Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΑΜΕΡΙΚΗ




            Η νέα Ήπειρος δυτικά της Ευρώπης, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, δεν ανακαλύφθηκε στα νεώτερα χρόνια (διότι η Ήπειρος αυτή την ανακάλυψαν στην αρχαιότητα οι Έλληνες αλλά και πολύ αργότερα οι Βίκινγκς) στα νεώτερα χρόνια ανακαλύφτηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο για λογαριασμό της Ισπανίας το 1492μχ (τώρα η εθνικότητα του Κολόμβου θεωρείται η Ιταλική αν και νεώτερες απόψεις, βάσιμα, του αποδίδουν την Ελληνική καταγωγή). 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Χριστόφορος Κολόμβος, μεταθανάτιο πορτραίτο από τον Ροντόλφο Γκιρλαντάιο.


Φυσικό θα ήταν η νέα αυτή Ήπειρος να φέρει τουλάχιστον το όνομα αυτού που την ανακάλυψε και όμως η Ήπειρος αυτή πήρε το όνομα του Αμερίκιου Βεσπούκη. Ας δούμε ποια η συμβολή του Αμερίκιου Βεσπούκη στην εποχή των μεγάλων γεωγραφικών ανακαλύψεων.


            Ο Ιταλός Αμερίκιος Βεσπούκη ξεκίνησε ένα μακρινό ταξίδι το 1499μχ σαν μέλος ισπανικής αποστολής υπό την αρχηγία του Οχέντα ( ο Οχέντα είχε πάρει μέρος στο δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου), διέσχισαν τον Ατλαντικό και έφτασαν στην Νέα Ήπειρο λίγο πιο βόρεια του Αμαζονίου, από εκεί προχώρησαν προς την Καραβαική.


            Μετά από αυτό το ταξίδι ο Αμερίκιος  Βεσπούκη έγραψε στους Μεντίτσι και πέρασε στην υπηρεσία της Πορτογαλίας. Το 1501 ξεκίνησε πάλι για τον Νέο Κόσμο με πορτογαλικό αυτή την φορά πλοίο  σαν αστρονόμος, έφτασαν 5ο  νοτιότερα του ισημερινού στο πιο ανατολικό ακρωτήριο της ηπείρου, το ακρωτήριο αυτό ονόμασαν «Ροκ» (έτσι εξακολουθεί να ονομάζεται ακόμα). Στην συνέχεια προχώρησαν νότια στις εκβολές ενός ποταμού που ονόμασαν «Ρίο Ιανέιρο» (ποτάμι του Ιανουαρίου), όταν έφτασαν 22ο  ν.π. τα πλοία ανοίχτηκαν στον ωκεανό και ύστερα κατευθύνθηκαν στην Αφρική και στην συνέχεια στην Λισσαβώνα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Αμέριγκο Βεσπούκι γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1454 και πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1512, ήταν Ιταλός έμπορος και χαρτογράφος που ταξίδεψε και έγραψε για την Αμερική.


            Το 1503 ο Αμερίκιος Βεσπούκη έγραψε ένα γράμμα στην Ιταλία στο παλιό του αφεντικό Μεντίτσι και του μίλαγε για τις χώρες που πέρασε και έλεγε ότι πρέπει να ονομαστούν «Νέος Κόσμος».


            Το 1503 ο Αμερίκιος Βεσπούκη ξεκίνησε πάλι για να πάει στην Ασία προς τα νησιά Μολούκες, η αποστολή δεν πέτυχε, αλλά πείστηκε ότι ο «Νέος Κόσμος» δεν είναι η Ασία και το 1504 το έγραψε αυτό σε ένα φίλο του στην Ιταλία.
            Στην συνέχεια ο Αμερίκιος Βεσπούκη πέρασε πάλι στην υπηρεσία της Ισπανίας και ταξίδεψε ακόμα μια φορά στα νησιά που ανακάλυψε ο Κολόμβος.

            Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη ζωής του (1508-1512) ο Αμερίκιος Βεσπούκη ασχολήθηκε με την σύνταξη χαρτών με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ισπανικές αποστολές.
            Δύο επιστολές του Αμερίκιου Βεσπούκη για τα ταξίδια του μεταφράστηκαν στην γαλλική και την λατινική γλώσσα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Παγκόσμιος Χάρτης του 1507, που  Ενσωματώνονει τις εξερευνήσεις του  Κολόμβου των Νέων Χωρών, που χρησιμοποιώει το όνομα, την Αμερική.



            Το 1507 στην Γαλλία εξέδωσαν ένα μικρό βιβλίο «Εισαγωγή στην Κοσμογραφία» που καταχωρήθηκαν αυτές οι δύο επιστολές του Βεσπούκη. Στο βιβλίο αυτό συναντά κανείς για πρώτη φορά την ονομασία «Αμερική». Ο συγγραφέας του μικρού αυτού βιβλίου, Βαλντζεμύλλερ ήταν μέλος του γεωγραφικού συνδέσμου στην πόλη Σαιν Ντιέ έγραφε πως μέχρι τότε ήταν γνωστά τρία τμήματα του κόσμου: Η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική αλλά τώρα «τα τμήματα εξερευνήθηκαν καλύτερα και ανακαλύφθηκε  και τέταρτο τμήμα του κόσμου , του Αμερίκιου Βεσπούκη … Και δεν ξέρω γιατί, ποιος και με ποιο δικαίωμα θα μπορούσε να απαγορεύσει να ονομαστεί το τμήμα αυτό του κόσμου Γη του Αμέρικου ή Αμερική, από το όνομα του Αμέρικου που την ανακάλυψε, του ανδρός με το μεγάλο μυαλό».


            Αυτή η ανοησία του Βαλντζεμύλλερ που απέδιδε την ανακάλυψη στον Αμέρικο έγινε η αφορμή να ονομαστεί μια ολόκληρη Ήπειρος με το όνομά του ανύπαρκτου Αμέρικου.


            Πολύ γρήγορα άρχισαν να επανεκδίδεται  το βιβλίο του Βαλντζεμύλλερ σε διάφορες χώρες, ταυτόχρονα εκδόθηκαν μερικοί χάρτες που ο «Νέος Κόσμος» ονομαζόταν Αμερική, σε πολλούς χάρτες  η νέα ήπειρος χωριζόταν σε πολλά μέρη, έτσι «Αμερική» στην αρχή ονομάστηκε η Νότια Αμερική.


            Το 1538 εκδόθηκε ένας χάρτης του κόσμου και το 1541 εκδόθηκε η υδρόγειος σφαίρα του ολλανδού χαρτογράφου Μερκάτορος. Και στις δύο αυτές εργασίες η νέα ήπειρος έφεραν το όνομα «Αμερική» για το νότιο τμήμα .

 Από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα η ονομασία επεκτάθηκε σε όλη την ήπειρο. Το όνομα του ιταλού εμπόρου έμεινε για πάντα χαραγμένο στον γεωγραφικό χάρτη. Για αυτή την αφύσικη ονομασία της Αμερικής  αρκετοί επιστήμονες έφεραν σοβαρές αντιρρήσεις στην συνέχεια, χωρίς να αλλάξει όμως η ονομασία του «Νέου Κόσμου».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μια άλλη παρουσίαση  από το χάρτη του Waldseemüller του 1507


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ




 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ τόμος  Ι  ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ εκδόσεις  ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...