Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΟΥΖΙΑΝΑΣ (Νέας Γαλλίας)


Με τη Συνθήκη των Παρισίων, στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητο κράτος, αριθμούσαν 13 Πολιτείες. Στην πρώτη απογραφή που έγινε το 1790 η έκταση της καινούργιας χώρας ήταν 2.308.632,76 τετραγωνικά χιλιόμετρα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η αγορά της Λουιζιάνας αποτέλεσε εδαφικό διπλασιασμό των ΗΠΑ.



Η περιοχή της Λουιζιάνας (La Louisiane, από το 1879, La Louisiane française ή Γαλλική Λουιζιάνα ) η περιοχή ονομάστηκε προς τιμήν του Λουδοβίκου ΙΔ΄, από τον Γάλλο εξερευνητή Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ, σιε ντε λα Σαλλ.  Περιελάβανε μέρη από 15 σημερινές πολιτείες των Η.Π.Α και δύο καναδέζικες επαρχίες. Συγκεκριμένα περιελάμβανε τις σημερινές πολιτείες Αρκάνσας, Μισούρι, Αϊόβα, Οκλαχόμα, τμήματα της Μινεσότα δυτικά του ποταμού Μισισιπή, τα περισσότερα κομμάτια της Βόρειας Ντακότας και της Νότιας Ντακότας το βορειοανατολικό Νέο Μεξικό, το βόρειο Τέξας, τμήμα της Μοντάνας, το Κολοράντο και το Ουαϊόμινγκ ανατολικά του ηπειρωτικού διαχωρισμού, τη Λουιζιάνα δυτικά του ποταμού Μισισιπή συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ορλεάνης καθώς και κομμάτια περιοχών που αργότερα θα γινόταν οι επαρχίες της Αλμπέρτας και του Σασκάτσουαν.

 

 

Η Γαλλία διοικούσε αυτή την περιοχή από το 1699 μέχρι το 1762, τότε  έδωσε την περιοχή στην σύμμαχο της την Ισπανία, την συνθήκη του Σαν Ιλντεφόνσο. Την περίοδο αυτή οι ΗΠΑ συμφωνήσαν με την συνθήκη με τη Συνθήκη του Σαν Λορέντσο το 1795, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πετύχει να τους δώσει η Ισπανία το δικαίωμα να μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω του Μισισιπή χωρίς να πληρώνουν δασμούς καθώς επίσης και το δικαίωμα να αποθηκεύουν προσωρινά εμπορεύματα στο λιμάνι της Νέας Ορλεάνης με σκοπό τη μεταφόρτωσή τους για άλλους προορισμούς.  

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  :  απεικονίση  της   υπογραφής  αγοράς της Λουιζιάνας από τους Livingston,  Μονρόε και Marbois στην πόλη του Jefferson του Μισσούρι.


Υπό τη διοίκηση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη η Γαλλία ανακατέλαβε την περιοχή το 1800 με την ελπίδα δημιουργίας μίας αυτοκρατορίας στην Βόρεια Αμερική, η οποία θα συμπεριελάμβανε και  την Αϊτή (Άγιο Δομίνικο) η οποία είχε επαναστατήσει αλλά ο Γαλλικός στρατός την κατέλαβε και την κράτησε μέχρι το 1802, οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι η πρόθεση των Γάλλων ήταν να τους χρησιμοποιούν σαν δούλους και ξαναεπαναστάτησαν, ο γαλλικός στρατός που πήγε να καταστείλει την επανάσταση προσβλήθηκε από Κίτρινο πυρετό και σε καθοριστική μάχη το 1803 ηττήθηκε, έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη δημοκρατία  μαύρων στην Αϊτή.

 

Η επανάσταση των σκλάβων στην Αϊτή και ο επικείμενος πόλεμος στην Βρετανία οδήγησαν τη Γαλλία στην εγκατάλειψη αυτών των σχεδίων, Μετά την απώλεια της Αϊτής ο Ναπολέων, προσανατολιζόταν να πουλήσει και την Λουιζιάνα προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα με τα οποία σκόπευε να αποβιβαστεί στην Αγγλία και     να την καταλάβει. 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δολάριο που απεικονίζει την ένωση της Λουιζιάνας με τις ΗΠΑ.



Για την  αγορά της Λουιζιάνας  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson ) έστειλε τον Ρομπ Λίβινγκστον στο Παρίσι να προσπαθήσει να συναντήσει τον υπουργό των Εξωτερικών του Ναπολέοντα Ταλλεϋράνδο και να τον πείσει να πουλήσει η Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες τμήμα της Λουιζιάνας για 10.000.000 δολάρια.

