Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΕΧΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ



 

Τον 18ο αιώνα η Τσεχία ονομάστηκε «το ωδείο της Ευρώπης», έτσι ο λαός αυτός έδωσε δύο μεγάλους μουσικοσυνθέτες τον Μπεντρζίχ Σμέτανα (1824-1884) και τον Αντωνίν Ντβορζάκ (1841-1904).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Μπέντριχ Σμέτανα (Bedřich Smetana ή Friedrich Smetana, 2 Μαρτίου 1824 - 12 Μαΐου 1884).


Ο Μπ Σμέτανα που θεωρείται «ο πατέρας της νέας τσέχικης μουσικής» σε  ηλικία 6 ετών εμφανίστηκε σαν πιανίστας, στα 20 του μαθήτευσε δίπλα στον Ιωσήφ Πρόσκα. Κατά την επανάσταση της Πράγας το 1848 κατά των αυστριακών έφτιαξε το χορωδιακό «Τραγούδι της ελευθερίας», τη «Χαρούμενη ουβερτούρα», το «Μαρς της εθνικης φρουράς». Η αποτυχία της επανάστασης τον υποχρέωσε να ξενιτευτεί στο Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας εκεί έφτιασε   το «Αναμνήσεις από την Τσεχία υπό μορφήν πόλκας».

 

Στην Πράγα γύρισε το 1861, τώρα πια άρχισε να διευθύνει παραστάσεις μελοδραμάτων, χορωδιακά και συμφωνικά κοντσέρτα, ταυτόχρονα έγραφε κριτική και συμμετείχε με κάθε τρόπο στην πολιτιστική ζωή της Πράγας.

Έγραψε στην περίοδο της ακμής του, την «Πουλημένη νύφη». «Νταλιμπόρ» και  «Λιβούσε»

Η «Πουλημένη νύφη» που την έγραψε το 1866  είναι μια κωμική όπερα που ζωγραφίζει την ζωή στο χωριό, η μουσική είναι χαρούμενη όπως τα λαϊκά τσέχικα τραγούδια. Όλα σ αυτή την όπερα γελούν και όλα γοητεύουν με την χαρά που μεταφέρουν. Το θέμα έχει να κάνει με την Μαζέκα και του Ενίκ που αγαπιούνται πολύ και του πονηρού πλουσιόπαιδου Κεστσάλ αλλά και του αγαθιάρη Βασέκα. Το έργο αγαπήθηκε πολύ από τους Τσέχους.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Α. Ντβορζάκ (Anton Dvorak).



Στην όπερα «Νταλιμπόρ» που γράφτηκε το 1867 έχει να κάνει με την τραγική ιστορία του γενναίου αγωνιστή για τη δικαιοσύνη, ιππότη Νταλιμπόρ που προέρχεται από τις τσέχικες παραδόσεις.

Η όπερα «Λιβούσε» που γράφτηκε το 1872 είναι ένα επικό έργο.

Το 1874 ο Σμέτανα έφτιαξε την κωμική όπερα «Οι δύο χήρες». Εδώ του συνέβει το ατύχημα να χάσει εντελώς την ακοή του, δεν άκουγε πια κανένα ήχο, παρ όλα αυτά έγραψε συμφωνικά ποιήματα «Η πατρίδα μου», το κουαρτέτο για βιολί «Από την ζωή μου», «Τσέχικους χορούς», τις κωμικές όπερες «Φιλί», «Μυστικό», «Ο τοίχος του Τσέρτωφ».





 Ένας πλήρης χρονολογικός κατάλογος οπερών του Σμέτανα

Braniboři v Čechách ("Οι Βρανδεβούργιοι στη Βοημία")

Prodaná nevěsta ("Η πουλημένη μνηστή")

Dalibor ("Νταλιμπόρ")

Libuše ("Λιμπούσα")

Dvě vdovy ("Οι δύο χήρες")

Hubička ("Το φιλί")

Tajemství ("Το μυστικό")

Čertova stěna ("Ο τοίχος του διαβόλου")


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Παρτιτούρα του Μπέντριχ Σμέτανα.



Ο Α. Ντβορζάκ έγραψε όπερες, ορατόρια, καντάτες, συμφωνίες, κοντσέρτα, τραγούδια και ρομάνσα. Κάποια έργα του είναι «Χουσίτικη ουβερτούρα», «Σλάβικοι χοροί», η Πέμπτη συμφωνία («Από τον Νέο Κόσμο»).

Στην «Χουσίτικη ουβερτούρα» παρουσιάζει μορφές των ηρωικών αγωνιστών της ανεξαρτησίας, στους «Σλάβικους χορούς» δίνονται εικόνες της ζωής του λαού, η Πέμπτη συμφωνία («Από τον Νέο Κόσμο») γράφτηκε το 1893 κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική που για μεγάλο διάστημα ήταν διευθυντής του Ωδείου της Ν Υόρκης.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ τόμος 8  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΡΣΟΣΔ ΜΟΣΧΑ1961  ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ 1963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...