είχαν χάσει τον έλεγχο. Ο εφοδιασμός των ιαπωνικών στρατευμάτων από την θάλασσα ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, ο κορεάτης ναύαρχος Γι Σουν-σιν είχε ήδη σημειώσει πολλές επιτυχίες και έτσι είχε αναπτερώσει το ηθικό των Κορεατών και είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον ιαπωνικό στρατό.
 
 
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιντεγιόσι (Toyotomi Hideyoshi  豊臣 秀吉,  17/31537 –  18/9/1598).

 

            Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιντεγιόσι* αναζητούσε την στιγμή που θα εδραίωνε ασφαλή οδό ανεφοδιασμού από θαλάσσης και η μόνη λύση ήταν ναυτική νίκη. Έστειλε λοιπόν στο Ουνγκ Τσουν 70 πλοία και ένα σώμα ειδικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον ικανότερο στρατηγό του Γουακισάκι Γιασουχάρου . Στην συνέχεια έστειλε δεύτερο στόλο από 40 πλοία με τον στρατηγό Κούκι Γιοσιτάκα. Και ακολούθησε ένας τρίτος στόλος με επικεφαλής τον Κάτο Γιοσιακίρα. Οι τρεις αυτοί στόλοι ενώθηκαν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ιάπωνες είχαν πάνω από 700 πλοία ενώ οι κορεάτες περίπου 100 πλοία) .

            Ο ναύαρχος Γι ετοίμασε στόλο από 51 πλοία (κατ άλλους 57) και στον στόλο αυτό ενώθηκε με τις δυνάμεις του ο ναύαρχος Οκ-κι και ο ναύαρχος Γουόν Κιούν και κατευθύνθηκε στο Κιοναριάνγκ όπου ήταν οι δυνάμεις του Γουακισάκι.

            Ο Γι κατάλαβε ότι ο δίαυλος Κιοναριάγνκ  με τον βραχώδη βυθό του δεν ήταν το κατάλληλο μέρος διότι η κοντινή ξηρά θα έδινεοδό διαφυγής στον αντίπαλο. Παρέσυρε τους Ιάπωνες στα ανοικτά μπροστά στην νήσο Χάνσαν – ντο.

            Ο Γι τοποθέτησε   το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του στην πόλη Χάνσαν και 5-6 πανοκσόν (είδος κορεάτικων πλοίων με υπερδομή) στο στενό Κιοναριάνγκ, είδαν οι Ιάπωνες αυτή την μικρή ναυτική δύναμη και τα καταδίωξαν να τα βυθίσουν. Τότε ο Γι διέταξε τα πανοκσόν (panokseon) να υποχωρώντας στο Χάνσαν, οι Ιάπωνες τα καταδίωξαν. Ο Γι  όταν έφερε στο σημείο που ήθελα διέταξε τα πανακσόν και τον υπόλοιπο στόλο να επιτεθούν με στόχο πρώτα την ναυαρχίδα των Ιαπώνων.

 

* Τογιοτόμι Χιντεγιόσι ήταν στρατιωτικός, σαμουράι και φεουδάρχης, ίδρυσε πατριά Τογιοτόμι και ένωσε την Ιαπωνία, διαδέχτηκε τον ηγεμόνα Όντα Νομπουνάγκα, ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις η κυριότερη ήταν ότι απαγόρευσε την οπλοκατοχή εκτός των σαμουράι.

  

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο ναύαρχος Yi Sun-sin.
 

ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΑΝΙΟΥ 

 

            Ο Γι εφάρμοσε την τακτική του «φτερού του γερανού», η διάταξη αυτή ήταν να κινηθούν τα κορεάτικα πλοία σε ημικύκλιο  και να περικυκλωθεί ο ιαπωνικός στόλος.

            Ένα «πλοίο θαλάσσια χελώνα»*   οδηγεί αποσπάσματα πλοίων  σε καμπυλωτό σχηματισμό, όταν ο σχηματισμός πλησιάζει τον εχθρό, ο εχθρός είναι ήδη περικυκλωμένος και τότε αρχίζει η επίθεση.

