Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Μετά την δολοφονία του Γεωργίου του Α στην Θεσσαλονίκη (5/3/1913), ετοιμάστηκε η κηδεία του στην Αθήνα. Στην κηδεία παρευρέθηκε και ο Βόρις, ο διάδοχος της Βουλγαρίας, με την οποία τότε ήμασταν σύμμαχοι.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' νεκρός.



            Η παρουσία του διαδόχου της  Βουλγαρίας στιγματίστηκε με μερικά ιλαροτραγικά επεισόδια, που εν μέσω της βασιλικής κηδείας έφεραν τις σχέσεις των δύο κρατών στα όρια διπλωματικού επεισοδίου.

            Υπεύθυνο ξεναγό του Βόρι είχαν ορίσει τον Παρασκευόπουλο (τον αρχηγό του πυροβολικού μας στο Μπιζάνι και μέραρχο της 10ης Μεραρχίας).

Ο Παρασκευόπουλος θα τον υποδέχτηκε στην Χαλκίδα που θα έφτανε με την βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη». Στις 9 πμ θα έφευγαν με σιδηρόδρομο για την Αθήνα και θα φτάνανε στην Αθήνα το μεσημέρι, όπου θα τον υποδεχόταν ο Βασιλιάς πια Κωνσταντίνος, αυτό έλεγε το πρόγραμμα όμως δυνατός αέρας εμπόδισε την   θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» να φτάσει εγκαίρως στην Χαλκίδα, έτσι ο Βόρις θα ξεκινούσε μετά μισή ώρα από το πρόγραμμα, από την Αθήνα τηλεγράφησαν ότι επειδή στο μεταξύ έφταναν αντιπρόσωποι άλλων κρατών, ο Κωνσταντίνος δεν θα μπορούσε ν υποδεχτεί τον Βόρι στο σταθμό και παρακαλούσε να γυρίσει πάλι πίσω στην Χαλκίδα το τραίνο και να περιμένει ειδοποίηση για την ώρα που θα αναχωρούσε το τραίνο του βόρι. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Λαική απρικόνιση  της κηδείας του Γεωργίου Α.



Ο Παρασκευόπουλος προσπάθησε να εξηγήσει στον διάδοχο της Βουλγαρίας ότι αυτό γινόταν γιατί μόνο επειδή ο Κωνσταντίνος ήθελε ο ίδιος να τον υποδεχτεί στον σταθμό. Ο Βόρις όμως κατέβασε τα μούτρα και μόλις γύρισαν στην Χαλκίδα τέθηκε θέμα τι θα έτρωγε ο διάδοχος, ο δε σταθμός της Χαλκίδας δεν είχε ούτε καφενείο στο δε τραίνο δεν υπήρχε βαγόνι – εστιατόριο. 

Στην Χαλκίδα υπήρχε μόνο το ξενοδοχείο «Παλίρροια» που είχε κάποια σωστή υποδομή, αλλά δεν λειτουργούσε λόγω του πολέμου και ήταν κλειστό, ειδοποιήθηκε ο νομάρχης, αλλά και αυτός δεν μπορούσε να βρει τίποτα το παρουσιάσιμο, έτσι κατέφυγαν στον πρόεδρο των Πρωτοδικών που ήταν παντρεμένος και του ζήτησαν να ετοιμάσει ένα γεύμα, το οποίο και έστειλαν στο σταθμό. 

Φυσικά ώσπου να γίνει αυτό πέρασε ώρα και ο διάδοχος της Βουλγαρίας δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν τον χαμπάριαζαν καθόλου, ο Βόρις φυσούσε και ξεφυσούσε και σαν να μη έφταναν αυτά έφτασε η θαλαμηγός «Σφακτηρία» του  πρίγκιπα Νικόλαου  στην Χαλκίδα με την οικογένειά του και μόλις το έμαθε ο Βόρις ζήτησε να τον δει. Ο Παρασκευόπουλος ειδοποίησε τον Νικόλαο, αυτός όμως είτε διότι ήταν θλιμμένος με τον θάνατο του πατέρα του είτε διότι   ήταν άρρωστο το ένα από τα παιδιά του, δεν ήθελε να δει τον Βόρι και παρήγγειλε στον Παρασκευόπουλο να το πει στον διάδοχο της Βουλγαρίας. 






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο πρωτότοκος γιος του τσάρου Φερδινάνδου της Βουλγαρίας, Μπόρις ήταν ο διάδοχος του Βουλγαρικού θρόνου. Ανέβηκε στο θρόνο της Βουλγαρίας μετά την παραίτηση του πατέρα του το Σεπτέμβριο του 1918 μετά την ήττα της Βουλγαρίας στον Α Παγκόσμιο πόλεμο.

Τρόμαξε ο Παρασκευόπουλος και έτρεξε ο ίδιος στον Νικόλαο να τον παρακαλέσει να μη επιμείνει στην άρνησή του - γιατί ο Βόρις ρωτούσε διαρκώς αν ειδοποιήθηκε ο Νικόλαος – Έτσι μεταπείστηκε ο Νικόλαος και πήγε στο τραίνο να τον δει.

Τέλος πάντων όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Βόρι, τα πράγματα έφτιαξαν όταν έφτασε ο διάδοχος της Βουλγαρίας στην Αθήνα, στον σιδηροδρομικό σταθμό τον υποδέχτηκε ο Κωνσταντίνος με μια θερμή υποδοχή.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄

Ο Βόρις θαμπώθηκε από την Αθήνα που την περίμενε μια παλιά τουρκόπολη και βρήκε μια ευρωπαϊκή πόλη, όταν δε κατέβηκε στον Πειραιά και είδε την κίνηση του λιμανιού δεν κρατήθηκε:

«Δεν φανταζόμαστε ποτέ στην Βουλγαρία, είπε, ότι η Ελλάς έχει τέτοια θαλασσινή εμπορική δύναμη…».

Αλλά και το παλάτι που φιλοξενήθηκε του έκανε μεγάλη εντύπωση:
«Στην ελληνική Αυλή βρίσκομαι σαν στο σπίτι μου. Θα θελα να μείνω πολύ εδώ.».

Ένας από την ακολουθία του διαδόχου της Βουλγαρίας έκανε και την πιο κάτω πρόταση:
«Τι ταιριαστό συνοικέσιο θα ήτανε μεταξύ της βασιλόπαιδος Ελένης και του Βόρι!....».

 




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ 1912 1913 του Σπ Μελά εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...