Στάθηκε όμως αδύνατον να επιτύχει ο Λίβινγκστον απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ταλλεϋράνδο. Επί μήνες ο αμερικανός πρεσβευτής αναζητούσε μια λύση στο πρόβλημα. Ο Τζέφερσον τότε, για να ενισχύσει τις προσπάθειες του Λίβινγκστον, έστειλε στο Παρίσι τον πολιτικό - και αργότερα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών - Τζέιμς Μονρόε με τέσσερις εναλλακτικές προσφορές προς τους Γάλλους:

 

 1) την αγορά της Ανατολικής και της Δυτικής Φλόριδας και της Νέας Ορλεάνης

 

 2) την αγορά μόνο της Νέας Ορλεάνης

 

 3) την αγορά της έκτασης στην ανατολική όχθη του Μισισιπή για να κατασκευαστεί ένα αμερικανικό λιμάνι και

4) την εξαγορά εις το διηνεκές δικαιώματος ναυσιπλοΐας στον Μισισιπή και αποθήκευσης εμπορευμάτων στο λιμάνι της Νέας Ορλεάνης.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο François de Barbe-Marbois για λογαριασμό της Γαλλίας και οι Ρόμπερτ Λίβινγκστον και ο Τζέιμς Μονρόε των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράψουν  την αγορά της Λουιζιάνας στο Παρίσι στις 2 Μαΐου 1803.



Τα διεθνή γεγονότα όμως δούλεψαν υπέρ των ΗΠΑ και ειδικά η επανάσταση των μαύρων στην Αϊτή. Έτσι, προς μεγάλη έκπληξη του Μονρόε και του Λίβινγκστον, ο Ταλλεϋράνδος άλλαξε τακτική από τη μια στιγμή στην άλλη και τους πρότεινε να αγοράσουν ή ολόκληρη τη Λουιζιάνα ή τίποτε. Μολονότι οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι από την κυβέρνησή τους να χειριστούν μια τόσο μεγάλη αγορά, έσπευσαν να συμφωνήσουν για την αγορά ολόκληρης της Λουιζιάνας αντί 15 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή λιγότερο από ένα σεντ το στρέμμα.

 

H Συνθήκη Αγοράς της Λουιζιάνας υπογράφτηκε στο Παρίσι στις 2 Μαΐου του 1803 και η έκταση των 2.144.520 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιήλθε στην κυριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μονρόε και ο Λίβινγκστον είχαν κατά πολύ υπερβεί τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί. Γι' αυτό και οι αντιπολιτευόμενοι τον Τζέφερσον υποστήριξαν ότι το αμερικανικό σύνταγμα δεν προέβλεπε την αγορά ξένων εδαφών. Ωστόσο η συνθήκη πέρασε από τη Γερουσία στις 20 Οκτωβρίου 1803 και η εξάπλωση των Αμερικανών προς τη Δύση και τα νεοαποκτηθέντα εδάφη άρχισε αμέσως, αφού έγινε χαρτογράφηση της περιοχής από τους Λουίς και Κλάρκ και φυσικά οι Γάλλοι κάτοικοι της Λουιζιάνας (100.000 περίπου) ενσωματώθηκαν στις ΗΠΑ.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χωρίς πόλεμο διπλασιάστηκαν εδαφικά οι ΗΠΑ.



Η απόκτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 828.000 τετραγώνων γης από την Γαλλία το 1803. Ενώ  Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωσαν 50.000.000 φράγκα (11.250.000 δολάρια) συν την ακύρωση χρέους 18 εκατομμυρίων φράγκων για ένα συνολικό ποσό 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την περιοχή της Λουιζιάνας, ήταν μια ευτυχή ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ .

 

Η στρατηγική προοπτική του Ναπολέοντα για αυτή την πώληση είναι να δημιουργήσει μια δύναμη που μελλοντικά θα υπέτασσε την Μ Βρετανία ναυτιλιακά, πράγμα που γίνηκε σε μερικές δεκαετίες.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :Οι ναπολεόντειοι πόλεμοι απαιτούσαν χρήματα και οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να τα προσφέρουν.



Σήμερα οι ΗΠΑ , 231 χρόνια μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι 50 και η έκτασή τους στην αμερικανική ήπειρο 9.384.657,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν μάλιστα προστεθούν και οι υπερπόντιες κτήσεις τους, τότε η συνολική έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα φθάνει τα 9.402.357,86 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...