            Ο ναύαρχος Γι επινόησε πολλούς τέτοιους ελιγμούς μεταξύ αυτών τον σχηματισμό Τ που εφάρμοσαν στην ναυμαχία Τσουσίμα τον 20 αιώνα από τον ναύαρχο Τόγκο

 

 

*Το «πλοίο θαλάσσια χελώνα» ή kokukson ή geobukseon μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο πολεμικό πλοίο με θωράκιση, οι διαστάσεις του ήταν 34,2 μέτρα μήκος10,3  μέτρα πλάτος στην πλώρη υπήρχε κεφάλι δράκου που από το στόμα του έβγαινε κανόνι , η πρύμνη είχε σχήμα ουράς χελώνας με ανοίγματα για πυροβολικό, είχε θωράκιση από σανίδες καλυμμένες με μεταλλικές πλάκες με αιχμές, κατά μήκος της θωράκισης υπήρχαν διάδρομοι για να κινούνται οι ναυτικοί, στα πλάγια υπήρχαν έξη ανοίγματα σε κάθε πλευρά για πυροβολικό, κατά την ναυμαχία του έκαναν παραλλαγή με άχυρο ώστε να μη ξέρει ο εχθρός για τι είδους πλοίο επρόκειτο, τα πυροβόλα του επέτρεπαν να κινείται με  ανενόχλητο ανάμεσα σε εχθρικά σκάφη.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Kobukson  (거북선) ή geobukseon μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο πολεμικό πλοίο με θωράκιση.
 



 Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ

 

            Βλέποντας οι Ιάπωνες ότι κυκλώνονται, προσπάθησαν να υποχωρήσουν βιαστικά, στην καταδίωξη που έκανε ο Γι βύθισε 47 ιαπωνικά πλοία και αιχμαλώτισε αρκετά, ο Γουακισάκα έμεινε με 14 πλοία και από τους 10.000 άνδρες επέζησαν 1.000. Την πληροφορία δίνει και ο κορεάτης αιχμάλωτος Τζε Μαν Τσουν που είδε στην Ιαπωνία επίσημα βιβλία στρατολόγησης όπου γραφόταν ότι στο προσκλητήριο μετά την ναυμαχία ανταποκρίθηκαν μόνο 1.000 άνδρες..

            Οι Τζέιμς Μέντροχ και ο Ίσο Γιαμαγκάτα στο βιβλίο τους «Η ιστορία της Ιαπωνίας» έγραψαν ότι «Η ναυμαχία του Χάνσαν μπορεί θαυμάσια να ονομαστεί ‘Σαλαμίνα της Κορέας’ αφού καταδίκασε την ιαπωνική εισβολή και της Κίνας….».

            Μετά από αυτή την ναυμαχία ο Τογιοτόμι Χιντεγιόσι απαγόρευσε στους στόλους του να συγκρούονται στο εξής με κορεάτικο στόλο.  Η ναυμαχία αυτή υπήρξε η υπέρτατη στιγμή για τον σπουδαίο Κορεάτη ναύαρχο Γι Σουν Σιν που σημείωσε μια σειρά επιτυχιών άνευ προηγουμένου σε όλα τα χρονικά των θαλασσίων συγκρούσεων, κανένας ναύαρχος ούτε ο Νέλσον δεν τα κατάφερε τόσο καλά από αυτόν τον ελάχιστα γνωστό ναύαρχο.

            Τα αποτελέσματα αυτής της ναυμαχίας έγιναν αμέσως αισθητά. Οι Κορεάτες ήταν κυρίαρχοι της θάλασσας, οι Ιάπωνες ήταν αποκομμένοι  από την Ιαπωνία, η Πιονγιανγκ επέστρεψε σε κορεάτικα χέρια χάρη στις κινέζικες δυνάμεις των Μινγκ που έσπευσαν σε βοήθειά τους, σε δύο μήνες καταλείφθηκε η Σεούλ και οι Ιάπωνες υποχρεώθηκαν σε εκεχειρία. Ο Γι πήρε την υψηλότερη στρατιωτική τιμή, τον τίτλο του ανώτατου διοικητή των ναυτικών δυνάμεων τριών επαρχιών.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ναυμαχία του Χάνσαν.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

- ΟΙ 100 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ εκδόσεις ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...