Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΟΝΓΚΕΒΑΛ


(Η ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ)

 

            Στις 3/12/1971 ξέσπασε ο Πακιστανό-Ινδικός πόλεμος, με αφορμή την απελευθέρωση του Μπαγκλαντες (Δυτικό Πακιστάν), ο πόλεμος αυτός κράτησε δύο βδομάδες και νίκησε η Ινδία.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κατεστραμμένο πακιστανικό Τ 59.


            Η ηγεσία του Πακιστάν και συγκεκριμένα ο στρατηγός Τίκα Χαν συνέλαβε ένα τολμηρό σχέδιο :

«Πακιστανική δύναμη συντάγματος, από την 18η Μεραρχία, με την υποστήριξη από το 22ο Τεθωρακισμένο Σύνταγμα, με υποστήριξη από την αεροπορία, θα έκανε μια βαθιά διείσδυση, σε σημαντικό βάθος, καταλαμβάνοντας θέσεις του ινδικού στρατού στο δυτικό μέτωπο που είχαν πληροφόρηση ότι ήταν πολύ ελαφρά επανδρωμένες, η πραγματοποίηση των στόχων αυτής της επιχείρησης είχαν για τους Πακιστανούς στρατιωτικά και διπλωματικά οφέλη».

            Το Πακιστανικό σχέδιο εξελίχτηκε ομαλά μέχρι την 4/12/1971 και είχαν προχωρήσει  16 χιλιόμετρα μέσα στο Ινδικό έδαφος, οι Ινδοί κατάλαβαν τι συνέβαινε όταν οι Πακιστανοί έφτασαν στις προφυλακές  (μισό μίλι) του προκεχωρημένου ινδικού φυλακίου του Λονγκεβάλ (Longewala).




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Kuldip Singh Chandpuri του απονεμήθηκε Maha Vir Τσάκρα , το δεύτερο μεγαλύτερο παρασημο ανδρείας  της Ινδίας.



            Στο Λονγκεβάλ βρισκόταν ο ταγματάρχης Κουλντίπ Σινγκ Τσαντπουρί (Kuldip Singh Chandpuri) με δύναμη 120 ανδρών με κάποια πολυβόλα και δύο ΠΑΟ (αντιαρματικό πάνω σε τζιπ), οι Πακιστανοί διέθεταν δύναμη 2.000 ανδρών και 65 άρματα μάχης Τ-59 (κινέζικα) και μετασκευασμένα Sherman (αμερικάνικα) μια επέλαση των πακιστανών ήταν αρκετή να σαρώσει τις ινδικές δυνάμεις.

            Ο  ταγματάρχης Κουλντίπ Σινγκ Τσαντπουρί κατάλαβε ότι ήταν αδύνατη η νίκη επί αυτή της υπέρτερης εχθρικής δύναμης και εφάρμοσε σχέδιο συγκέντρωσης των πυρών των δύο ΠΑΟ και των πολυβόλων του λόχου μαζικά σε συγκεκριμένα σημεία, σχετικά ειδοποίησε το αρχηγείο της μεραρχίας.

            Οι πακιστανοί νόμισαν ότι είχαν απέναντι τους πολύ μεγάλες δυνάμεις, έτσι ανταπέδωσαν με πυρά βαρέων όπλων και η κατάσταση αυτή δημιούργησε καθυστέρηση 24 ωρών στην εκτέλεση του πακιστανικού σχεδίου, οι πακιστανικές δυνάμεις δεν ζήτησαν ενίσχυση της αεροπορίας τους (για άγνωστο λόγο, αν και δεν υπήρχαν ινδικά αντιαεροπορικά όπλα ), η Ινδία εν τω μεταξύ καθυστέρησε (12η μεραρχία πεζικού) να στείλει ενισχύσεις για να άρει την πολιορκία.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κατεστραμμένα πακιστανικά άρματα μάχης.




            Την 5/12/1971 εμφανίστηκαν δύο ινδικά Hawker Hunter που χτύπησαν τις πακιστανικές δυνάμεις, με πολλές εξορμήσεις και διαρκείς ανεφοδιασμούς, προξένησαν καθ όλη την διάρκεια της 5ης Δεκεμβρίου τεράστια φθορά στους Πακιστανούς. Από τα 65 άρματα γλύτωσαν 20, ενώ κατεστράφησαν 130 πακιστανικά οχήματα.

            Η μάχη αυτή που ήταν σίγουρη νίκη για τους πακιστανούς μετατράπηκε σε μια τεράστια στρατιωτική  γκάφα για τις δυνάμεις του Πακιστάν.


 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ινδοί πιλότοι με το αεροσκάφος τους τύπου  Krishak που έλαβαν μέρος στην μάχη του Λονγκεβάλ (Longewala).




https://www.youtube.com/watch?v=9fy3XLnWsok

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...