Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ


Ο Ι Μεταξάς πέθανε στις 29 Ιανουαρίου του 1941 το πρόβλημα της διαδοχής του ήταν μεγάλο για όλους. 




Από τις 28 Ιανουαρίου 1941 το βράδυ, όταν κάθε ελπίδα σωτηρίας του είχε χαθεί, ο πρέσβης της Αγγλίας Πάλερετ συναντήθηκε με τον βασιλιά Γεώργιο Β και τον ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει, εκφράζοντας την ανησυχία της βρετανικής κυβερνήσεως. Ο Γεώργιος Β είπε ότι θα διορίσει αμέσως διάδοχο του Μεταξά «ως απόδειξη ότι δεν υπήρχε αλλαγή πολιτικής» και ότι σκεφτόταν τον Αλέξανδρο Κορυζή τον διοικητή της Εθνικής Τραπέζης. Ο Πάλερετ δεν ενέκρινε αυτή την απόφαση και πρότεινε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο ίδιος ο Βασιλιάς Γεώργιος Β επισημαίνοντας ότι ο διορισμός «ανδρείκελου» εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους, ο πρέσβης ήταν της άποψης ότι ο Μεταξάς ήταν «δυστυχώς αναντικατάστατος». *


Το Φόρειν Όφφις πάλι θα προτιμούσε να γίνει διορισμός μιας κυβερνήσεως εθνικής συνεργασίας, αν ο Γεώργιος Β δεν ήθελε να αναλάβει ο ίδιος την διακυβέρνηση της χώρας, έστειλε μάλιστα σχετικό τηλεγράφημα στον Πάλερετ.


Το απόγευμα της 29/1/1941 ο Κορυζής δέχτηκε τον Πάλερετ και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στην Αγγλική κυβέρνηση ότι ήταν «αποφασισμένος να συνεχίσει την  πολιτική της στενότατης συνεργασίας με την μεγάλη σύμμαχο της Ελλάδος, που ακολούθησε ο προκάτοχός του, ως την τελική νίκη».



 
 
Ο Βρετανός πρέσβης παρά τις διαβεβαιώσεις του Κορυζή θεωρούσε τον διάδοχο του Μεταξά σαν απολύτως ακατάλληλο, διότι δεν διέθετε αρκετά ισχυρή προσωπικότητα*. Ο Γεώργιος Β τον καθησύχασε με την σημείωση ότι ο Κορυζής είναι έντιμος, τον εκτιμούσε ο Μεταξάς και θα είναι «φερέφωνο»  του βασιλιά, δηλαδή ο Κορυζής δεν θα ήταν παρά το «προσωπείο» του βασιλιά.


Το Φόρειν Όφφις  ζήτησε πληροφορίες για ορισμένους συνεργάτες του Μεταξά, όπως ο Κων/νος Κοτζιάς και ο Ιωάννης Διάκος (ο κατ εξοχή εκπρόσωπος της Αγγλίας στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που εγγυήθηκε για τον Μεταξά προκειμένου να τον αποδεχτούν οι Άγγλοι, στην πραγματικότητα διοικούσε από  την σκιά ίσως και τον Μεταξά), για τις αντιδράσεις από τον διορισμό του Κορυζή και ποιες σκέψεις υπήρχαν αν διοριζόταν ο Παπάγος ως πρωθυπουργός, και τέλος τους ενδιέφεραν πια και η στάση των Βενιζελικών και αν θα έπρεπε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Αλέξανδρος Κορυζής, δεν άντεξε το βάρος της ήττας από την γερμανική επίθεση και αυτοκτόνησε.



Από αυτή την έρευνα το Φόρειν Όφφις πληροφορήθηκε ότι οι υπεύθυνοι για την επιλογή Κορυζή ήταν ο Μανιαδάκης και ο Διάκος.


Οι προσωπικές τώρα φιλοδοξίες του Μανιαδάκη να πάρει την θέση του Μεταξά ως δικτάτορας ήταν κάτι που προσέκρουε στην αποδοχή του από τον λαό και κυρίως από τον στρατό. Όσο για μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων διαπίστωσε ότι υπήρχε μια τέτοια επιθυμία, αλλά ο βασιλιάς είπε στον Πάλερετ να αγνοήσει την λύση Μανιαδάκη, όσο αφορά για τον σχηματισμό κυβερνήσεως εθνικής δεν μπορούσε να γίνεται λόγος διότι οι διοικητές των μεγάλων στρατιωτικών μονάδων μέσα από αυτή την κυβέρνηση έβλεπαν να μη υπάρχει ομόνοια και η θέληση για συνέχιση του πολέμου να ατονήσει, αν δε άλλαζε η κυβέρνηση «δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν την υποστήριξη του στρατού».


Μετά από αυτές τις επισημάνσεις από τον Γεώργιο Β οι Άγγλοι άρχισαν να προσανατολίζονται στις λύσεις που επέβαλε ο βασιλιας.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Μανιαδάκης (πρώτος δεξιά ) μετά τον θάνατο του Μεταξά ήθελε να γίνει δικτάτορας στην θέση του Μεταξά. Ο Μανιαδάκης (25/7/1893-28/2/1972) ήταν απότακτος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς (Αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού), με κορυφαίο ρόλο στο δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Είχε αναλάβει το  Υφυπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας με μεγάλες επιτυχίες στον αντικομμουνιστικό αγώνα.

   
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ





Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 40 του Ιωάννη Σ Κολιόπουλου εκδόσεις ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

F.O 371/29862 τηλ από Αθήνα αρ 134 29 Ιαν 1941 1.40 πμ

F.O 371/29839 τηλ από Αθήνα αρ 150 29 Ιαν 1941 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...